31 Ιουλίου 2019

Η Τουρκία εξετάζει τις λύσεις για την μετά-F35 εποχή. Μία από αυτές θα είναι και το Αγγλικό TEMPEST.

Το πρόγραμμα TEMPEST.
Το πρόγραμμα TEMPEST.






Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη προχώρησε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρος της SSB, του Τουρκικού Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.


Περί Εθνικού Μαχητικού

Στα σημαντικότερα σημεία των δηλώσεων του, αποκάλυψε πως πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να "επισπεύσει τον χρόνο της πρώτης πτήσης για το Τουρκικό Εθνικό Μαχητικό (ΤΕΜ) κατά ένα έτος, από το 2026, το 2025".
Σε συνέχεια των δηλώσεων του για το Εθνικό Μαχητικό, αποκάλυψε πως αυτό θα αναπτυχθεί σε τρεις εκδόσεις (Α,B,C), με μία από αυτήν να προορίζεται για χρήση από το Τουρκικό αεροπλανοφόρο.



Τεχνολογία από το Temopest

Το άλλο σημαντικό στοιχείο των δηλώσεών του, είναι πως η Τουρκία γνωρίζει για τα προβλήματα και τους κινδύνους που ενέχει η ανάπτυξη όλων των ηλεκτρονικών του ΤΕΜ από την αρχή, γι'αυτό κι εξετάζεται η χρησιμοποίηση υποσυστημάτων από το Αγγλοϊταλικό πρόγραμμα TEMPEST.



Επιβάρυνση εταίρων του F-35 από την αποχώρηση της Τουρκίας.

Επίσης δήλωσε πως "η επιπρόσθετη επιβάρυνση για την παραγωγή κάθε μαχητικού F-35 λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας, θα είναι $8 εκατομμύρια", κάτι το οποίο όμως πιστεύουμε πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι "δεν έδωσαν λεπτομερειες σχετικά με τα τεχνικά προβλήματα που θα δημιουργούσε η ταυτόχρονη ύπραξη S-400 & F-35".



ΥΓ: Πρόκειται για την πρώτη συνέντευξη Τούρκου Αξιωματούχου, όπου περιγράφονται τα βήματα της Τουρκίας στην μετά-F35 εποχή. Βλέπουμε πως μπορεί να είναι ακόμη σε θεωρητικό στάδιο και κατά κάποιο τρόπο "ουτοπικά", αλλά σαν σκέψη έχουν βάση, και ίσως φέρουν κάποιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα (ή και μεσοπρόθεσμα). Σαν σχόλιο-συμπέρασμα του blog, είναι πως μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πια, πως η Τουρκία εσκεμμένα "βγήκε" από το πρόγραμμα F-35, έτσι ώστε να της μείνουν οι απαιτούμενοι πόροι για την ανάπτυξη του μαχητικού τους.

Μένει να δούμε αν αυτό το ρίσκο τους βγει σε καλό....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου