25 Ιουλίου 2019

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: DefendTex Drone-40: Καμικάζι Drone σε Βομβίδα 40mm



Η Αυστραλιανή εταιρία DefendTex έκανε επίδειξη του νέου πυρομαχικού 40χιλ που ανέπτυξε, το οποίο δεν δρα ως μια συμβατική βομβίδα, αλλά ως ένα loitering munition. Εκτός του διαφορετικού τρόπου δράσης του, δεν αλλάζει τίποτα άλλο όσον αφορά τις απαιτήσεις του, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να βληθεί από οποιοδήποτε εκτοξευτή βομβίδων (Μ-203, Μ-320, Μ-79 Blooper κοκ).

Πέραν τούτου, μπορεί να την χειριστεί και να κατευθυνθεί εξ αποστάσεως, με τον χρήστη της να μπορεί να την ελέγξει μέσω ενός απλού τάμπλετ ή κινητού με το κατάλληλο software λογισμικό. 





Τεχνικά Χαρακτηριστικά
  • Διαμέτρημα: 40x46mm (Μ203,Μ79 κοκ), ή 40x53mm (GMG, Mk19, Mk47 κοκ).
  • Μέγιστο Βεληνεκές: 10 χιλιόμετρα.
  • Επιχειρησιακό Βεληνεκές: 8 χιλιόμετρα.
  • Ελάχιστο Βεληνεκές: 50-60 μέτρα.
  • Διάρκεια Πτήσης: 12 λεπτά.
  • Διάρκεια αιώρησης: 20 λεπτά.
  • Μέγιστη Ταχύτητα: 70χλμ/ώρα.
  • Διάρκεια αιώρησης στο μέγιστο βεληνεκές: 7-8 λεπτά.
  • Τύπος διάρρηξης: Εγκαιροφλεγώς, κρουστικώς, με επιβράδυνση.
  • Τύπος κεφαλών: Κ/Π - υψηλής θραυσματοποίησης, HEAT, καπνογόνο, κιτ αισθητήρων, δακρυγόνο.


Τρόπος Δράσης


Ο τρόπος με τον οποίο δρα το παραπάνω πυρομαχικό είναι ο εξής:

Μετά την εκτόξευση από το βομβιδοβόλο, κι αφού διανύσει μια απόσταση με συμβατικό τρόπο, εκτοξεύει αυτόματα τα τέσσερα στροφεία, και στη συνέχεια κατευθύνεται σαν UAV-Drone προς τον στόχο.




Τρόπος Δράσης της βομβίδας 40mm Drone-40.
Τρόπος Δράσης της βομβίδας 40mm Drone-40.



Τακτική χρησιμοποίηση

Οι βέλτιστες τεχνικές, με τις οποίες δύναται μια Ομάδα Μάχης ΠΖ να εκμεταλλευτεί όλο το ευρος των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου πυρομαχικού, είναι οι εξής:


  1. Εκτέλεση ενεδρών σε περιοχές όπου δεν μπορούν ή είναι επικίνδυνο να αναπτυχθούν μάχιμα τμήματα (π.χ. πρόσθια όρια προφυλακών).
  2. Αυτοϋποστήριξη της αμυνόμενης ομάδας ΠΖ, αν δεν είναι διαθέσιμα τα υπόλοιπα όλπα του Λόχου/Τάγματος (όλμοι, GMG, A-T, κοκ).
  3. Εκτέλεση αναγνώρισης μεγάλης αποστάσεως, για τα δεδομένα της Ομάδας.
  4. Υποστήριξη διπλανού τμήματος, σε περίπτωση που εκεί διεξάγεται η Κύρια επιθετική προσπάθεια του επιτηθέμενου.
  5. Ως όπλο υποστήριξης, όταν η Ομάδα δρα απομονωμένη.


Επίλογος

Τέτοιες λύσεις είναι που επιζητά κάποιος ο οποίος πρέπει να αμυνθεί έναντι υπέρτερου εχθρού. Ένα οπλο απλό που είναι χαμηλού βάρους, που μπορεί να βληθεί από τον υπάρχοντα οπλισμό, και που δεν απαιτεί ειδική χρήση.
Μόνο και μόνο η χρήση του από την Ελληνική Ομάδα Πεζικού, θα εκτόξευε την φονικότητα της, τόσο έναντι των σημερινών, όσο κυρίως κι έναντι των μελλοντικών απειλών. Επίσης, το παραπάνω πυρομαχικό, συνιστά κι ένα πάμφθηνο μέσο αντικατάστασης των οπλοβομβίδων του ΕΣ, για τις οποίες είχαμε αναφερθεί διεξοδικά σε παλαιότερα άρθρα μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου