2 Σεπτεμβρίου 2019

Η άποψη μας για τις μελλοντικές Φρεγάτες του ΠΝ, τις FTI




Σύμφωνα με πληροφορίες διαφόρων ΜΜΕ και ιστοσελίδων, το ΠΝ κατευθύνεται "προς ολοταχώς" προς την προμήθεια 2 νέων Φρεγατών FTI (Belhara), με δυνητικό κόστος περίπου €1,5 δισεκατομμύριο.

Αναμφίβολα, η φρεγάτα FTI είναι μια σχεδίαση η οποία είναι καινούργια, και ως εκ τούτου φέρει εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής. Από άποψη ποιότητας συνεπώς, είναι ο, τι καλύτερο θα μπορούσε να επιλέξει το ΠΝ τη δεδομένη στιγμή.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα πούμε την άποψη μας για τις φρεγάτες FTI που όπως όλα δείχνουν, θα είναι το νέο απόκτημα του ΠΝ.

Κατηγορίες Σύγκρισης και κρίσης.

Οι δύο κύριοι τομείς πάνω στους οποίους θα βασιστούμε για να σχηματίσουμε την άποψη μας, θα είναι οι αισθητήρες, και ο οπλισμός.

Αισθητήρες

Πιο συγκεκριμένα, στον καίριο τομέα των αισθητήρων, τα 2 Ελληνικά πλοία θα διαθετουν:
  • Το εξαιρετικό ραντάρ Sea Fire, το οποίο είναι τεχνολογίας AESA GaN. Μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα μέχρι και 16 στόχους, και θα αποτελεί το καλύτερο ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων όσον αφορά τις επιδόσεις αποκάλυψης εχθρικών εναέριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των στόχων με χαμηλό ηλεκτρομαγνητικό ίχνος (stealth).
  • Υπερσύγχρονη σουίτα ανθυποβρυχιακού πολέμου, η οποία θα αποτελείται από το σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS 4, τις Α/Υ τορπίλες ΜU-90, και από το πρωραιο σόναρ KingLip Mk2. Σημειώνεται πως αμφότερα τα σοναρ, έχουν εξαιρετικές εμβέλειες εντοπισμού ακόμα κι έναντι σύγχρονων Υποβρυχίων τεχνολογίας AIP, όπως τα U-214.
  • To oλοκληρωμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Sentinel της Thales. Πρόκειται σαφώς για σύστημα που θα φέρει "επανάσταση" στις επιδόσεις του ΠΝ στο Η/Μ φάσμα. (εντοπισμό, παρεμβολες, υποκλοπές κοκ). 
  • Πλήρες ψηφιακό Σύστημα Διαχείρισης Μάχης. 
  • Σχεδίαση χαμηλού Η/Μ και υπέρυθρου ίχνους, που θα την μετατρέπει σε στόχο μεγέθους ΤΠΚ στα Τουρκικά ραντάρ επιφανείας και συστήματα επιτήρησης.
Όλα καλά μέχρι στιγμής στον τομέα του εξοπλισμού. Τα 2 πλοία, θα είναι τα καλύτερα πλοία της Ανατολικής Μεσογείου, για πολλά χρόνια. Ακόμα και μετά την έλευση των Τουρκικών TF-2000.



Οπλισμός 

Δυστυχώς στον τομέα του οπλισμου, το πλοίο δεν έχει την "ποσότητα" των όπλων που θα έπρεπε να διαθέτει, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε επιθέσεις κορεσμού από την εχθρική Αεροπορία και Ναυτικό. 

Για παράδειγμα, η FTI στη Γαλλική διαμόρφωση διαθέτει μόλις 16 κελιά για Α/Α πυραύλους της οικογένειας ASTER 15/30, δηλαδή αντιαεροπορικό οπλισμο μεγέθους κορβέτας. Ίσως και ούτε αυτής. 

Πέραν τούτου, το πλοίο δεν διαθέτει και Οπλικό σύστημα Εγγύς Άμυνας (CIWS). Οι θεωρίες τοποθέτησης των CIWS Phalanx πάνω σε πλοία του 2025, ενώ έχουμε προ πολλού CIWS RAM στις πολύ μικρότερες ΤΠΚ Super Vita (από το 2010), είναι τουλάχιστον "γελοίο". Τα πλοία θα πρέπει να διαθέτουν σύγχρονο σύστημα CIWS, όπως το RAM, ας μην κοροϊδευόμαστε. 

Αλλά τα παράπονα μας δεν τελειώνουν εδώ όσον αφορά τον οπλισμό. Η φρεγάτα, (η οποία σημειωτέον είναι εκτοπίσματος 4,3 χιλιάδων τόνων), θα διαθέτει κύριο πυροβόλο μόλις 76χιλ., ενώ το ΠΝ είχε εξοπλίσει τις ΜΕΚΟ του 25 χρόνια πριν με πυροβόλο 127χιλ.! Η Φρεγάτα FTI δηλαδή, θα έχει ως κύριο πυροβόλο, πυροβόλο αντίστοιχο με πλοίων πολύ μικρότερου εκτοπίσματος, όπως ΤΠΚ και Κανονιοφορους.

Συμπερασμα 

Συμπερασματικά και απλοϊκά, το πλοίο είναι "Αντιτορπιλικό" στον τομέα των αισθητήρων, αλλά "Κορβετα" στον τομέα του οπλισμού. Όλα τα υπόλοιπα (Εγγύς άμυνα με παρεμβολες, συνεργασία πολλών πλοίων στην Α/Α ομπρέλα κοκ), είναι απλά θεωρίες. 

Και είναι θεωρίες, διότι το Γαλλικό Ναυτικό έχει μεγαλύτερα πλοία για την παροχή Α/Α Άμυνας, όπως τα αντιτορπιλικα Horizon. Το ΠΝ όμως δεν έχει αυτή την πολυτέλεια. Τα νέα του πλοία, πρέπει να τα κάνουν όλα, με την Α/Α άμυνα περιοχής να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.




Επίλογος 

Διάφορες ιστοσελίδες του εγχώριου αμυντικού τύπου, εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με όλα τα παραπάνω. Με κάποιες υπάρχει σύγκλιση, ενώ με κάποιες άλλες όχι. 

Η άποψη του AmynaGR είναι πως τα πλοία είναι επιθυμητά και κατάλληλα, αλλά σε μια "Ελληνική διαμορφωση", με τις εξής αλλαγες:
  • Τουλάχιστον 32 κελιά για ισάριθμους πυραύλους Α/Α Άμυνας. 
  • Τουλάχιστον ένα σύγχρονο CIWS. 
  • Μεγαλύτερο κύριο πυροβόλο, αντίστοιχο των τωρινών που διαθέτουν οι Ελληνικές ΜΕΚΟ. 
Τώρα αν με τις παραπάνω προσθήκες, το κόστος ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, ή αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές χρηματοδότησης, δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας διαθέσουμε τα χρήματα σε τομείς και λύσεις που θα πιάσουν τόπο. Όπως για παράδειγμα στην Αεροπορία, στον εκσυγχρονισμο των ΜΕΚΟ, ή και στην προμήθεια υποβρυχίων. 

Οι προχειροδουλειές πρέπει επιτέλους να τελειώσουν.