7 Ιουνίου 2019

Κοινωνική Προσφορά Στρατού Ξηράς Α΄ Τετραμήνου 2019 σε αριθμούς.

 

Σήμερα, 7 Ιουνίου 2019 το ΓΕΣ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αφορουσε τις δράσεις του ΕΣ στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς για το Α' τετράμηνο 2019 (Ιανουάριος - Απρίλιος 2019).

Ο Ελληνικός Στρατός προσφέρει πολύπλερυρο κοινωνικό έργο σε όλη την επικράτεια και ειδικά στις ακριτικές περιοχές, ενισχύοντας τους δεσμούς με την κοινωνία κι αυξάνοντας το αίσθημα ασφαλείας και κοινωνικής συνοχής.
  
Κοινωνικό έργο ΣΞ το Α' τετράμηνο 2019.
Κοινωνικό έργο ΣΞ το Α' τετράμηνο 2019.




Η δράσεις αναλυτικά ήταν ως εξής:
  • 66 αεροδιακομιδές ασθενών (151 ώρες πτήσης).
  • 158 διαθέσεις πυροτεχνουργών για εξουδετέρωση και καταστροφή πυρομαχικών.
  • 65 οχήματα ΜΧ για αποχιονίσεις, έργα αποκατάστασης από πυρκαγιές και έργα υποδομών.
  • 296 διαθέσεις τμημάτων αποδόσεως τιμών και στρατιωτικής μουσικής.
  • 65.930 μερίδες φαγητού σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, στο πλαίσιο της δράσης "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ".
  • 2.000 φιάλες αίματος.
  • 1.100 ιατρικές εξετάσεις από στρατιωτικούς ιατρούς.
  • Διάθεση 56 οικημάτων, για την φιλοξενία 159 πυρόπληκτων.
  • 45 διαθέσεις σκηνικού υλικού και λοιπών αντιστοίχων.
  • 130 διαθέσεις στρατ.υποδομών όπως Λέσχες, ΛΑΕΔ, Άλσος Στρατου κοκ, σε τρίτους πολιτικούς φορείς.
  • Διάθεση 6 λεοφωρείων για την μετακίνηση μαθητών κι ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Το συνολικό κόστος των παραπάνω δράσεων ήταν 1,6 εκατομύρια ευρώ, στο οποίο ποσό όμως συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόστη όπως οι εργατοώρες του προσωπικού, η αξία διάθεση των υλικών, οι απαιτούμενες συντηρήσεις των πτητικών μέσων κοκ.

Κοινωνικό έργο ΣΞ το Α' τετράμηνο 2019.
Κοινωνικό έργο ΣΞ το Α' τετράμηνο 2019.

Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Αν και με ορισμένες δράσεις διατηρούμε κάποιες "αμφιβολίες", πρέπει να συγχαρούμε τον ΕΣ για το κοινωνικό έργο που προσφέρει, παρά την δύσκολη οικονομική του κατάσταση, και ιδιαίτερα για το έργο που προσφέρει στους ανθρώπους που ζουν στις ακριτικές περιοχές και στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. 

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να δείξουμε και την λύπη μας για το ότι αναγκάζεται ο ΕΣ να καλύψει τα τεράστια κενά του κρατικού μηχανισμού. Ο κρατικός μηχανισμός κακά τα ψέματα, υπολειτουργεί για να μην πούμε ότι δεν λειτουργεί, και χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση.
Δεν επιτρέπεται εν έτει 2019, ο ΕΣ αντί να προετοιμάζεται και να εκπαίδευεται στην πρωταρχική του αποστολή, να αναλώνει κόπο και χρήμα στο να καλύπτει το υπόλοιπο κράτος.
Σαφώς και υπάρχουν κατηγορίες που μπορεί να συνεχίζει να βοηθάει, όπως η αιμοδοσία, και η διάθεση Λεσχών και κενών οικημάτων λόγου χάριν. Αλλά τα πτητικά μέσα και τα μηχανήματα ΜΧ θα μπορούσαν να εκτελούν αμιγώς στρατιωτικής φύσεως έργα, κι όχι να καταπονούνται σε άλλες αποστολές. 

Αυτό που λέμε συνεπώς, είναι ότι το κοινωνικό έργο που εκτελείται από τον ΕΣ είναι σημαντικότατο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στην χρησιμοποίηση των ΕΕΔ γενικότερα δια πάσαν νόσον,   και να λειτουργήσουν επιτέλους αυτοί που πρέπει κι αυτοί που δέχονται τα όποια κονδύλια γι'αυτό το σκοπό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου