5 Ιουνίου 2019

Σχολιασμός εικόνων από την Επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΣ στην ΠΕ της 80 ΑΔΤΕ (Κως).

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2019, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, πραγματοποίησε επίσκεψη σε Μονάδες και Επιτηρητικά Φυλάκια (ΕΦ) στις νήσους Κώ, Αστυπάλαια και Νίσυρο, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ - «ΑΙΓΕΑΣ») Αντιστράτηγο Γεώργιο Δημητρόπουλο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αρχηγός ΓΕΣ:

- Ενημερώθηκε για τις τρέχουσες δραστηριότητες.

- Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των Μονάδων και τα ΕΦ.

- Έλεγξε τις ετοιμότητες, συνεγείροντας τα τμήματα, με σκοπό την διαπίστωση της τήρησης των χρονικών κριτηρίων και διαδικασιών με βάση τα υφιστάμενα σχέδια.

- Πραγματοποίησε ομιλίες, έδωσε κατευθύνσεις στο προσωπικό και δέχτηκε σε προσωπική ακρόαση στελέχη του Σχηματισμού.


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ



Ομιλία του Α/ΓΕΣ  κ.Καμπά με τον ομαδάρχη του φυλακίου που μόλις είχε επισκεφθεί . 





1. ΤΟΜΠ Λεωνίδας 2, με μία ομάδα Μ/Κ Πεζικού λίγο πριν αποβιβαστεί για την εκτέλεση εκπαιδευτικής άσκησης στο νέου τύπου πεδίο βολής υπ'αριθμ: "7" (όπως παρουσιάσαμε εδώ).
2. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τη χρήση ΜΙΝΙΜΙ με κυτίο 100 φυσιγγίων. Θεωρούμε πως πλέον αποτελεί το βασικό όπλο υποστήριξης της Ομάδας όλων των ενεργών Ταγμάτων ΠΖ. 
3. Επίσης είναι χαρακτηριστικό το ότι λείπει τελείως ο πιλυβολητής ΤΟΜΠ καθώς και ένα άτομο από την 6μελή νέα ομάδα Μ/Κ ΠΖ, ο οποίος πιθανώς  θα βρίσκεται καθιστός εντός του ΤΟΜΠ.







 

Το ΤΟΜΠ Λεωνίδας 2 σε θέση κάλυψης σκάφους (εντός αναχώματος), υποστηρίζει και συντονίζει την διεξαγωγή πυρ και κίνησης από την αποβιβσμένη ομάδα.
1. Το ΤΟΜΠ λόγω της ύπαρξης δύο βάσεων κεραιών, πρόκειται για ΤΟΜΠ διοίκησης Διμοιρίας. 
2. Είναι χαρακτηριστική η κάλυψη που μπορεί να προσφέρει ένα ανάχωμα σε ένα όχημα, ειδικά αν αυτό είναι πολύ χαμηλού ύψους και καλής θωράκισης, όπως το Λεωνίδας 2. Ουσιαστικά είναι απρόσβλητο.
3.  Είναι επίσης φανερό και το μειονέκτημα του Λεωνίδας 2 ως ΤΟΜΠ. Κι αυτό είναι οι μικρές του διαστάσεις, που σε πραγματικές επιχειρήσεις θα δυσκολέψει το επιβιβασθέν προσωπικό να μεταφέρει ο,τι χρειάζεται.
4. Η παρεχόμενη εκπαόδευση από τα νέα πεδία βολής είναι ξεκάθαρη. Εδώ λόγου χάριν, έχουν χρησιμοποιηθεί καπνογόνα τα οποία προσφέρουν αληθοφάνεια στην ασκούμεη ομάδα.
5.  Συνεπώς είναι φανερό πως η εκπαίδευση στα νέα Πεδία Βολής Υπ'αριθμ: "7" πρέπει να εντατικοποιηθούν τόσο σε συχνότητα όσο και σε καθολικότητα (συμμετοχή κληρωτών κι ολόκληρων Ομάδων ΠΖ).






Επιθεώρηση τμημάτων από τον Α/ΓΕΣ.


1. Στη φωτογραφία βλέπουμε μία ομάδα βαρέων Α/Τ Kornet με μία Ίλη (-) αρμάτων Μ48Α5 MOLF.
2. Πρόκειται πιθανότατα για Τμήμα Χρονικών Ετοιμοτήτων (ΤΧΕ), όπου μελλοντικά θα σας παρουσιάσουμε σε άρθρο.
3. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ο ΛΑΤ χρησιμοποιεί παλαιά κράνη τύπου Μ1. Πρόκειται για αναχρονισμό που πρέπει να επιλυθεί ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ.
4. Επίσης προκαλεί κακή εντύπωση το γεγονός πως ο Αρχηγός της Ομάδας βαρέων Α-Τ (ή ο Στοιχειάρχης του ενός φορέα Α-Τ) φέρει κυάλια εντός δερμάτινης θήκης εποχής Β' ΠΠ. Είναι τραγικό από πλευράς επιμελητείας, να μην έχει προμηθευτεί ο ΕΣ νέου τύπου θήκες για τα κυάλια. Να μην αναφέρουμε βεβαίως νέου τύπου κυάλια, ή άλλα σύγχρονα μέσα αναγνώρισης (θερμικές συσκευές κοκ).....



ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Οι παραπάνω εικόνες δίνουν μια σαφή ελπίδα πως ο ΕΣ επιτέλους έχει αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά την παροχή ποιοτικής και σωστής εκπαίδευσης στο προσωπικό του. Είναι κάτι όμως που πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, και να εφαρμοστεί σε όλο το προσωπικό του, μόνιμο, κληρωτό κι έφεδρο.

Από την άλλη είναι παραπάνω από εμφανές, ότι ενώ ο ΕΣ έχει σχετικά σύγχρονα κι αποτελεσματικά κύρια Ο-Σ για την εκτέλεση της αποστολής του, εντούτοις πάσχει από τα βασικά. Νέες εξαρτύσεις, θήκες, κράνη κοκ είναι προσθήκες που ενώ δεν προσφέρουν όσο ένα άρμα ή βαρύ Α-Τ, εντούτοις όμως δίνουν την αίσθηση στο προσωπικό ότι η ηγεσία νοιάζεται γι'αυτούς και τους παρέχει το καλύτερο για να μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου