3 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Τσαβούσογλου συγχέει (πάλι) τους Ελληνικούς S-300 με τους Τουρκικούς S-400. (Επεισόδιο 10++)



Σε ομιλία του στο 14ο Φόρουμ περί πολυτισμικότητας, ο ΥΠΕΞ της Τουρκία Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ύπαρξη Ρωσικών Α/Α συστημάτων κι από άλλες Νατοϊκές χώρες, με σκοπό να δικαιλογήσει την επιλογή της Τουρκίας για τους S-400. Συγκεκριμένα, υπεραμύνθηκε της επιλογής της Τουρκίας, λέγοντας "πως κι άλλες χώρες έχουν τον πρόγονο του S-400, όπως η Ελλάδα και η Σλοβακία."

Επίσης, δικαιολόγησε περαιτέρω την επιλογή των S-400, επικαλούμενος την μονομερή απόσυρση των Γερμανικών, Αμερικανικών και Ολλανδικών Α/Α συστημάτων Patriot από το έδαφος της Τουρκίας, "αφήνοντάς τους έτσι ακάλυπτους".

Αναμασά συνέχεια τα ίδια λόγια, προσπαθώντας να δικαιολγήσει τα αδικαιολόγητα. Συγκρίνει δύο διαφορετικά Οπλικά Συστήματα (S-400/S-300) από άποψη επιδόσεων και τεχνολογικής εξέλιξης, τα οποία και εισήχθησαν υπό διαφορετικές συνθήκες. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική "του θύματος" που ακολουθεί η Τουρκία. Πλέον όμως δεν πιάνει, τουλάχιστον στο διεθνές στερέωμα. (Διότι δυστυχώς εδώ ακόμα καλά κρατεί).

Να θυμίσουμε για άλλη μια φορά στον "ξεχασιάρη" κ. Τσαβούσογλου τα εξής, ώστε να μην επαναλαμβάνει συνέχεια τα ίδια πράγματα, διότι εκτίθεται:

  • Το Α/Α σύστημα S-300 δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το S-400 στις επιχειρησιακές επιδόσεις.
  • Η Ελλάδα δεν παρήγγειλε τους S-300 όπως έκανε η Τουρκία, αλλά κατέληξαν σε αυτήν μετά από Τουρκικές πιέσεις. Συνεπώς, η Τουρκία είναι κύρια υπεύθυνη για την κατάληξη των S-300 στην Ελλάδα.
  • Όταν "κατέληξαν" στην Ελλάδα οι S-300, δεν υπήρχαν Αμερικανικές κυρώσεις για αγορά Ρωσικών όπλων.
  • Επίσης στην Ελλάδα οι S-300 βρίσκονται σε καθεστώς "αποθήκευσης", κάτι που δεν πρόκειται να γίνει και με τους Τουρκικούς S-400.
Συνεπώς, η όποια σύγκριση των Ελληνικών S-300 και των Τουρκικών S-400 είναι άκυρη.