1 Ιουλίου 2019

Σύντομος σχολιασμός σχετικά με την Ρωσική παρεμβολή GPS σε Ισραηλινό αεροδρόμιο.




ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό στον τύπο, ότι το Α/Δ Ben Gurion του Τελ-Αβίβ, το οποίο βρίκεται στα παράλια του κεντρικού Ισραήλ, δέχεται επανειλημμένως επιθέσεις ΗΠ, και συγκεκριμένα επιθέσεις παρεμβολής / διακοπής του σήματος GPS. Οι συγκεκριμένες παρεμβολές λαμβάνουν χώρα όταν τα πολιτικά αεροσκάφη πλησιάζουν το παραπάνω Α/Δ για να προσγειωθούν. Σημειώνεται επίσης, ότι μόνο οι εναέριες πλατφόρμες GPS παρεμβάλλονται (αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV), κι όχι οι επίγειες.

Ως πρώτοι ύποπτοι για τις παραπάνω παρεμβολές, εκτιμάται ότι είναι τα Ρωσικά συστήματα παρεμβολών τα οποία δρουν στη Συρία. Η Ρωσία, όπως είναι φυσικ'ο, αρνείται κάθε ανάμειξη σε αυτό.


To A/D Ben Gurion το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Τελ Αβίβ.
To A/Δ Ben Gurion το οποίο βρίσκεται ανατολικά του Τελ Αβίβ.



ΑΠΟΨΗ AMYNAGR

Καταρχάς να αναφέρουμε ότι έχουμε αναλύσει ως ένα βαθμό την απλότητα και την ευκολία με την οποία είναι εφικτή η παρεμβολή του σήματος GPS, τόσο του πολιτικού, όσο και του στρατιωτικού. Σε περίπτωση που δεν το έχετε διαβάσει, σας συμβουλεύουμε να το δείτε πρώτα προτού συνεχίσετε.

Σαν blog, πιστεύουμε πως είναι εξαιρετικά απίθανο να ευθύνονται οι Ρώσοι για τις παραπάνω παρεμβολές για τους εξής λόγους:

1. Τα χερσαία συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών, περιορίζονται από την καμπυλότητα της Γης και τις ορεινές εξάρσεις. Και οι συνθήκες είναι τέτοιες, (απόσταση και η μορφολογία του Λιβάνου και του Β.Ισραήλ)  που εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα για κάτι τέτοιο.

Γραμμικές αποστάσεις του Α/Δ Ben Gurion, από την Λαττάκεια και την Ταρούς της Συρίας (όπου δρουν οι Ρώσοι).
Γραμμικές αποστάσεις του Α/Δ Ben Gurion, από την Λαττάκεια και την Ταρούς της Συρίας (όπου δρουν οι Ρώσοι).


2. Τα εναέρια συστήματα παρεμβολών (που διαθέτει η Ρωσία στην Συρία), θα παρέμβαλαν επίσης κι άλλα Α/Δ πέραν του Ben Gurion. Πέραν τούτου, η παρεμβολή από εναέρια μέσα θα επηρέαζε και τις χερσαίες πλατφόρμες GPS.

Εναέρια πλατφόρα EW, τα ενδιάμεσα Α/Δ (πράσινο), καθώς και το Α/Δ Ben Gurion (κίτρινο)
Εναέρια πλατφόρα EW, τα ενδιάμεσα Α/Δ (πράσινο), καθώς και το Α/Δ Ben Gurion (κίτρινο)


3. Αν ήθελαν όντως οι Ρώσοι να παρεμβάλουν τα Ισραηλινά Α/Δ, δεν θα εκτελούσαν παρεμβολές θορύβου, αλλά παρεμβολές εξαπάτησης (spoofing), με αποτέλεσμα το GPS να λειτουργεί, αλλά να έχει σφάλματα εκατοντάδων μέτρων.

4. Επίσης, η παρεμβολή θα ήταν τόσο μεγάλης ισχύος (λόγω της απόστασης), που οι Ισραηλινές πλατφόρμες αντι-αντιμέτρων (ECCM) θα αποκάλυπταν σχετικά εύκολα την ακριβή πηγή της παρεμβολής.



ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Η πιο πιθανή απάντηση σε αυτό το  ερώτημα είναι πως ευθύνεται μια μικρή ομάδα ανθρώπων η οποία δρα από κοντινή απόσταση, και η οποία είτε εις γώσιν της είτε όχι, εκτελεί αυτού του είδους τις παρεμβολές.

Το ότι οι παρεμβολές συμβαίνουν μόνο στο συγκεκριμένο Α/Δ, και μόνο στον αέρα, συνηγορεί στο γεγονός πως η πλατφόρμα παρεμβολής είναι επίγεια και σε μικρή σχετικά απόσταση (δεκάδες χιλιόμετρα).

Το Ισραήλ εξάλλου διαθέτει αρκετούς εχθρούς ακόμα στην περιοχή. Οπότε η πηγή είναι πιο πιθανό να προέρχεται από την Δυτική Όχθη, την Γάζα, ή ακόμα κι από τον Λίβανο.

Είναι εξάλλου γνωστό πως οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί παρεμβολείς αξίας 20.000 δολαρίων, που μπορούν να παρεμβάλλουν περιοχές μέχρι και 500 χλμ μακρυά (στην μέγιστη ισχύ τους). Να'ναι καλά (sic) χώρες-παραγωγοί όπως Κίνα, Ουκρανία και Ιράν.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Ισραήλ γνωρίζει όχι μόνο όλα τα ανωτέρω, μα και πολλά περισσότερα, αλλά έχει τους λόγους του να κατηγορεί την Ρωσία (η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι "αθώα").


ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση η Ρωσική ανάμειξη στις παρεμβολές, απλά εκφέρουμε μια γνώμη η οποία πιστεύουμε πως πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα.



Είναι εξάλλου γνωστό πως οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί παρεμβολείς αξίας 20.000 δολαρίων, που μπορούν να παρεμβάλλουν περιοχές μέχρι και 500 χλμ μακρυά (στην μέγιστη ισχύ τους).
Είναι εξάλλου γνωστό πως οποιοσδήποτε μπορεί να προμηθευτεί παρεμβολείς αξίας 20.000 δολαρίων, που μπορούν να παρεμβάλλουν περιοχές μέχρι και 500 χλμ μακρυά (στην μέγιστη ισχύ τους).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου