27 Οκτωβρίου 2019

Αναμένεται σκληρός οικονομικός πόλεμος μεταξύ Τουρκίας-Ινδίας. Θα το εκμεταλλευτούμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;



ΖΗΤΗΜΑ 1ο:

Η Ινδία σταματάει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, οι οποίες ήταν κύρίως εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές, εξαιτίας της αυξανόμενης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.

Σύμφωνα με τους Economic Times, η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές προς την Τουρκία αποτελεί "προληπτικό μέτρο ελαχιστοποίησης του κινδύνου να χρησιμοποιηθούν τα Ινδικής παραγωγής αμυντικά υλικά εναντίον τους." Αυτό δηλαδή που φοβούνται (κι όχι άδικα), είναι πως οι Ινδικοί πυροκροτητές και εκρηκτικές ύλες, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σύνθετων οπλικών συστημάτων, τα οποία και θα εξαχθούν στο Πακιστάν.

Στο δημοσίευμα τονίζεται επίσης, πως η επανέναρξη των αμυντικών εξαγωγών προς την Τουρκία από την Ινδία είναι εξαιρετικά απίθανη, ιδιαίτερα μετά τα (απαράδεκτα) σχόλια του Ταγίπ Ερντογάν, πως "το Κασμίρ τελεί υπό Ινδική κατοχή". Ως ανταπάντηση σε αυτές τις δηλώσεις, ο Ινδός Πρωθυπουργός Narendra Modi ακύρωσε την διήμερη επίσκεψη του στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έρευνα του Conflict Armament Research σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούσε το Ισλαμικό Κράτος, ανακαλύφθηκε ότι μεγάλο μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε ήταν Ινδικής κατασκευής ο οποίος είχε αρχικά εξαχθεί στην Τουρκία.


ΖΗΤΗΜΑ 2ο:

Θυμίζουμε, πως πριν λίγες μέρες, η Ινδία ανέβαλε επ'αορίστου, και την συμφωνία κατασκευής 5 Πλοίων Γενικής Υποστήριξης 45.000 τόνων έκαστο, που είχε συμφωνήσει με μια κοινοπραξία Τουρκικών Ναυπηγείων.




ΖΗΤΗΜΑ 3ο:

Επίσης λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Ερντογάν για το ζήτημα του Κασμίρ, αλλά κυρίως λόγω της στενής συνεργασίας Τουρκίας - Πακιστάν, η Ινδία σκέφτεται σοβαρά να επιβάλλει εξοντωτικούς δασμούς στα Τουρκικά προϊόντα που εισάγει η χώρα. Επίσης, ένα μέτρο που σκοπεύει να επιβαλλει, είναι οι αυτηρότεροι έλεγχοι στα Τουρκικά προϊόντα. 

Θυμίζουμε, πως οι Τουρκικές εξαγωγές στην Ινδία είναι αξίας $2,3 δισ., και τα εξαγώμενα προϊόντα είναι κυρίως πετροχημικά, άσφαλτος, έλαια, ελαιόλαδο, μάρμαρα, βιομηχανικά ορυκτά, πλαστικά δοχεία, φρούτα, σωλήνες και μεταλλεύματα. Είναι πιστεύουμε περιττό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μεγάλος παραγωγός σχεδόν σε όλα τα παραπάνω.

Συνεπώς, σε περίπτωση που οι σχέσεις χειροτερέψουν, θα πρέπει να κινηθούμε αστραπιαία, προκειμένου να καλύψουμε αυτό το δημιουργηθέν κενό. Ειδικά τώρα, που είχαμε ως τιμώμενη χώρα την Ινδία κατά τη διάρκεια της φετινής ΔΕΘ. Αλλιώς, πάει στράφι η όλη προσπάθεια....