29 Οκτωβρίου 2019

Εικόνα αποδεικνύει ότι οι Κινέζοι αναπτύσσουν και έκδοση "τάνκερ" για το εθνικό στρατηγικό μεταφορικό αεροσκάφος Xi'an Υ-20



Μια εικόνα εμφανίστηκε πρόσφατα σε Κινεζικά φόρουμ και ΜΜΕ,  όπου φαίνεται ότι η Κινεζική Αεροπορία χρησιμοποιεί αεροπλάνα Υ-20 μετασκευασμένα ως αεροσκάφη "τάνκερ" εναέριου ανεφοδιασμού. 

Η εικόνα, η οποία λήφθηκε το Νοέμβριο του 2018, δείχνει ένα Y-20 με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) το οποίο φαίνεται να διαθέτει δύο φορείς ανεφοδιασμού εν πτήσει, σε κατάλληλους πυλώνες εκατέρωθεν στα φτερά του. Επίσης άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη εντοπίστηκαν στην ίδια θέση τον Ιούλιο του 2019, υποδεικνύοντας ότι κατασκευάστηκε τουλάχιστον ένα ακόμη. 

Η εικόνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2018 και απεικονίζει ένα Xi'a Y-20 να διαθέτει εξοπλισμό εναέριου ανεφοδιασμού.


Όπως σημειώνει το πρακτορείο Jane's, η ανάπτυξη ενός αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου με βάση το μεταφορικό αεροσκάφος Y-20 είχε προβλεφθεί, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί. 

To Χi'an Υ-20 αποτελεί την εθνική προσπάθεια της Κίνας για την ανάπτυξη εκ των έσω ενός βαρέως αεροσκάφους στρατηγικών μεταφορών, με τις επιδόσεις του να βρίσκονται ανάμεσα από το Α-400Μ της Airbus και το C-17 Globemaster III.