22 Οκτωβρίου 2019

Οι Ρωσικές ΕΔ παρέλαβαν την τελευταία παρτίδα Tor-M2.

Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν την τελευταία παρτίδα της πρώτης παραγγελίας του Α/Α συστήματος αεροπορικής άμυνας βραχέως βεληνεκούς Tor-M2 από το ηλεκτρομηχανολογικό εργοστάσιο «Kupol» του Ιζέβσκ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS..




Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2019, η έκτη και τελευταία παρτίδα συστημάτων αεράμυνας, αποτελούμενη από 12 αυτόνομα οχήματα μάχης και τρία οχήματα ελέγχου, μεταφέρθηκε στο 726ο Εκπαιδευτικό Κέντρο  για την εκπαίδευση και τον επανεξοπλισμό του 245ου αντιπυραυλικού Τάγματος της 42ης Μ/Κ Μεραρχίας η οποία ανήκει στη Νότια Στρατιωτική ΔΙοίκηση.

Αυτό ολοκλήρωσε την πρώτη παραγγελία η οποία αφορούσε την προμήθεια έξι Ταγμάτων Tor-M2. Ωστόσο, στις 19 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε νέα σύμβαση με την Kupol για την παράδοση πρόσθετων συστημάτων Tor-M2 και Tor-M2DT αξίας περίπου 100 δισ. RUB (1,57 δισ. Δολάρια ΗΠΑ). Τα συστήματα της δεύτερης παραγγελίας θα παραδοθούν μεταξύ 2019 και 2027, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης.


To Tοr-Μ2 θυμίζουμε πως ανήκει στην Ρωσική οικογένεια SHORADS "Τor", κι άποτελεί το τελευταίο μέλος της οικογένειας. Σε σχέση με το Tor-M1, τα οποία διαθέτουν και οι ΕΕΔ, το Tor-M2 διαθέτει τα εξής βελτιωμένα χαρακτηριστικά: 


  • Ικανότητα μεταφοράς 16 Α/Α βλημάτων, αντί των 8 του προκατόχου του.
  • Πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες λειτουργίας.
  • 16 χλμ βεληνεκές και 10 χλμ υψόμετρο εμπλοκής, σε σχέση με τα 12χλμ και 6 χλμ του Tor-M1 αντίστοιχα.
  • Βελτιωμένες αντοχές σε ηλεκτρονική εξαπάτηση κι εν γένει ηλεκτρονικές επιθέσεις
  • Ικανότητα ταυτόχρονης αντιμετώπισης τεσσάρων στόχων, έναντι δύο του Tor-M1.
  • Βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα (radar, ΣΔΜ).
  • Ικανότητα "short-stop firing", κατά την οποία το όσχημα μάχης μπορεί να βάλλει κατά ενός στόχου από κίνηση, σε μόλις 2-3 δευτερόλεπτα.

Σύγκριση δυνατοτήτων του Hisar-A και του Tor-M1. Συμπεράσματα και προτάσεις