18 Οκτωβρίου 2019

Ο Προϋπολογισμός του Τουρκικού ΥΠΕΘΑ θα αυξηθεί κατά 16% το 2020. ΑΘΗΝΑ ΑΚΟΥΣ;



Την ώρα που οι εδώ ιθύνοντες κόβουν διαχρονικά τα τελευταία χρόνια μέχρι και τα βασικά από την άμυνα, μεταφέρουν πολύτιμα κονδύλια της άμυνας υπέρ της λαθρομετανάστευσης, και με τελικό σκοπό να κόψουν κι άλλα, η Τουρκία ανεβάζει κι άλλο την ήδη μεγάλη διαφορά. Πιο συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την Τουρκική Άμυνα και Ασφάλεια για το οικονομικό έτος 2020 προβλέπεται να ανέλθουν περίπου στις 119,9 δισ. Τουρκικές Λίρες (20,6 δισ. Δολάρια), ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 15,9% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο 2020-22 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης στις 10 Οκτωβρίου.

Από το παραπάνω κονδύλι, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο, συνολικά 53,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, η οποία είναι αύξηση σχεδόν 16% σε σχέση με φέτος. Ακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (αστυνομία), με 38,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, μια αύξηση 15,7% από το 2019. Και τέλος, η Γενική Διοίκηση της Χωροφυλακής, ο Π/Υ της οποίας θα ανέλθει σε περίπου 22,9 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, μια αύξηση κατά 17,2% σε σχέση με φέτος.

Παρά το γεγονός πως η παραπάνω αύξηση των Π/Υ οφείλεται στην αστάθεια του τουρκικού νομίσματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια ευρεία γκάμα υλικών και ανταλλακτικών παράγεται εγχώρια, και η οποία δεν επηρεάζεται το ίδιο από την αστάθεια του νομίσματος. Συνεπώς, η αύξηση δεν είναι αυτού του ποσοστού "επί του πρακτέου", αλλά δεν παύει να είναι μια αύξηση του Π/Υ, την στιγμή που οι αντίστοιχοι Π/Υ της Ελλάδας παραμένουν καθηλωμένοι....