Ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατάρχης Khalifa Haftar, o οποίος είναι ο αντίπαλος του συμμάχου της Τουρκίας Φαγιέζ Αλ Σεράτ, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Στρατός του ΛΕΣ (Λιβικού Εθνικού Στρατού), είναι έτοιμος να καταλάβει την Τρίπολη, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Το λάβαρο της νίκης θα υψωθεί σύντομα στην πρωτεύουσά μας… Σας διαβεβαιώνουμε ότι η ημέρα της νίκης πλησιάζει, ο στόχος για τον οποίο οι Λίβυοι υπέφεραν με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες είναι κοντά» είπε ο Χαλίφα Χαφτάρ.
«Είστε αντιμέτωποι με έναν άγριο αντίπαλο, αλλά τα καταφέρατε. Αντιμετωπίσατε τρομοκράτες στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Λιβύης από την ανατολή ως τη δύση, από τον νότο ως τον βορρά» πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, από τη Δευτέρα οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του διεθνούς αεροδρομίου Mitiga της Τρίπολης, του μόνου ενεργού αεροδρομίου της χώρας, που βρίσκεται 8km ανατολικά του κέντρου της Τρίπολης.
Στην ανακοίνωση του αεροδρομίου αναφέρεται πως η λειτουργία του έχει ανασταλεί, γράφει σε δημοσίευμά του το New Arab.
Την Δευτέρα, οι δυνάμεις της κυβέρνησης κατάφεραν να αποκρούσουν τη νέα μεγάλη επίθεση που εξαπέλυσαν κατά της Τρίπολης οι δυνάμεις του Χαφτάρ, ενώ ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν θέσεις που κατείχαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν βαριές απώλειες.
Από τις 4 Απριλίου οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες στην Τρίπολη ενάντια στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Πηγή: Cosmostatus
ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, ο Χαφτάρ θα νικήσει στο τέλος, έναντι των της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σεράτ, που είναι φίλα προσκείμενη με τις παράνομες και "τρελές" απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με την ΑΟΖ. Αν τελικά οι ενδείξεις γίνουν γεγονότα, τότε η Τουρκία θα χάσει κάθε επαφή με τη Β.Αφρική, και θα ξεμείνει στην κυριολεξία από συμμάχους στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τουλάχιστον για βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αυτό όμως δεν θα ισχύσει για πάντα. Μετά το ξεκαθάρισμα της Λιβύης, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να εκμεταλλευτεί την (πολυπόθητη για μας) νίκη του Στρατηγού Χαφταρ, και να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης δια παντός.
Οφείλουμε να παραδεχθούμε το "ορθόν" της Ελληνικής διπλωματίας με το να μην αναμειχθεί στα εσωτερικά θέματα της Λιβύης, τουλάχιστον όχι φανερά. Όπως όλες οι διπλωματικές κινήσεις, έτσι κι αυτή αποτελούσε μια απόφαση με ρίσκο, που τελικά όμως όπως όλα δείχνουν, "μας βγαίνει σε καλό". Κι όσον αφορά τους Τούρκους, "όποιος μπλέκεται με πίτουρα, τον τρώνε οι κότες".
Μπορεί εκ πρώτης η ελληνική απραξία να μοιάζει με λάθος επιλογή, η εξ αρχής φανερή όμως υποστήριξη του Χαφταρ από την Ελλάδα, ίσως να είχε ήδη δημιουργήσει Τουρκολιβική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. Ενώ τώρα, η τωρινή φιλοτουρκική κυβέρνηση της Λιβύης δείχνει να το ξανασκέφτεται, γιατί κάτι τέτοιο θα προσέθετε άλλον έναν σύμμαχο στον αντίπαλό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου