5 Ιουλίου 2019

Τα πλεονεκτήματα του ρυμουλκούμενου ΠΒ σε συνδυασμό με τις Ελληνικές ανάγκες.




ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στον 21ο αιώνα υπάρχει μια εδραιωμένη αντίληψη ότι το Πυροβολικό πρέπει να είναι αποκλειστικά αυτοκινούμενο (Α/Κ) και θωρακισμένο, για να μπορέσει να αντέξει τις αεροπορικές προσβολές και το εκδικητικό πυρ του αντίπαλου Πυροβολικού. Συνεπώς υπάρχει μια ενασχόληση με τα Α/Κ πυροβόλα. Παρ'ολαυτά, όλοι οι Στρατοί, ακόμα κι αυτοί των ανεπτυγμένων χωρών, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν Ρ/Κ πυροβόλα, και δαπανούν σημαντικά ποσά για έρευνα κι ανάπτυξη πάνω σε σε νέα Ρ/Κ πυροβόλα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους λόγους για τους οποίους προτιμούνται ακόμα, και στη συνέχεια θα πούμε την γνώμη μας για την χρησιμότητά τους στο Ελληνοτουρκικό πεδίο επιχειρήσεων.




Ρυμουλκούμενο Πυροβολικό

Με τον όρο Ρυμουλκούμενο Πυροβόλο, εννοούμε το πυροβόλο το οποίο είναι τοποθετημένο πάνω σε μια τροχήλατη πλατφόρμα, και χρειάζεται κάποιο όχημα για να κινηθεί, αφού πρώτα ρυμουλκηθεί. Είναι δηλαδή τα πυροβόλα τα οποία ρυμουλκούνται από ένα ιδιαίτερο όχημα, το οποίο  παρέχει και την κινητήριο δύναμη
Η τροχήλατη πλατφόρμα πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη η κάννη, διαθέτει ειδικά πτύα τα οποία πρέπει να  ανοιχτούν και να τοπθετηθούν στο υπέδαφος με αποτέλεσμα να απορροφήσουν την μεγάλη ανάκρουση.



Πλεονεκτήματα Ρ/Κ Πυροβολικού

Κόστος.
Τα Ρ/Κ πυροβόλα έχουν πολύ μικρότερο κόστος κτήσης, σχεδόν το 1/3 σε σχέση με ένα Α/Κ πυροβόλο. Συνεπώς μια χώρα που έχει μεγάλες ανάγκες σε κάννες, αλλά περιορισμένο Π/Υ, τα επιλέγει.

Απλούστερη κι ευκολότερη ΔΜ. 
Ως γνωστόν, το Πυροβολικό είναι "ο Βασιλιάς της Μάχης". Η Διοικητική Μέριμνα όμως είναι η "βασίλισσα". Συνεπώς σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα, το Ρ/Κ πυροβολικό υπερτερεί εξαιτίας της απουσίας ειδικού οχήματος που απαιτείται στα Α/Κ πυροβόλα, και συνεπώς της απλούστερης ΔΜ.

Μεγαλύτερος ρυθμός βολής.
Τα Ρ/Κ πυροβόλα έχουν μεγάλους ρυθμούς βολής εν συγκρίσει με τα αντίστοιχης εποχής Α/Κ πυροβόλα, εξαιτίας της πιο απλής τροφοδοσίας τους. Για παράδειγμα, το Α/Κ πυροβόλο Μ109Α7 πετυχαίνει μέγιστο ρυθμό βολής 5 βλ/λεπτό, ενώ το Ρ/Κ πυροβόλο Μ777, πάνω από 8 βλ./λεπτό.

Δυνατότητα ταχείας μετακίνησης.
Τα Ρ/Κ πυροβόλα δύναται να μεταφερθούν με ευκολία σε οποιοδήποτε μέρος απαιτηθεί, με τη μεταφορά τους από ελικόπτερα και αεροσκάφη.

Ελληνικό Ε/Π CH-47 Chinook με 2 Ρ/Κ πυροβόλα M56 Pack.
Ελληνικό Ε/Π CH-47 Chinook με 2 Ρ/Κ πυροβόλα M56 Pack.




Εκτέλεση επιχειρήσεων σε δύσβατα εδάφη.
Το Ρ/Κ Πυροβολικό είναι ικανό να επιχειρεί και στα πιο ακατάλληλα και δύσκολα εδάφη όπως υψώματα, δάση και ορεινές περιοχές. Περιοχές όπου ένα Α/Κ δεν μπορεί ούτε να πλησιάσει.

Ευκολία εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση πάνω στα Ρ/Κ πυροβόλα είναι πιο εύκολη διότι δεν απαιτεί εκπαίδευση σε μηχανοδήγηση και σε ειδικές συσκευές που υπάρχουν σε ένα Α/Κ Πυροβόλο.

