19 Οκτωβρίου 2019

Ενοικίαση δύο UAV HERON, έναντι 39 εκ.€ από την Ελλάδα;

Όπως φαίνεται, η χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να "ενοικιάσει" 2 μόλις UAV τύπου Heron, έναντι 39 εκ. €. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 3 έτη, και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλα τα κόστη υποστήριξης κι εκπαίδευσης από Ισραηλινής πλευράς.

Να πούμε κάπου εδώ, πως τα συστήματα είναι μεν απολύτως αναγκαία για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά συνάμα και πολύ λίγα για την καθολική κάλυψη των αναγκών. Αλλά τουλάχιστον, κάτι άρχισε να γίνεται σε αυτόν τον πολύπαθο χώρο της άμυνας....Είθε να ακούσουμε πολύ σύντομα, κι άλλα ευχάριστα σε αυτόν τον τομέα....







Του κ. Σαρικά από το Newspost.

Η τελική συμφωνία προβλέπει την απόκτηση 2 UAV’s για τρία χρόνια έναντι συνολικά 39 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 35 που αρχικά είχαν υπολογιστεί, με τα επιπλέον τέσσερα εκατομμύρια να αφορούν χρήματα που προέκυψαν για την κάλυψη όλων των απαιτήσεων και εγγυήσεων που έθεσε η Ελληνική πλευρά. Ήδη έχει συμφωνηθεί και ο τρόπος αποπληρωμής τους, με τα χρήματα να υπάρχουν στα ταμεία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δοκιμασμένα τα τελευταία χρόνια ακόμα και στον Ελληνικό εναέριο χώρο από την Frontex για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών αλλά και την επιτήρηση των θαλάσσιων οδών για λαθρεμπόριο, τα Ισραηλινής κατασκευής Μη Επανδρωμένα, έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και καλύπτουν σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις όλες τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων στον συγκεκριμένο τομέα για τον οποίο τα θέλει η Ελλάδα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθεί η συμφωνία από το κοινοβούλιο και τους πρώτους μήνες του 2020 η Πολεμική Αεροπορία να τα έχει στη διάθεσή της.

Η Ελλάδα θα προμηθευτεί τα δύο Μη Επανδρωμένα UAV’s μαζί με ολόκληρο τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα τα συνοδεύει. Μέσα στη συμφωνία έχουν προβλεφθεί τόσο η εκπαίδευση όσο και η συντήρηση.

Οι Ισραηλινοί χειριστές αναμένεται να εκπαιδεύσουν για ένα μικρό διάστημα τους Έλληνες συναδέλφους τους πριν τα παραδώσουν στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Αρκούν τρεις χειριστές στο έδαφος για να πετούν τα υπερσύγχρονα UAV’s. Oι δύο θα έχουν καθήκοντα στη ναυτιλία και στις επικοινωνίες και ο τρίτος, με τον πιο κρίσιμο ρόλο, θα παραλαμβάνει και θα αξιοποιεί όλες τις πληροφορίες-εικόνα κυρίως αλλά και ήχο-που θα λαμβάνει από το HERON.

Tα Ισραηλινά UAV έχουν τη δυνατότητα να πετούν συνεχώς έως και 52 ώρες σε ύψος που φτάνει τα 35.000 πόδια. Αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 207 χλμ την ώρα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των HERON είναι ότι μπορούν να μεταδώσουν από μεγάλο ύψος στο κέντρο επιχειρήσεων «ζωντανή» εικόνα σε ακτίνα τουλάχιστον 30 μιλίων περιμετρικά από το σημείο που πετούν.

Για παράδειγμα αν πετούν κατά μήκος πάνω από τα ανατολικά Ελληνικά θαλάσσια σύνορα μπορούν να μεταδίδουν εικόνα από τα Τουρκικά εδάφη σε βάθος 30 μιλίων με πλήρη ευκρίνεια ακόμα και με χρήση θερμικής κάμερας υψηλής τεχνολογίας.

Το κόστος χρήσης των HERON θα είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούν οι Ένοπλες Δυνάμεις για την επιτήρηση του Αιγαίου.

Ταυτόχρονα με την απόκτηση των Ισραηλινών UAV η Ελληνική πλευρά κρατά ανοιχτό το ενδιαφέρον της για την απόκτηση από τις ΗΠΑ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9.

Τα Αμερικανικά UAV ήδη πετούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα από την αεροπορική βάση της Λάρισας για λογαριασμό των ΗΠΑ σε συμφωνία με την Ελληνική πλευρά.

Οι Αμερικανοί πάντως έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αυτά τα MQ-9 να παραχωρηθούν στην Ελλάδα. Εμφανίζονται όμως θετικοί σε μια συμφωνία με τη χώρα μας για απόκτηση Μη Επανδρωμένων, είτε του ιδίου τύπου είτε διαφορετικού, από τα Αμερικανικά αποθέματα σε χαμηλό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση η δεδομένη απόκτηση των HERON και η ενδεχόμενη των Αμερικανικών UAV θα αποτελούν σοβαρό βήμα για την θωράκιση της Ελλάδας.