2 Σεπτεμβρίου 2019

H Ρωσία και η Ινδία ίσως επανεκκινησουν το πρόγραμμα FGFA (SU-57)



Το πρόγραμμα FGFA, το οποίο είχε ξεκινήσει με συμμετέχοντες τη Ρωσία και την Ινδία με σκοπό την παραγωγή ενός μαχητικού 5ης γενιάς. Η φάση ανάπτυξης του είχε ξεκινήσει το 2007 και θα είχε ως βάση το μαχητικό Τ-50, δηλαδή το σημερινό Su-57 PAK-FA.

Αργότερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ινδία είχε αποσυρθεί από το πρόγραμμα επικαλούμενη οικονομικούς κυρίως λόγους. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στα πλαίσια της MAKS-2019, Dmitry Shugayev, ο οποίος είναι επικεφαλής της RFS-MTC (Ρωσική Υπηρεσία Στρατιωτικής Συνεργασίας), το κοινό πρόγραμμα FGFA δεν έχει ακυρωθεί, αλλά παγώσει.

"Το πρότζεκτ δεν είναι τελειωμένο. Απλά έχει παγώσει προς ώρας. Ωστόσο όπως φαίνεται, το πρόγραμμα έχει ξαναποκτησει προοπτική, ειδικά μετά τις επίδειξης του Su-57 στα πλαίσια της έκθεσης. Όπως βλέπετε, είμαστε η μοναδική χώρα που διαθέτει μαχητικό 5ης γενιάς το οποίο και διαθέτουμε προς συμπαραγωγή στην Ινδία. Συνεπώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, ειδικά μετά το προγραμματισμένο Ανατολικο Οικονομικό Φόρουμ (EEF) το οποίο θα διεξαχθεί στο Βλαδιβοστοκ στις 4-6 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία οι ηγέτες των 2 χωρών, να συζητήσουν περαιτέρω την συνέχεια του προγράμματος."