6 Σεπτεμβρίου 2019

ARCASe: Tο πολυφασματικό σύστημα καμουφλάζ από τη SAAB.





Η σουηδική εταιρεία Saab ανέπτυξε ένα σύστημα καμουφλάζ για την προστασία στρατιωτικών οχημάτων και εγκαταστάσεων. Στην ουσία πρόκειται περί ενός πολυφασματικού δικτύου παραλλαγής διπλής όψής.

Το όνομα αυτού είναι ARCASe, κι έχει έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πολυφασματική προστασία και να προστατεύει τους χρήστες σε όλες τις εδαφικές και καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των μεταβαλλόμενων περιβαλλόντων.

Τα φάσματα στα οποία δρα, είναι το ορατό μέσω κατάλληλων αποχρώσεων, το θερμικό, καθώς και το υπέρυθρο.


Ο διευθυντής της Saab, Görgen Johansson, δήλωσε: "Η Saab έχει μια μακρά και διακεκριμένη ιστορία στην ανάπτυξη συστημάτων καμουφλάζ. Το ARCASe είναι το καλύτερο σύστημα καμουφλάζ μας για χρήση σε όλα τα εδάφη και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στο ευρύ χαρτοφυλάκιο καμουφλάζ μας. "

Η εταιρεία θα παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για το προϊόν ARCASe σε μια ενημέρωση στο επερχόμενο ετήσιο Barracuda User Group στην εκδήλωση για την άμυνα και ασφάλεια DSEI 2019 στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα πολυφασματικά συστήματα καμουφλάζ της Saab Barracuda.

Το χαρτοφυλάκιο συστημάτων καμουφλάζ της Saab έχει σκοπό να προστατεύσει τα στρατόπεδα, τα οχήματα και το προσωπικό μειώνοντας τις δυνατότητες ανίχνευσης και εντοπισμού του εχθρού.

Η εταιρεία έχει προμηθεύσει μέχρι στιγμής προϊόντα απόκρυψης σε περισσότερες από 50 χώρες.




Το τελευταίο γνωστό συμβόλαιο ήταν τον Απρίλιο, όπου η Saab έλαβε εντολή να παράγει πολυφασματικά στατικά συστήματα καμουφλάζ για τον Καναδικό Στρατό.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η εταιρεία θα παραδώσει μια ειδική για τον πελάτη εκδοχή του στατικού συστήματος καμουφλάζ Ultra-Lightweight Camouflage Screen (ULCAS).

Η επιλογή προήρθε από τον Αμερικανικό στρατό, ο οποίος επέλεξε με τη σειρά του τα ελαφρά συστήματα καμουφλάζ της Saab (ULCANS) το Νοέμβριο του 2018.

Το παραπάνω σύστημα, καθώς και άλλες λύσεις που υπάρχουν στην αγορά, θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τον Ελληνικό Στρατό, καθώς θα αυξήσουν κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά του στο πεδίο της μάχης. Είχαμε κάνει και μια ανάλυση στο παρελθόν για την παθητική αντιμετώπιση των Τουρκικών UAV, τα οποία και είναι το επικινδυνότερο μέσο αναγνώρισης των ΤΕΔ.