7 Ιουνίου 2019

Ο Τουρκικός Στρατός ενισχύει την παρουσία του στην Ιντλίμπ, μετά τους Συριακούς βομβαρδισμούς

Παρατηρητήριο του Τουρκικού Στρατού στην Συριακή πόλη Ιντλιμπ.
Παρατηρητήριο του Τουρκικού Στρατού στην Συριακή πόλη Ιντλιμπ.


Ο Τουρκικός Στρατός διεξάγει πλέον περισσότερες περιπολίες και ενισχύει τα Παρατηρητήριά στη Συριακή επαρχία Idlib, μετά από τους βομβαρδισμούς του Συριακού Στρατού (με Ρωσική υποστήριξη), σύμφωνα με  το Αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Asharq al-Awsat.
Η Τουρκία συνολικά διαθέτει 12 Παρατηρητήρια στην επαρχία, τα οποία πλέον τα ενισχύει σε προσωπικό, πυρομαχικά κι εξοπλισμό για παν ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία τον Σεπτέμβριο του 2018 για την αποτροπή μιας επιθετικής συμπεριφοράς εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών στο Idlib, η οποία είναι η τελευταία επαρχία που ελέγχεται από την αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα.




ΠΡΟΟΙΜΙΟ


Τον Μάιο, ομάδες ανταρτών που θεωρούνται εξτρεμιστές από τη Μόσχα άυξησαν την παρουσία τους στην επαρχία της Idlib και κατέλαβαν ορισμένα γειτονικά χωριά. Τότε ο Συριακός Στρατός  απάντησε με βομβαρδισμό της περιοχής με Πυροβολικό, στοχεύοντας κατά κύριο λόγο σε καίριες για τους αντάρτες υποδομές, καθώς και σε αναγνωρισθέντα φυλάκια.

 


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της AI-Monitor, Μaxim Sukhkov, Ο Τουρκικός Στρατός μεταβίβασε όπλα και πυρομαχικά σε αντάρτες στην περιοχή Χάμα, η οποία είχε προσβληθεί από τον Συριακό Στρατό τον Μάιο, με αποτέλεσμα να τους βοηθήσει έμπρακτα να ανακαταλάβουν την πόλη από τον Συριακό Στρατό. Όπλα έχουν επίσης παραδοθεί και στους αντάρτες στο Idlib, είπε, προσθέτοντας ότι οι εμπειρογνώμονες του Κρεμλίνου εξέφρασαν την οργή τους αφού  οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εξελιγμένα όπλα που πιθανόν να προέρχονταν από την Τουρκία.
Ένας ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης είπε στον Suchkov ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "αναζητούν κάθε ευκαιρία να δημιουργήσουν ρωγμές στις σχέσεις μας με τους Τούρκους".
Η κατάσταση στο Idlib, δήλωσε, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, η ​​οποία συμφωνήθηκε με τη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2017 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.


ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ


Σύμφωνα με το πρακτορείο Asharq al-Awsat, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar είπε ότι "οι Τουρκικές δυνάμεις θα παραμείνουν στις θέσεις τους στο Idlib παρά την κλιμάκωση".


ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ


Η Ρωσία απέρριψε την κριτική για την αιματηρή φύση των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι δεν ήταν αποδεκτό να ελέγχουν αντάρτικα στοιχεία την επαρχία και ότι αυτό παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας με την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε στενή επαφή για να αποτρέψουν την κλιμάκωση του Idlib.

Μετάφραση - Πηγή: Αhvalnews.com.

 



ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR

Οι παραπάνω ειδήσεις και δηλώσεις δημοσιεύονται αυτούσιες από τις αντίστοιχες πηγές και με κάθε επιφύλαξη για την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητά τους. Ανεξαρτήτως όμως του βαθμού εγκυρότητάς τους, είναι φανερό, πως η Ρωσία μέσω του Συριακού Στρατού προσπαθεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, και να της υπενθυμίσει ποιος κάνει "κουμάντο" στην περιοχή.
Είναι και μία πρώτης τάξεως προειδοποίηση για τυχόν ανάκληση της προμήθειας των S-400 από την Τουρκική πλευρά. Συνεπώς η Τουρκία την παρούσα χρονική συγκυρία βρίσκτεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, κάνοντας επίπονες γι'αυτήν τις όποιες επιλογές της.
Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πως η Ρωσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να γίνει ο μοχλός της Τουρκίας, προκειμένουν η τελευταία να αντλήσει αναταλλάγματα από τις ΗΠΑ.
Αναμένουμε την συνέχεια με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου