11 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάλυση του βίντεο από τον αεροπορικό βομβαρδισμό της USAF στη νησίδα QANUS.



Ένα ομολογουμένως εκπληκτικό βίντεο από άποψη όγκου πυρός δημοσιεύθηκε χθες από τον Συνασπισμό κατά του ISIS. 

Πιο συγκεκριμένα, Αμερικανικά μαχητικά F-15 και F-35 έριξαν συνολικά και σχεδόν "μονομιάς" 36 τόνους πυρομαχικών (βομβών και πυραύλων) κατά του νησιού Qanus στο Ιράκ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται κρησφύγετο του ISIS.

Το μεγάλο όμως ερώτημα, είναι πόσα μαχητικά χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω βομβαρδισμός, καθώς και πόσα μαχητικά χρησιμοποιήθηκαν.





Αριθμός και τύπος βομβών που χρησιμοποιήθηκαν.

Για να βρούμε τον αριθμό των χρησιμοποιούμενων βομβών που απαιτήθηκαν για την εκτέλεση του άνωθεν βομβαρδισμού, θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:
  • Να μετατρέψουμε τους τόνους σε λίβρες, μιας και τα Αμερικανικά πυρομαχικά μετριούνται σε λίβρες.
  • Να δούμε μέσα από το δημοσιευθέν βίντεο, το μέγεθος και τον αριθμό των εκρήξεων, για να εξάγουμε την κατηγορία των βομβών που έπεσαν. Αν δηλαδή ήταν 250, 500, 1000, ή 2000 λιβρών.
H απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι απλή, το βάρος των βομβών που έπεσαν είναι περίπου 80.000 λίβρες. 

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, πρέπει να βρούμε πόσες βόμβες αντιστοιχούν για την παραπάνω ποσότητα. Συνεπώς, η αντιστοιχία είναι 40 βόμβες 2.000 λιβρών, ή 80 βόμβες 1.000 λιβρών, ή 160 βόμβες 500 λιβρών.

Στη συνέχεια, παρατηρώντας το βίντεο, βρίσκουμε ότι οι συνολικές εκρήξεις που έγιναν ήταν 36-42, και ήταν μεγάλου μεγέθους, κάτι που αυτομάτως σημαίνει πως οι βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι Μk-84 των 2.000 λιβρών.

Συμπερασματικά, για τον βομβαρδισμό της Qanus (έκτασης 800 στρεμμάτων), χρησιμοποιήθηκαν περίπου 40 βόμβες των 2.000 λιβρών οι οποίες αναρτήθηκαν επί περίπου 20 μαχητικών F-15 και F-35.


Συνεπώς, ας αναλογιστούμε την ποσότητα πυρομαχικών και αεροσκαφών που χρειάζεται για την πλήρη καταστροφή ενός Στρατιωτικού αεροδρομίου, που έχει 100+ ενισχυμένες εγκαταστάσεις, και έκταση 5-7 χιλιάδες στρέμματα.