7 Σεπτεμβρίου 2019

Δημιουργία "(Συρο)Κουρδικού" Στρατού δύναμης 60.000 θέλουν οι ΗΠΑ στην ΒΑ Συρία.

Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Αμερικανού ΑΓΕΕΘΑ Τζόσεφ Ντανφορντ την Πέμπτη, σύμφωνα με τις οποίες, οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς την δημιουργία "Κουρδικού" Στρατού, και μάλιστα αρκετά μεγάλου (50-60.000). Βέβαια, ο λόγος δημιουργίας του είναι η διατήρηση του status quo στην περιοχή έναντι του ISIS, αλλά κατά την άποψή μας αυτός αποτελεί "βιτρίνα" των πραγματικών λόγων δημιουργίας του. Είναι απολύτως σαφές οπότε, πως τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Τουρκίας είναι αντικρουόμενα στο θέμα της ΒΑ Συρίας, κι αυτό ίσως εξηγεί τόσο την νευρικότητα του Ερνοτγάν γοα το θέμα της Συρίας, όσο και τις νέες συμμαχίες που θέλει να δημιουργήσει προς άρση του άνωθεν Αμερικανικού πόθου.

Εμείς να πούμε, πως 60.000 εμπειροπόλεμος Κουρδικός τακτικός στρατός, εκπαιδευμένος κι εξοπλισμένος με Αμερικανικά (και Ισραηλινά θα τολμήσουμε να πούμε) όπλα, ο οποίος θα βρίσκεται στα "νώτα" της Τουρκίας, αποτελεί τον Νο1 εφιάλτη των Τουρκικών επιτελείων.





Από Reuters και Huryet.

Ο Αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ, προέβη σε άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη. Μάλιστα εκτίμησε ότι απαιτούνται περίπου 60.000 "γηγενέις" στρατιώτες για να εξασφαλίσουν την περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας από τρομοκρατικές μονάδες και το ISIS.

Δήλωσε ότι οι Συροκουρδικές δυνάμεις του YPG, εξακολουθούν να χρειάζονται τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIS, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τελευταίας.

“Συνεπώς, υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και εκτιμούμε ότι περίπου 50-60.000 μαχητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν ως δυνάμεις ασφαλείας για να διατηρήσουν το έδαφος αυτό. Και είμαστε πιθανότατα περίπου το 50% της όλης προσπάθειας”, δήλωσε ο Ντάνφορντ. Τέλος, τόνισε ότι το ISIS εξακολουθεί να έχει “σημαντική” παρουσία στη Συρία και το Ιράκ και πως εξακολουθεί να είναι ικανό να διεξάγει πολυεπίπεδες επιχειρήσεις.