31 Ιουλίου 2019

Θετικά και Αρνητικά από την άσκηση ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2019 της 110 Α/Κ Μοίρας Μέσου Πυροβολικού.



Ένα από τα θέματα της εβδομάδας της εκπομπής "Με Αρετή και Τόλμη" της ΕΡΤ, η οποία είναι και η μοναδική που ασχολείται με θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ηταν η κάλυψη της άσκησης "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2019", και συγκεκριμένα η κάλυψη μιας συμμετέχουσας Μονάδας της 31ης   Μ/Κ Ταξιαρχίας, της 110 Α/Κ ΜΜΠ.

Με βάση λοιπόν το βίντεο που δημοσιεύθηκε, το οποίο μπορείτε να δείτε στη συνέχεια, θα σχολιάσουμε τα αρνητικά και τα θετικά στοιχεία όπως τα εκλάβαμε, και με κάθε επιφύλαξη λόγω του ότι τα πλάνα είναι λίγων λεπτών.


Τα πλάνα που μας αφορούν, ξεκινούν από το 16:43...




ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Στα θετικά της συγκεκριμένης άσκησης είναι ότι είδαμε στρατιωτικό προσωπικό που πραγματικά γνωρίζει τη δουλειά του, και είναι ψυχωμένο να εκτελέσει στο ακέραιο την αποστολή του. Κατ'εμάς αυτό είναι και το κυριότερο στοιχείο που κοιτάμε σε πλάνα με ασκήσεις του Ελληνικού Στρατού.
Επίσης, είδαμε σε όλες τις βολές να υπολογίζονται τα στοιχεία βολής μέσω του ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ, κάτι που αυξάνει κατακόρυφα την ακρίβεια και την ταχύτητα του υπολογισμού των στοιχείων βολής. 

Επιπλέον, είδαμε πως όλα τα πυροβόλα Μ109Α3GEA2 έφεραν Σταθμό Ασυρμάτου, λόγω των ανέπτυγμένων κεραιών που είχαν. Πρόκειται για μια επιπλέον λύση επικοινωνίας του πυροβόλου με το Κέντρο Διευθύνσεως Πυρός, που αυξάνει την αποτελεσματικότητα της Πυροβολαρχίας γενικότερα. Σημειώνεται πως η παραπάνω προσθήκη προήλθε μετά από πρωτοβουλία της ΔΠΒ/ΓΕΣ και έγινε με ιδίους πόρους.

Τέλος, όσον αφορά τα θετικά στοιχεία που εντοπίσαμε από τα διαθέσιμα πλάνα, είναι και το γεγονός πως οι βολές ήταν απόλυτα ακριβείς, πλήττωντας επιτυχώς τον στόχο τους.





ΚΑΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ...

Να ξανατονίσουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων, πως τα όποια σχόλια μας βασίζονται στα διαθέσιμα πλάνα της εκπομπής, δηλαδή "σε ο,τι είδαμε". Ως εκ τούτου, ορισμένα αρνητικά μπορεί να μην ισχύουν, ή να ισχύουν σε μικρότερο βαθμό.Αυτά που δεν μας άρεσαν, ήταν τα κάτωθι:

  • Δεν εκτελέστηκε η μέθοδος "Βάλλω και μετακινούμαι".
  • Είδαμε μόνο επικονωνία "δια ζώσης" (με τηλεβόα), μεταξύ των πυροβόλων και του ΚΔΠ.
  • Δεν εφαρμόσθηκαν όλες οι τεχνικές κάλυψης-απόκρυψης-παραλλαγής των πυροβόλων.

Δεν εκτελέστηκε "Βάλλω και μετακινούμαι" (ή δεν το είδαμε).

Σύμφωνα με τα πλάνα της άσκησης, τα πυροβόλα που έβαλαν ήταν στάσιμα. Αυτό είναι φανερό επειδή υπήρχαν επισημαντικά ακόντια τόσο για την κατεύθυνσή τους προς την περιοχή των στόχων, όσο και για την σωστή και άψογη τοποθέτησή τους στις θέσεις τους. Ακόμα και στην περίπτωση όμως που τα επισημαντικά ακόντια υπήρχαν εκεί μόνιμα, το ΚΔΠ δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να υπήρχε εκεί. Γενικά στην τεχνική "Βάλλω και μετακινούμαι", το ΚΔΠ βρίσκεται σε κεντρική θέση ανάμεσα στους 3-4 χώρους τάξης, κι απο εκεί ελέγχει ασύρματα όλα τα πυροβόλα, οπουδήποτε κι αν ταχθούν. Συνεπώς, παρόλο που το "Βάλλω και μετακινούμαι" αναφέρθηκε πολλές φορές στο βίντεο, δεν το είδαμε πουθενά.


Επικοινωνία ΚΔΠ-Πυροβόλων με τηλεβόα.

Η επικοινωνία του πυροβόλου με το ΚΔΠ μπορεί να επιτευχθεί με τους παρακάτω τρόπους:
  • Ασύρματα μέσω του τερματικού του ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ.
  • Ασύρματα μέσω ασυρμάτου.
  • Ενσύρματα μέσω καλωδίου εκστρατείας.
  • Με φωνή και σήματα (τηλεβόας-σημαίες).
Συνεπώς το τελευταίο μέτρο εφαρμόζεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, δηλαδή σε περίπτωσεις που τίποτα άλλο δεν λειτουργεί. Κι όμως εδώ, είδαμε το τελευταίο μέτρο να εφαρμόζεται, ενώ υπάρχουν πιο σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας. Βέβαια μπορεί να επικοινωνούσαν και με τους υπόλοιπους τρόπους, αλλά η κοντινή απόσταση ΚΔΠ-Πυροβόλων ήταν απαγορευτική, κατάλοιπο άλλης εποχής.


Τεχνικές Κάλυψης - Απόκρυψης - Παραλλαγής.

Πέραν της φυσικής απόκρυψης, της παρεχόμενης κάλυψης από το σκάφος, και της παραλλαγής των οχημάτων, δεν είδαμε καμία άλλη τεχνική. Μία τεχνική που θα μπορούσε σίγουρα να εφαρμοσθεί, είναι η εφαρμογή διχτυών παραλλαγής (που είχαν φορτωμένα) σε ΟΛΑ τα οχήματα. Δυστυχώς δεν το είδαμε, παρά μόνο στο ΚΣΠΥ ενός Τάγματος Πεζικού της Ταξιαρχίας (19:05-19:12).

Επίλογος

Αν και τα θετικά στοιχεία που εντοπίσαμε ανηκούν στα βασικά στοιχεία της επίδοσης ενός τμήματος, εντούτοις αναλύσαμε περισσότερο τα αρνητικά, διότι τα αρνητικά μας κάνουν καλύτερους. Επίσης είναι αυτονόητο πως όσα στοιχεία δεν αναφέρθηκαν, ανήκουν στα θετικά. Μόνο που το ζητούμενο δεν είναι να "ευλογούμε τα γένια μας", αλλά να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου