27 Οκτωβρίου 2019

Η Ιταλία θα αποσύρει από την Τουρκία τα Α/Α συστήματα SAMP/T, μέχρι το τέλος του έτους.



Η Ιταλία πρόκειται να αποσύρει τις αντι-πυραυλικές συστοιχίες που έχει αναπτύξει στην Τουρκία στα πλαίσια ΝΑΤΟ, τονίζοντας όμως ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αντίδραση στην ευρέως καταδικασμένη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Άνγκελο Τόφαλο, δήλωσε στο ιταλικό κοινοβούλιο την Πέμπτη ότι "Οι προετοιμασίες για τη μεταφορά της συστοιχίας SAMP / T από τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας-Συρίας ήταν ήδη σε εξέλιξη και ότι το σύστημα, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό που ήταν 130 άτομα, θα αποσυρθεί από την περιοχή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα φέτος η Ιταλία είχε εγκρίνει την αποστολή μιας συστοιχίας του Α/Α συστήματος SAMP/T στην Τουρκία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. "Το τέλος ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους και, κατά συνέπεια, διεξάγουμε ό, τι είχε προγραμματιστεί", δήλωσε στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, τώρα και οι Ισπανοί σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσύρουν τη δικιά τους συστοιχία Patriot που έχουν αναπτύξει σε Τουρκικό έδαφος.