13 Ιουλίου 2019

Τελετή Ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2019 στην ΣΜΥ




Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, στα Τρίκαλα, η τελετή ορκωμοσίας Μονίμων Λοχιών Τάξης 2019 «Αντισυνταγματάρχη (ΠΖ) Αθανάσιου Σακέττα», παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) Αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά, του Διοικητή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, της Πολιτειακής και Θρησκευτικής ηγεσίας, των τοπικών Αρχών και λοιπών φορέων της πόλης της Τρικάλων, καθώς και πλήθος συγγενών των ορκισθέντων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού απένειμε τα πτυχία σε 160 νέους Μόνιμους Υπαξιωματικούς εκ των οποίων 134 από την Ελλάδα (92 άντρες και 42 γυναίκες) και 26 από την Κύπρο (23 άντρες και 3 γυναίκες).

Πηγή: ΓΕΣ.


 








ΑΝΧΗΣ (ΠΖ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΑΚΕΤΤΑΣ - ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Αθανάσιος Σακέττας, με καταγωγή από τη Σπάρτη, ήταν μία θρυλική κι εμβληματική μορφή του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (Μικρασιατική Εκστρατεία), που έλαβε χώρα κατά την περίοδο 1919-1922.

Ο Σακέττας «έπεσε» μαχόμενος ηρωικά κατά των Τούρκων τον Αύγουστο του 1922, αρνούμενος να παραδοθεί στον Τουρκικό Στρατό, παρά την αντίθετη απόφαση του διοικητή του, Αντιστρατήγου Νικολάου Τρικούπη. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη μάχη του Αλή Βεράν και την τελική επιτυχημένη επίθεση των Τούρκων στις 17 Αυγούστου του 1922, ο Διοικητής του Α' Σώματος Στρατού Νικόλαος Τρικούπης διέταξε γενική υποχώρηση. Ο Ανχης (ΠΖ) Αθανάσιος Σακέττας όμως, παρά τις αρχικές διαταγές, αποφάσισε να συνεχίσει τον αγώνα κατά των Τούρκων, αρνούμενος να υποχωρήσει ή να παραδωθεί, με αποτέλεσμα να πέσει ηρωϊκά την ώρα της μάχης.
Σημειώνεται ότι το όνομα του Αθανασίου Σακέττα, έχει δοθεί σε Στρατόπεδο στο Βύρωνα Αττικής, όπου εδρεύει το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ).



ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή σταδιοδρομία στα "νέα" στελέχη του ΕΣ και τη ΕΦ, και να είναι άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους.

Επιτρέψτε όμως μας να εκφράσουμε την λύπη μας τόσο για τον πολύ μικρό αριθμό των επιτυχόντων, σχεδόν οι μισοί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, όσο όμως και για το μεγάλο ποσοστό του θήλυ προσωπικού, που αποτελεί το 1/3 του συνόλου των επιτυχόντων του ΕΣ. Πρέπει άμεσα να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές, διότι αυτός ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου