13 Ιουνίου 2019

Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην κατάπαυση του πυρός στην Ιντλιμπ. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα.








Η Ρωσία και η Τουρκία μεσολάβησαν για την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Idlib, μεταξύ συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, σύμφωνα με Ρωσικά αμυντικά πρακτορεία. Για την ένταση σας είχαμε ενημερώσει εδώ.

Δεν είπαν πόσο θα διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός, καθώς η επαρχία του Idlib είναι η τελευταία σημαντική επαρχία που δεν έχει στην πλήρη κατοχή του ο Συριακός Στρατός.

Οι βομβσαρδισμοί του Συριακού Στρατού ωστόσο συνεχίστηκανν στις πόλεις και στην ύπαιθρο του νότιου Idlib αλλά και στη βόρεια ύπαιθρο του Hama μετά τα μεσάνυχτα, όταν η εκεχειρία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με το Reuters.

Θυμίζουμε ότι αεροπορικές προσβολές τη Δευτέρα σκότωσαν τουλάχιστον 25 άτομα, (κυρίως πολίτες) στη βορειοδυτική Συρία. Οι συγκεκριμένες προσβολές αποτελούν μέρος των βομβαρδισμών του Συριακού Στρατού και της Ρωσικής Αεροπορίας που ξεκίνησαν πριν έξι εβδομάδες, κι έχουν σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες, σύμφωνα με τους κατοίκους και τους αστυνομικούς διασώστες.


Μετάφραση από την πηγή: Defenceweb.



ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR


Η παραπάνω είδηση, καθώς και η είδηση περί έντασης στην Ιντλιμπ που δημοσιεύσαμε πριν μερικές ημέρες, δεν αφορούν την Ελλάδα άμεσα αλλά την αφορούν εμμέσως. Και την αφορούν επειδή το μέτωπο της Συρίας είναι ο κύριος λόγος που η Τουρκία είναι αναγκασμένη να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία για να εκπληρώσει τους όποιους σκοπούς της. 
Η Ρωσική προειδοποίηση στην Τουρκία, σχετικά με το ποιος είναι το αφεντικό της περιοχής προηγούμενο άρθρο), φαίνεται πως απέδωσε τα αναμενόμενα για τη Ρωσική πλευρά, και η Τουρκία αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί μια προσωρινή εκεχειρία. 



 


Το ελληνικό ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση είναι πως η Τουρκία μέχρι στιγμής επιλέγει το Ρωσικό στρατόπεδο (και τους S-400), έναντι του Αμερικάνικου (F-35), διότι τα οφέλη από τη Συρία είναι μεγαλύτερα από τα όποια οφέλη θα είχε διαφορετικά. Επίσης το μέτωπο της Συρίας και η στάση της Ρωσίας και της Τουρκίας πρέπει να μας απασχολούν ιδιαίτερα σαν πολίτες καιν σαν χώρα, διότι οι όποιες μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας θα βασίζονται σύμφωνα με τις εκεί εξελίξεις. Για παράδειγμα θα διαπιστώσουμε έγκαιρα αν οι Τούρκοι επιλέξουν το F-35 έναντι του S-400, αν στη Συρία ξεκινήσουν εκ νέου εντάσεις. Το ότι αποφασίστηκε η κατάπαυση του πυρός, σημαίνει πως η Τουρκία με τη Ρωσία εξακολουθούν να "τα βρίσκουν" προς ώρας, κι αν συνδυαστεί με τις χθεσινές δηλώσεις των Τούρκων περί "ολοκληρωμένης προμήθειας" των S-400, τότε το στρατηγικό τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ρωσία, με κέντρο του τριγώνου τη Συρία, δείχνει βέβαιο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου