Η απέλαση της Τουρκίας, η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ, από το πρόγραμμα F-35 θα μπορούσε να την οδηγήσει σε στενότερες σχέσεις με την Κίνα, μια κίνηση που ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, τονίζουν ειδικοί της Ισραηλινής εθνικής ασφάλειας.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ενισχύσει τώρα τις σχέσεις με την Κίνα", λέει ο Ουζί Ράμπι, διευθυντής του Κέντρου μελετών Moshe Dayan που ασχολείται με τη Μέση Ανατολή και Αφρική.
Ο Jacob Perry, πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας - γνωστός ως Shin Bet - δήλωσε στο Breaking Defense ότι "οι σχέσεις Τουρκίας και Κίνας θα πρέπει να προσελκύσουν πολύ μεγάλη προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ - "και εννοώ πολύ μεγάλη προσοχή".
Σύμφωνα με τους Oded Eran και Galia Lindenstrauss, δύο ανώτερους ερευνητές στο Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS), οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα έχουν θερμανθεί. Στις 2 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Xi Jinping φιλοξένησε τον Ερντογάν στο Πεκίνο, με τον τελευταίο να συμφωνεί με την Κινεζική στρατηγική, η οποία επικεντρώνεται στην ανάγκη αλλαγή της παγκόσμιας τάξης από μονοπολική στην πολυπολική.
Οι ερευνητές λένε ότι χωρίς ρητή αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν αμφισβήτησε τις Δυτικές δυνάμεις και μίλησε για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για συνεργασία με την Κίνα σε θέματα άμυνας. Οι λέξεις "στρατηγική συνεργασία" εμφανίστηκαν επανειλημμένα σε μια έκθεση σχετικά με τη συνάντηση των δύο ηγετών της 2ας Ιουλίου σχετικά με την επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Κίνας.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο, ο Ερντογάν ήταν σαφώς πρόθυμος να συμφωνήσει με τα "πολιτικά ανταλλάγματα" που ζήτησε η Κίνα. Σύμφωνα με επίσημη κινεζική έκθεση για τη συνάντηση του Xi-Erdogan, η Τουρκική πλευρά τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει σε καμία αντικινεζική αυτονομιστική δραστηριότητα να δραστηριοποιηθεί από την Τουρκία και η Τουρκική πλευρά εξέφρασε την εκτίμησή της για τις προσπάθειες της Κίνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτές οι δηλώσεις με λίγα λόγια, κλείνουν αρνητικά το "μάτι" στους Ουιγούρους της βορειοδυτικής Κίνας.
Οι εμπειρογνώμονες του INSS επίσης λένε ότι ο Ερντογάν βλέπει μια ευκαιρία για την Τουρκία στον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά αν μπορεί να καταφέρει να εισαχθεί ως βασικός παράγοντας της στρατηγικής προσέγγισης της Κίνας. Από ιδεολογική άποψη, ο Ερντογάν τοποθετεί τη χώρα του και την Κίνα μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αποκτήσει την αναγνώριση και το καθεστώς που θεωρούν ότι αξίζουν στην σημερινή παγκόσμια τάξη - εποπτευόμενη από τις προφανείς δυνάμεις όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Για παράδειγμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, ο Ερντογάν πρότεινε ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, ένα περιφερειακό όργανο ασφαλείας αποτελούμενο από την Κίνα, τη Ρωσία και τέσσερα έθνη της Κεντρικής Ασίας.
Μετάφραση από την πηγή: Βreakingdefense.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου