16 Ιουλίου 2019

Σύγκριση αριθμού εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές το 2010-2019. Προτάσεις και Συμπεράσματα.




Μετά την ορκομωσία των απόφοιτων των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των ΕΕΔ (ΑΣΣΥ), μας γεννήθηκε το ερώτημα:

Πόσο επηρέασε τελικά η κρίση τον συνολικό αριθμό εισακτέων; 

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, ανατρέξαμε στους εισακτέους του 2010. Συγκρίνοντας λοιπόν τον αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές των ΕΕΔ (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ) το 2010 και 2019, διαπιστώσαμε τα κάτωθι:


Εισακτέοι στις Στρατιωτικές Σχολές 2019 (2010).

Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)

  • Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ): 170 (310).
  • Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ): 34 (60).
  • Σχολή Ικάρων (ΣΙ): 66 (161).
  • Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ): 71 (175).
  • Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτική: 25 (50).
Σύνολο ΑΣΕΙ: 366 (756).

Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ): 201 (275).
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ): 75 (131).
  • Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ): 177 (264 ΣΤΥΑ και ΣΥΔ).
Σύνολο ΑΣΣΥ: 453 (670).
Γενικό Σύνολο: 819 (1426). 


Συνεπώς μιλάμε για μια μείωση στους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ κατά 607 σπυδαστές (-42,5%).


Πιο ειδικά, η μείωση στις Στρατιωτικές Σχολές Αξιωματικών (ΑΣΕΙ), είναι 390 σπουδαστές (-51,6%), και στις Στρατιωτικές Σχολές Μ.Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) είναι 217 σπουδαστές (-32,4%).
Οι Σχολές με την μεγαλύτερη μείωση σε αριθμό εισακτέων είναι  η  Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (-59,4%) και η Σχολή Ικάρων (-57,2%).

Μιλάμε για μια μείωση στους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ κατά 607 σπυδαστές (-42,5%) μέσα σε εννέα (9) χρόνια.
Μιλάμε για μια μείωση στους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ κατά 607 σπυδαστές (-42,5%) μέσα σε εννέα (9) χρόνια.



Συμπέρασμα

Με 1.426 εισακτέους καθ'έτος, το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΕΔ (Αξιωματικοί και Μ.Υπαξιωματικοί) το 2035 θα ανερχόταν  σε  50.000 άτομα. Αν σε αυτό προστεθεί και ο αριθμός των επαγγελματιών οπλιτών και του πολιτικού προσωπικού, τότε θα μιλούσαμε για ΕΕΔ με μόνιμο προσωπικό 65-70.000 ατόμων. Μετά τις κάθετες όμως περικοπές στους εισακτέους των Στρατιωτικών Σχολών, ο αριθμός των Αξιωματικών και Μ.Υπαξιωματικών το 2035 θα ανέλθει σε 30.000 άτομα, κι αν προστεθούν και οι επαγγελματίες οπλίτες και το πολιτικό προσωπικό, ο τελικός αριθμός του μονίμου προσωπικού θα ανέλθει στις 45-50.000 άτομα.

Αν λοιπόν συγκρίνουμε αυτόν τον αριθμό μονίμου προσωπικού (45-50.000) με την σημερινή κατάσταση (80.000), μιλάμε για μείωση του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού κατά 45%.

Αυτή η κάθετη μείωση του μονίμου προσωπικού, έχει δύο καίριες επιπτώσεις:

  1. Η πρώτη, και η πιο σημαντική, είναι η "σμίκρυνση" που θα συμβεί στις ΕΕΔ, οι οποίες καλύτερα να ξεχάσουν τις σημερινές οροφές οπλικών συστημάτων και Σχηματισμών που διαθέτουν.
  2. Η δεύτερη επίπτωση, είναι οικονομική, κι έχει να κάνει με την απόδοση των συντάξεων στους απόστρατους στρατιωτικούς. Είναι αδύνατο οι εισφορές 50.000 ατόμων, να καλύψουν τις συνταξιοδοτικές ανάγκες 80.000 ατόμων.


Αν λοιπόν συγκρίνουμε αυτόν τον αριθμό μονίμου προσωπικού (45-50.000) με την σημερινή κατάσταση (80.000), μιλάμε για μείωση του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού κατά 45%.
Αν λοιπόν συγκρίνουμε αυτόν τον αριθμό μονίμου προσωπικού (45-50.000) με την σημερινή κατάσταση (80.000), μιλάμε για μείωση του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού κατά 45%.



Προτάσεις

Οι προτάσεις του γραφόντος για να αρθεί το παραπάνω πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν οι ΕΕΔ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι ο συνδυασμός ΚΑΙ των τεσσάρων παρακάτω προτάσεων:


  • Μείωση περιττών Σχηματισμών καθώς και κλιμακίων Διοίκησης. Πρόκειται για ένα αναπόφευκτο μέτρο για τις ΕΕΔ. Μία άμεση λύση θα ήταν η εφαρμογή της "τετράγωνης" δομής στις Ταξιαρχίες και στις Μονάδες, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι αριθμοί τους (κι άρα και το προσωπικό που τα επανδρώνει), χωρίς να μειωθεί η μαχητική αξία του Στρατεύματος. Σε δεύτερο χρόνο, είναι απολύτως αναγκαίο να μειωθούν και οι περιττές Μονάδες εσωτερικού, κάτι που εκτός από εξοικονόμιση προσωπικού, θα μειώσει και το "γεωγραφικό" αποτύπωμα του Στρατού. 
  • Διακλαδικές Μονάδες και Σώματα. Μετά την κάθετη μείωση των εισακτέων σε ΣΣΑΣ και ΣΑΝ, τίθεται το εξής ερώτημα. Για ποιόν λόγο να υπάρχουν και το 401 ΓΣΝΑ και το ΓΝΑ και το ΝΝΑ; Είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο ότι μόνο με διακλαδικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Πέραν ίσως της συντήρησης (Τεχνικό), όλα τα υπόλοιπα Σώματα μπορούν να είναι διακλαδικά, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων.
  • Πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών. Είναι το μοναδικό μέτρο που πέραν του επιχειρησιακού προβλήματος, λύνει και το οικονομικό (ασφαλιστικές εισφορές). Η έναρξη προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε ισχυρές ΕΔ. 
  • Επαναφορά στα επίπεδα του 2010, των εισακτέων στις Σχολές Μον.Υπαξιωματικών. Παρά την μικρότερη μείωση που συνέβη στους εισακτέους στις Σχολές των Μ.Υπαξιωματικών (ΣΜΥ,ΣΜΥΝ,ΣΜΥΑ), εντούτοις η επαναφορά του αριθμού των εισακτέων στα επίπεδα του 2010, θα επαναφέρει την "πυραμίδα" στις βαθμολογικές τάξεις των ΕΔΔ. Περιττό να αναφέρουμε ότι η σταδιακή αύξηση των εισακτέων σπουδαστών στους 1.000 καθ΄έτος, θα αμβλύνει το πρόβλημα τόσο της υποστελέχωσης, όσο και αυτό των ασφαλιστικών εισφορών.

Είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο ότι μόνο με διακλαδικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.
Είναι λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο ότι μόνο με διακλαδικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Επίλογος

Η κρίση έφερε τις ΕΕΔ σε οριακή κατάσταση. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Είναι επίσης σαφές ότι δεν μπορούμε να φέρουμε τα δεδομένα όπως ήταν πριν. Το θέμα είναι όμως τι κάνουμε απο δω και πέρα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να μπει το μαχαίρι "βαθειά στο κόκκαλο". Διότι αν δεν μπει, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.




Σημείωση: Όποιοσδήποτε (φυσικό πρόσωπο, site κοκ), συμφωνεί με ολόκληρο (ή μέρος) του παραπάνω άρθρου, παρακαλούμε να το αναδημοσιεύσει, ακόμη και χωρίς πηγή, με κύριο σκοπό να φτάσει "σίγουρα" στα αυτιά των αρμοδίων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου