30 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ: Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και υπερψήφισε κυρώσεις για τη Συρία



Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων, πριν από έναν αιώνα, μια συμβολική, αλλά ιστορική ενέργεια που είναι βέβαιο ότι θα υποδαυλίσει νέες εντάσεις με την Τουρκία.

Η Βουλή, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, επίσης, ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που ζητά από τον Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους, με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.

Οι βουλευτές ενέκριναν το ψήφισμα με ψήφους 403 υπέρ έναντι 16 κατά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι Δημοκρατικοί και πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, ώστε να πιέσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τερματίσει και να μην ξαναρχίσει την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δυο αυτές ψηφοφορίες αν και δεν θα έχουν άμεσο στρατιωτικό αντίκτυπο στη γείτονα χώρα, εντούτοις θα φέρουν τις σχέσεις των 2 χωρών σε ακόμα πιο δυσχερές σημείο.....