Μεγαλύτερες Διαθεσιμότητες.
Η έλλειψη ειδικού οχήματος, προσφέρει στα Ρ/Κ πυροβόλα καλύτερες διαθεσιμότητες.



Το Ελληνικό Ρυμουλκούμενο Πυροβολικό

Η Ελλάδα διαθέτει τα εξής Ρ/Κ πυροβόλα:

  • ~440 Μ101Α1 των 105 χιλιοστών, με μέγιστο βεληνεκές 11 χιλιόμετρα, χρόνο τάξης 3 λεπτά, και μέγιστο ρυθμό βολής 4-6 βλήματα/λεπτό.
  • ~210 Μ114 των 155 χιλιοστών, με μέγιστο βεληνεκές 15 χιλιόμετρα, χρόνο τάξης 5 λεπτά, και μέγιστο ρυθμό βολής 3 βλήματα/λεπτό.
  • 19 Μ56 PACK, με μέγιστο βεληνεκές 10 χιλιόμετρα, χρόνο τάξης 2 λεπτά, και μέγιστο ρυθμό βολής 10 βλήματα/λεπτό. Εξοπλίζουν την 71η Α/Μ Ταξιαρχία ΠΖ.



Επιχειρησιακή Αξία των Ρ/Κ Πυροβόλων στο Ελληνοτουρκικό Θέατρο Επιχειρήσεων.



Το Ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων χωρίζεται σε 2 μέρη, αυτό του Έβρου, κι αυτό του Αιγαίου.
Στο θέατρο επιχειρήσεων του Έβρου, όπου αναμένεται να αναμετρηθούν ταχικίνητοι ΤΘ Σχηματισμοί σε μάχη ελιγμών, τα Ρ/Κ Πυροβόλα έχουν περιορισμένη αξία, επειδή δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν με αξιώσεις τα ελισσόμενα τμήματα.

Στο Θέατρο επιχειρήσεων του Αιγαίου όπου αναμένεται να διεξαχθεί ασύμμετρος πόλεμος και πόλεμος χωρίς χερσαιους ελιγμούς, τα Ρ/Κ πυροβόλα έχουν μεγάλη αξία. Έχουν μεγάλη αξία κυρίως επειδή μπορούν να επιχειρήσουν στο τραχύ έδαφος των μεσαίων και μικρών νησιών. Για παράδειγμα στο Καστελόριζο ή την Νίσυρο, δεν μπορούν να επιχειρήσουν επ'ουδενί Α/Κ πυροβόλα όπως τα Μ109. Η έλλειψη κατάλληλων οδών και η ύπαρξη ορεινών όγκων δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ενώ τα Ρ/Κ πυροβόλα, μετά από προσχεδιασμένη τάξη σε καλά προστατευμένα πυροβολεία, και με τη χρήση σύγχρονων δικτύων παραλλαγής και λοιπών μεθόδων κάλυψης κι απόκρυψης, μπορούν να υποστηρίζουν με επαρκές πυρ τα μαχόμενα τμήματα. Επίσης, τα Ρ/Κ πυροβόλα προσφέρουν και αντιαποβατικό πυρ, κάνοντας τα προτιμητέα έναντι των βαρέων όλμων. Τα Ρ/Κ πυροβόλα μπορούν δηλαδή να τηρούν σιγή ιχθύος μέσα σε καλυμμένες θέσεις, μέχρις ότου ο αντίπαλος να εισέλθει στο βεληνεκές μάχης τους, και τότε να βαλλουν με μεγάλο ρυθμό βολής τα πυρομαχικά τους. 





Επίλογος

Κατόπιν των παραπάνω, τα Ρ/Κ Πυροβόλα αποτελούν οπλικό σύστημα που δεν πρόκειται να εγκαταληφθεί. Προσφέρει ορισμένα τακτικά πλεονεκτήματα, που δεν υπάρχουν κι ούτε πρόκειται να υπάρξουν σε μελλοντικά Α/Κ Πυροβόλα.
Η Ελλάδα λόγω της Γεωγραφίας του Αιγαίου, οφείλει να διαθέτει σύγχρονα και ελααφρά Ρ/Κ Πυροβόλα, τα οποία θα μπορούν να ενισχύσουν ένα νησί με εναέρια μεταφορά, βελτιώνοντας έτσι δραματικά την Ελληνική άμυνα. Συνεπώς πρέπει να παρακολουθεί τις όποιες αποσύρσεις Ρ/Κ πυροβόλων, και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια ενός αριθμού πυροβόλων, κυρίως για την αντικατάσταση των Μ56 Pack της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας και την αντικατάσταση των Μ101 που υπηρετούν στην ΠΕ της ΑΣΔΕΝ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου