18 Οκτωβρίου 2019

Καθυστερήσεις a la ΕΑΒ, αλλά και πρόσθετα MS-110 Pods για τα αναβαθμισμένα F-16V της Ταϊβάν.



(Sam Yeh/AFP via Getty Images)


Τα φαινόμενα καθυστέρησης υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων λόγω κωλυσιεργίας των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, φαίνεται πως δεν αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία.


Μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, ο υπουργός Άμυνας Yen Teh-fa παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της χώρας του εχει "καθυστερήσει", επικαλούμενος την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Αεροπορική Βιομηχανία της Ταϊβάν (την AIDC) ως την κύρια αιτία. Ωστόσο, πρόσθεσε, η έλλειψη μετριάστηκε με την πρόσληψη 200 πρόσθετων υπαλλήλων στο εργοστάσιο της AIDC που αναβαυθμίζει τα F-16 στο Taichung. 


Η Ταϊβάν επίσης, θέλει να εξοπλίσει τα νέα της μαχητικά, και με ένα σύγχρονο pod, ικανό να επιτηρεί τις Κινεζικές ακτές οποιαδήποτε στιγμή, από την ασφάλεια του δικού της εναέριου χώρου. Ένα από τα συστήματα για τα οποία θα αιτηθεί να αποδεσμευτούν από τις ΗΠΑ, είναι το MS-110.

Το MS-110 είναι ένα παράγωγο του DB-110 LOROP pod και το οποίο σε σχέση με τον προκάτοχό του (που υπηρετεί και στην Ελληνική ΠΑ), προσδίδει πολυφασματικές δυνατότητες στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτροοπτικές και υπέρυθρες δυνατότητες του DB-110.

Σύμφωνα με το UTC, το DB-110 είναι ένα σύστημα αναγνωρίσεως εστιακού μήκους 110 ιντσών, ικανό να παράγει εικόνες υψηλής ανάλυσης σε μια απόσταση απόστασης μεγαλύτερη από 80 ναυτικά μίλια, ημέρα ή νύχτα. Η εταιρεία λέει επίσης ότι το DB-110 μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερες από 10.000 τετραγωνικά μίλια απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ανά ώρα και "χρησιμεύει ως ο ακρογωνιαίος λίθος των δυνατοτήτων τακτικής και στρατηγικής ικανότητας των αεροπορικών δυνάμεων (διοίκησης κι ελέγχου, επιτήρησης και αναγνώρισης).

Τα νέα ατρακτίδια θα αντικαταστήσουν τέσσερα Phoenix Eye LOROP που χρησιμοποιούνται από τα F-16 της Ταϊβανέζικης Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και οκτώ αεροσκάφη αναγνώρισης Northrop RF-5E Tigereye. Κι αυτό γίνεται διότι τα υπάρχοντα Phoenix Eye δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα σε άσχημες καιρικές συνθήκες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που το σύστημα MS-110 αναμένεται να επιλύσει.

Από Defensenews.