6 Σεπτεμβρίου 2019

Δοκιμαστική Βολή του SOM-B2 πραγματοποίησε η TUBITAK & η Rocketsan (BINTEO)



Με ανάρτησή του στο Twitter, η SSB ανακοίνωσε τις επιτυχείς δοκιμές του stand-off πυραύλου SOM-B2, που πραγματοποίησε η TUBITAK SAGE και η Rocketsan, εταιρίες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη και κατασκευή της οικογένειας stand-off πυραύλων κρουζ SOM. Όλες οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφος F-4E 2020 Terminator της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η έκδοση B2 αποτελεί την νεότερη έκδοση του SOM (που βρίσκεται σε δοκιμές κι όχι σε φάση ανάπτυξης), και αποτελεί τη συνέχεια των SOM A και Β1.

Η έκδοση Β2 αναπτύχθηκε με σκοπό να μπορεί να καταστρέφει σκληρούς στόχους, όπως καταφύγια, ενισχυμένα υπόστεγα αεροδρομίων, κτίρια, και γενικά σταθερούς στόχους που απαιτούν την ύπαρξη πολεμικής κεφαλής με ικανότητα διάτρησης. Για να αντιμετωπιστεί συνεπώς αυτή η πρόκληση, το βάρος του SOM B2 αυξήθηκε κατά περίπου 40 κιλά σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Θυμίζουμε πως η κατηγορία των Τουρκικών πυραύλων κρουζ SOM, είναι η εθνική προσπάθεια της Τουρκίας για ανεξαρτητοποίηση στον συγκεκριμένο τομέα, και στην ουσία είναι ο "μισός SCALP" τόσο σε επιδόσεις, όσο και διαστάσεις. Οι SOM έχουν βάρος 600kg (1300kg ο ScalpEG), μήκος 3,7 μέτρα (5,1μ), πολεμική κεφαλή 230kg (450kg), και μέγιστο βεληνεκές 250km (560km τουλάχιστον).

Τέλος, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε επίσης, ότι προχωρά κανονικά η ανάπτυξη των υπόλοιπων εκδόσεων του SOM, οι SOM C1 & C2, οι οποίοι θα είναι ικανοί να καταστρέφουν κινούμενους στόχους, όπως πλοία.