2 Ιουνίου 2019

Βίντεο με βολές βομβών SDB, (που πρόκειται να αποκτήσει και η Ελλάδα).

 Η βόμβα SDB, ενώ κατευθύνεται προς τον στόχο.
Η βόμβα SDB, ενώ κατευθύνεται προς τον στόχο. 




Η USAF δημοσίευσε βίντεο όπου αεροσκάφη F-16 με βόμβες GBU-39 SDB Ι/ΙΙ προσβάλλουν στόχους στο Nevada Test and Range Training.




Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Πολεμικής Αεροπορίας, η βόμβα GBU-39, ή SDB Ι, είναι μια εκτεταμένη σειρά καθοδηγούμενων βομβών παντός καιρού, βάρους 250 λιβρών, με δυνατότητα προσβολής σταθερών στόχων όπως εγκαταστάσεις και Σ/Δ. Η SDB I (GBU-39A/B) βασίζεται στο Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού θέσης και σε αδρανειακή καθοδήγηση (GPS/ΙNS) για να παρέχει πλοήγηση προς στον στόχο. Επιπλέον, το μικρό της μέγεθος επιτρέπει στα αεροσκάφη να μεταφέρουν μεγάλύτερο αριθμό βομβών, κάτι που σημαίνει προσβολή περισσότερων στόχων, καθώς και βολές εγγύτερα σε φίλια τμήματα. Υπάρχει επίσης και έκδοση SDB Ι με καθοδήγηση laser (GBU-39B/B).

Μια νέα προσθήκη στη σειρά βομβών SDB είναι η SDB II (GBU-53B SDB II), η οποία διαθέτει επιπλέον και τριπλό ερευνητή (θερμικό, ραντάρ, laser),  κάτι που της επιτρέπει να προσβάλλει και κινητούς στόχους όπως άρματα, πυροβόλα κ.ο.κ. Πέραν αυτού, το μέγιστο βεληνεκές της όμως παραμένει στα 46 μίλια (~ 70 χλμ κι όταν εκτοξεύεται από πολύ μεγάλο υψόμετρο), όπως και η πρώτη σειρά (SDB I).

H Ελληνική Αεροπορία όπως έγινε γνωστό από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας στις 15 Απριλίου 2019, ανήκει στις χώρες που θα προμηθευτούν αριθμό βομβών SDB I, με καταλητκική ημερομηνία παραδόσεων το 2029. Μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκεται και η Τουρκία, παρά την ανάπτυξη δικής της βόμβας τέτοιας φιλοσοφίας και τεχνολογίας, κάτι που δείχνει πως οι πραγματικές της επιδόσεις ίσως να μην είναι οι αναμενόμενες.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου