16 Οκτωβρίου 2019

Άρθρο μέγγενη του BBC: Η Συρία ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Τραμπ.



Μετά τις χθεσινές συνεντεύξεις Αμερικανών στρατιωτικών, στις οποίες επικρίθηκε έντονα η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα Αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, έρχεται σήμερα ένα άρθρο του BBC με δηλώσεις του πρώην ΥΦΕΞ των ΗΠΑ PJ Crowley, που ανεβάζει κατακόρυφα την ασκούμενη πίεση στον "πλανητάρχη".

"Οι πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία είναι μια καταστροφή που συντελείται κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της δικής του συμπεριφοράς και ενεργειών - οι οποίες θα μπορούσαν να του κοστίσουν την μη επανεκλογή του το 2020", λέει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. PJ Crowley, δίνοντας το μήνυμα στον Τραμπ ότι αυτό το λάθος ήταν η κορυφή του παγόβουνου.


CNN: Αμερικανοί Στρατιωτικοί διαφωνούν κι ανησυχούν έντονα με τους χειρισμούς Τραμπ στη Συρία.


Το άρθρο του BBC στη συνέχεια εξηγεί, πως ενώ για τις προηγούμενες "γκάφες" του Τραμπ (Ουκρανία, Αφγανιστάν, οικονομικός πόλεμος με Ευρώπη κοκ) υπάρχει μια δικαιολογία κι ένας αποδιοπομπαίος τράγος, στην συγκεκριμένη περίπτωση απλώς δεν υπάρχει.

Την ευθύνη για ο,τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία, με τις σφαγές αμάχων πολιτών που φτάνει στα όρια της γενοκτονίας και την επακόλουθη χαλάρωση του πολέμου κατά του ISIS, την έχει αποκλειστικά ο Ντ.Τραμπ, επισημαίνει με κομψό και πλάγιο τρόπο το άρθρο. Και οι κατηγορίες δεν σταματούν εδώ, καθώς ο Τραμπ κατηγορείται από τον αρθρογράφο πως ο Ερντογάν τον διάβασε σαν ανοικτό βιβλίο, κάτι που επέτρεψε στον τελευταίο να τον εκμεταλλευθεί στο έπακρο. 



Όπως φαίνεται, η πίεση που ασκείται στον Ντ.Τραμπ είναι τεράστια (κι όχι άδικα), με τις κατηγορίες να ξεπερνούν τα όρια ενός απλού γεωστρατηγικού λάθους και να φθάνουν στα όρια της έμμεσης συμμετοχής σε γενοκτονία αμάχων πολιτών, αλλά και σε ανείπωτη δυσφήμιση του κύρους των ΗΠΑ.

Μόλις χθες, αναφέραμε σε σχόλιό μας στο facebook, πως το συγκεκριμένο λάθος του Ντ.Τραμπ θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές εξελίξεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, κάτι που μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται. Και πιστεύουμε, πως για να ξεφύγει ο τελευταίος από την "μέγγενη" των κατηγοριών, θα υιοθετήσει δραστικά μέτρα τόσο κατά της Τουρκίας του Ερντογάν.

Από το BBC.