1 Σεπτεμβρίου 2019

ΗΠΑ: "Θα φύγουμε από το Αφγανιστάν, διατηρώντας όμως ακόμα στρατεύματα εκεί"




Σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ,  Ντόναλντ Τράμπ, είπε πως σχεδιάζεται η απόσυρση των Αμερικανικών στρατερμάτων από το Αφγανιστάν, αλλά όχι εξ'λοκλήρου, καθώς προγραμματίζεται να παραμείνουν περίπου 8.600 άτομα, τουλάχιστον μέχρι το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Ο λόγος σύμφωνα με τον ίδιο που θα επιλεχθεί αυτή η "τακτική", είναι διότι η παρουσία των Αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, θα λειτουργήσει ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης, για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης με τους Ταλιμπάν.






Υπενθυμίζεται πως εως σήμερα βρίσκονται στο Αφγανιστάν περιπου 15.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο λειτουργεί ως "σύμβουλος" του Αφγανικού Στρατού τόσο για την οργάνωση και εκπαίδευσή του, όσο και για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που λυμαίνονται τη χώρα.

Γίνεται λοιπόν φανερό, πως αν κι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ, είχε δεσμευτεί προεκλογικά την πλήρη απόσυρση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί, καθώς οι στρατιωτική ηγεσία τονίζει πως τυχόν απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων, θα "δωρίσει" την περιοχή στους Ταλιμπάν. Κι αυτό διότι ο Αφγανικός Στρατός είναι παντελώς ακατάλληλος και ανεπαρκώς εκπαιδευμένος για να αντιμετωπίσει την παραπάνω τρομοκρατική οργάνωση και να βάλει ένα οριστικό τέλος.