20 Οκτωβρίου 2019

Αναβολή στη συνεργασία Ινδίας-Τουρκιας για την κατασκευή 5 ΠΓΥ, λόγω των σχέσεων Τουρκιας-Πακισταν.





To υπουργείο Άμυνας της Ινδίας έχει αναβάλει επ'αοριστον τη συνεργασία με μια κοινοπραξία τουρκικών ναυπηγείων, προκειμένου να σχεδιάσει και να κατασκευάσει πέντε πλοία γενικής  υποστήριξης (ΠΓΥ), 45.000 τόνων έκαστο, για το Ινδικό Ναυτικό (IN).

Η είδηση προέρχεται από ανώνυμη πληροφορία στελέχους του Ινδικού Υπουργείου Άμυνας. Σημειώνεται  ότι η υπογραφή της σύμβασης για την σχεδίαση και κατασκευή των 5 είναι συνολικού ύψους INR160 δις (2.24 δισεκατομμύρια δολαρια), και αρχικά είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί τον Ιούνιο μεταξύ της ινδικής κρατικής Hindustan Shipyard Limited (HSL) και της TAIS, η οποία είναι κοινοπραξία από πέντε τουρκικά ναυπηγεία. 

Σύμφωνα με την πηγή, Ινδοί αξιωματούχοι ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες της TAIS συμμετείχαν σε συνεχιζόμενα σχέδια κατασκευής πολεμικών πλοίων για το Πακιστανικό Ναυτικό, και δήλωσαν ότι το ζήτημα «συζητείται» στο Υπουργείο Άμυνας πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε μελλοντική πορεία δράσης.

Το συγκεκριμένο γεγονός θα αποτελούσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλαδα για να κλέψει το συμβόλαιο, αλλά η κατάντια των ναυπηγείων μας, σβήνει οποιαδήποτε σκέψη...