Το βλήμα SMART 155, είναι ένα βλήμα Πυροβολικού 155 χιλιοστών, και μπορεί να βληθεί από τα Pzh-2000 και τα Μ-109(39cal). |
1η Δημοσίευση: 16/5/2019
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΤΕΧΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΆ
Το βλήμα SMART 155, είναι ένα βλήμα Πυροβολικού 155 χιλιοστών, και μπορεί να βληθεί από τα Pzh-2000 και τα Μ-109(39cal).
Είναι Γερμανικής κατασκευής της εταιρείας GIWS mbh, στην οποία συμμετέχουν οι Rheinmetall & DIEHL BGT με ποσοστό 50% έκαστη.
Κατασκευαστήκε στις αρχές του 2000, με κύριο γνώμονα την μη ένταξη του στον περιορισμό πυρομαχικών διασποράς του ΟΗΕ, κι ως εκ τούτου, την αντικατάσταση από αυτό, των αποσυρθέντων πυρομαχικών διασποράς. Πρέπει να τονιστεί ο λόγος κατασκευής του, για να εξαχθεί σωστό συμπέρασμα για την επιχειρησιακή του αξία.
Το βλήμα SMART 155, αποτελείται από 2 υποπυρομαχικά με το αλεξίπτωτο τους, και έναν Χρονικό Διπλής Ενεργείας πυροσωληνα.
Το κάθε υποπυρομαχικό είναι εξοπλισμένο με αλεξίπτωτο όπως προαναφερθηκε, 4,2 κιλά ΗΕ εκρηκτική ύλη τεχνολογίας HFP. Είναι επίσης εφοδιασμένο με υπέρυθρο αισθητήρα και μιλιμετρικο ραντάρ Ka Band, για τον εντοπισμό και την καθοδήγηση του υποπυρομαχικού προς το στόχο.
Τακτικά χρησιμοποιείται έναντι "σκληρών" στόχων, όπως ΤΘ οχήματα. Το βεληνεκές του για κάννες 52cal (Pzh-2000), είναι 28 χλμ, και για τις κάννες 39cal, 22 χλμ.
Η ελάχιστη απόσταση από τα φιλιά τμήματα, είναι αναλογική της απόστασης Πυροβόλο-Στόχος, και φτάνει μέχρι και 1.000 μέτρα περίπου στο μέγιστο βεληνεκές των 28.000 μέτρων.
ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ
Ο τρόπος λειτουργίας του περιγράφεται στην παρακάτω εικόνα (στα Αγγλικά) .
ΠΛΕΟΝΕΚΤΉΜΑΤΑ-ΜΕΙΟΝΕΤΚΉΜΑΤΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σκληρό στόχο.
- Έχει σύγχρονες δυνατότητες εντοπισμού & κατεύθυνσης, ανεξάρτητες από GPS.
- Είναι Fire&Forget.
- "Με ένα σμπάρο (βλημα), 2 τριγωνια (στόχοι)".
- Αρκετά καλό βεληνεκές.
- Δεν χρειάζεται καταδειξη από άλλη πλατφόρμα (Παρατηρητής / Ελικόπτερο).
- Επιτυγχάνει τρομερά ποσοστά επιτυχίας (>90%) σε καλές καιρικές συνθήκες.
- Δεν απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις πριν τη βολή.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
- Δεν μπορεί να εκτελέσει βολές Εγγύς ΦΤ (έχει ακτίνα απαγόρευσης βολής).
- Σε άσχημες καιρικές συνθηκες(βροχοπτωση- χιονόπτωση), παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.
- Είναι ακριβό (50-100.000€).
- Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα Βομβιδοφορα βλήματα, όταν πρόκειται για μαζικούς στόχους ελαφράς θωράκισης με πεζοπόρα τμηματα, που είναι και ο πιο συνήθης στόχος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όπως ανέφερα και στην αρχή, το βλήμα σχεδιάστηκε εξαρχής, για να είναι εκτός του νόμου απαγόρευσης πυρομαχικών διασποράς του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει, πως αν ο νόμος δεν ίσχυε, ίσως να μην αναπτυσσόταν ποτέ σε τελικό προϊόν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη αυτών των βλημάτων στο Ελληνικό οπλοστάσιο (περί τα 1.000 τεμάχια), προσδίδει στον Ε.Σ. τη δυνατότητα χειρουργικών προβολών έναντι Στόχων Άμεσης Προτεραιότητας, όπως Σταθμούς Διοικήσεως Σχηματισμών, βολές Αντιπυροβολικού και βολές έναντι εχθρικών συγκεντρώσεων ΤΘ.
Βομβιδοφορο βλήμα GRM-49. |
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η μεικτή χρήση σύγχρονων βομφιδοφορων βλημάτων διπλής ενέργειας, όπως τα GRM-49/BB και τα SMART 155, που έχει υιοθετήσει ο Ε.Σ. θεωρώ πως είναι το βέλτιστο. Εξάλλου και στο ΠΖ οι Ελεύθεροι Σκοπευτές χρειάζονται, αλλά ακόμα περισσότερο τα πολυβόλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου