13 Σεπτεμβρίου 2019

Κοσμογονικές αλλαγές στην 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ. Και ολίγη γκρίνια για τα "δικά μας"




Σε σημαντικές αποκαλύψεις προχώρησε ο Υποστράτηγος Brian E. Winski, διοικητής της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, στα πλαίσια του συνεδρίου "Maneuver Warfighter 2019", που διεξήχθει στις 10-12 Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η 101η Α/Μ Μεραρχία, θα εκπαιδεύεται από εδώ και στο εξής, στην εκτέλεση μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων. Δηλαδή, θα εκπαιδεύεται πρωτίστως, για την αντιμετώπιση αριθμητικά υπέρτερων τακτικών μηχανοκίνητων Σχηματισμών, όπως έπραττε στην ψυχροπολεμική εποχή, ή λίγο μετά από αυτή (π.χ. στην Καταιγίδα της Ερήμου το 1991).


Αλλά για να πραματοποιηθεί αυτή η "επιχειρησιακή" μετάβαση της Μεραρχίας από ένοπλη δύναμη αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, σε ένοπλη δύναμη αντιμετώπισης "βαρέων μηχανοκίνητων Σχηματισμών", απαιτούνται ορισμένες αλλαγές τόσο στην διεξαγωγή της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, όσο και στην όλη οργανωτική δομή της ίδιας της Μεραρχίας. Δεν αρκεί μόνο να το "δηλώσει" ο Διοικητής της.


Μέτρο 1ο - Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, η Μεραρχία θα εκπαιδεύεται πλέον και σε ΤΑΜΣ Σχηματισμών (σ.σ. Ταξιαρχίας), κι όχι μόνο σε ΤΑΜΣ μικρών κλιμακίων (σ.σ. Λόχου/ Τάγματος) όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν. Η εκτέλεση τέτοιου είδους ασκήσεων θα βοηθήσει και θα εξοικειώσει τα ασκούμενα τμήματα Ελιγμού (Πεζικό και Αεροπορία Στρατού) διεξαγωγή σύνθετων ελιγμών στο πεδίο της μάχης.


Μέρος 2ο - Διακλαδικότητα.

Για την αντιμετώπιση όμως των παραπάνω "νέων" απειλών, απαιτείται και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των διάφορων Όπλων και Σωμάτων, καθώς και με άλλα τμήματα των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο διοικητής της 101ης Α/Μ Μεραρχίας, ανακοίνωσε πως θα εκτελελούνται επιπλέον ασκήσεις (ΤΑΜΣ), όπου θα συμμετέχουν ενεργά και τα λοιπά τμήματα της Μεραρχίας, καθώς και τυχόν μέσα που τους τίθενται Υπο Διοίκηση (Πολεμική Αεροπορία, Αεροπορία Στρατού, Πολεμικό Ναυτικό κοκ).



Μέρος 3ο - Αλλαγή οργανωτικής δομής.

Το τρίτο σκέλος των αλλαγών που θα επέλθουν στη Μεραρχία, είναι η ένταξη σε αυτήν ενός επιπλέον Τάγματος Εφόδου, εξοπλισμένο όμως με βαρέα Μεταφορικά Ελικόπτερα CH-47F Chinook. 

Πρόκειται για μια καινοτομία σε σχέση με το παρελθόν, καθώς τα παραπάνω μεταφορικά ελικόπτερα εξόπλιζαν αποκλειστικά το 6ο Τάγμα Γενικής Υποστηρίξεως (36 ελικόπτερα), το οποίο έχει ως αποστολή τη μεταφορά εφοδίων, πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων (Ρ/Κ πυροβόλα, οχήματα Humvee κοκ).

Συνεπώς, η Μεραρχία θα έχει ένα επιπλέον μέσο (πέραν των UH-60 BlackHawk) για την εκτέλεση της παραπάνω αποστολής, κάτι που θα δώσει στη Μεραρχία επιπλέον δυνατότητες και λύσεις ανάλογα με την εκάστοτε τακτική κατάσταση.


Μέρος 4ο - Εξοπλισμοί.

Στο τέταρτο (και προτελευταίο) σκέλος, η Μεραρχία σκοπεύει να εντάξει και τα κατάλληλα Οπλικά Συστήματα για να ανταπεξέλθει στις απορρέουσες υποχρεώσεις που τις επιβάλλουν οι νέες αποστολές.

Πιο συγκεκριμένα, η Μεραρχία θα εντάξει επιπλέον 36 Βαρέα Μεταφορικά Ελικόπτερα CH-47F Chinook για τον εξοπλισμό του επιπλέον Τάγματος Εφόδου. 

Επίσης, αναμένεται να αναβαθμίσουν τα υπόλοιπα ελικόπτερά τους (AH-64E, UH-60) με νεότερα όπλα και αισθητήρες, για αύξηση της φονικότητας και της απόδοσής τους αντίστοιχα.



Τέλος, γίνονται εντατικές δοκιμές προκειμένου να ενταχθούν UAVs, Loitering munitions, και UGVs μέχρι και το επίπεδο της Διμοιρίας/Ομάδας, για να της προσδώσουν μεγαλύτερη "ανεξαρτησία" στο πεδίο της μάχης στους τομείς της αναγνώρισης (UAVs), των πυρών υποστηρίξεως (Loitering Munitions), και Διοικητικής Μέριμνας (UGVs).


Μέρος 5ο - Τακτική.

Στο πέμπτο και τελευταίο σκέλος αλλαγών, η Μεραρχία διεξάγει τροποποιήσεις στους ισχύοντες κανονισμούς και εγχειρίδια, με σκοπό να αλλάξει την τακτική χρήση των εναέριων μέσων της. 



Σκοπός αυτών των τροποποιήσεων, είναι να εντάξει τις νέες αυξημένες δυνατότητες των εναέριων μέσων της, στα επιχειρησιακά σχέδια της, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τα εναέρια μέσα της στο έπακρο.




Επίλογος

Η επιτυχής διεξαγωγή επιχειρήσεων, είναι αποτέλεσμα πολλών συνιστώσεων, με μερικές από αυτές την οργάνωση, την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, και την διακλαδική συνεργασία.

Όσον αφορά την 101η Α/Μ Μεραρχία, την μοναδική Α/Μ Μεραρχία στον κόσμο, η διεξαγωγή επιχειρήσων μεγάλης κλίμακας ήταν κάτι πολύ γνωστό και εφαρμοσμένο μέχρι και το 2003, όταν και άλλαξε τον σχεδιασμό της προς την εκτέλεση επιχειρήσεων έναντι ασύμμετρων απειλών.

Παρ'όλα αυτά όμως, δηλαδή παρά το γεγονός πως η Μεραρχία διεξήγαγε επιτυχημένες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας μόλις 16 χρόνια πριν (Πόλεμος στο Ιράκ), και παρά την υπεροχή της σε όλους τους τομείς έναντι των απειλών της, κάνει αλλαγές και τομές, που θεωρούνται δραστικές. Αλλάζει τα πάντα, θεωρητικά, πρακτικά, και υλικά, για να εκτελέσει την αποστολή της. Και με εξαίρεση ίσως την προμήθεια των 36 CH-47F Chinook, τα υπόλοιπα είναι "σχετικά μικρού" οικονομικού κόστους.

Αλλά αυτά γίνονται μόνο σε στρατούς που τολμούν. Διότι στο κάτω-κάτω, ο "ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ". Όποιος φοβάται τις αλλαγές, μένει με Κανονισμούς, Οργάνωση και τακτικές της δεκαετίας του '90. Κι ας έχουν αλλάξει τα πάντα στο Στράτευμα.