8 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκίνησε ο ΕΜΖ για 3 (από 5) φρεγάτες La Fayette του Γαλλικού Ναυτικού.



Ξεκίνησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών La Fayette του Γαλλικού ΠΝ. Πιο συγκεκριμένα, τρεις από τις πέντε φρεγάτες τύπου La Fayette  θα υποστούν ένα εκτενές πρόγραμμα αναβάθμισης, σύμφωνα με τον Γαλλικό στρατιωτικό προγραμματισμό και το σχέδιο Mercator. Τα πλοία που θα εκσυγχρονιστούν θα είναι, η La Fayette, η Courbet και η Aconit με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021 (τέλη). Η εταιρία που ανέλαβε την εκτέλεση του εκσυγχρονισμού, είναι η DCNS.

Ο εκσυγχρονισμός θα αφορά κυρίως την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του πλοίου, καθώς και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εξέλιξη του CMS και των ηλεκτρονικών συστημάτων, στον εκσυγχρονισμό του ελέγχου της πρόωσης καθώς και στη συνδεσιμότητα των διαφόρων συστημάτων και αισθητήρων με το πρώτο. 

Ένα από τα κυριότερα σημεία αυτής της αναθεώρησης θα είναι η προσθήκη ενός πρωραίου σόναρ κύτους, δίνοντας έτσι στις τρεις αναβαθμισμένες La Fayette καλύτερες επιδόσεις στον Α/Υ αγώνα. Σε επίπεδο οπλισμού, εξετάζεται η εγκατάσταση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας οπλισμένο με βλήματα Mistral, SADRAL (x2), αντικαθιστώντας το σημερινό CROTALE (x1).

Ο παραπάνω εκσυγχρονισμός, θα διατηρήσει τις τρεις φρεγάτες πλήρως επιχειρησιακές μέχρι και το 2030, οπότε και προβλέπεται να αντικατασταθούν.