7 Σεπτεμβρίου 2019

Αντιαρματικά Javelin και αεροσκάφη C-130 για την Πολωνία.



Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Błaszczak υπέγραψε δύο επιστολές αίτησης (LoR) την πρώτη ημέρα της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας MSPO που πραγματοποιήθηκε στο Kielce της Πολωνίας στις 3-6 Σεπτεμβρίου για την αγορά μέσω διακρατικής συμφωνίας (G-G) των αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων  Javelin, καθώς και αεροσκαφών μεταφοράς C-130H Hercules.

Η Πολωνία αιτείται την προμήθεια 60 μονάδων εκτόξευσης Javelin, με αναχορηγία 185 βλήματα, καθώς και πλήρες πακέτο υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης. Ο Πολωνός Υπουργός αποκάλυψε πως τα αντιαρματικά όπλα θα εξοπλίσουν μόνο τις Μονάδες ελαφού πεζικού του Πολωνικού Στρατού (WOT), και πως θα ακολουθήσει κι άλλη συμπληρωματική παραγγελία στο μέλλον, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του.

Όσον αφορά τα C-130H, η Πολωνία ενδιαφέρεται για την προμήθεια 5 μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τα πλεονάσματα της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέσω EDA, για να καλύψει τις απαιτήσεις της. Θυμίζουμε πως η Πολωνική Πολεμιή Αεροπορία διαθέτει ήδη 5 αεροσκάφη C-130E, τα οποία όμως δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των αναγκών της.