11 Σεπτεμβρίου 2019

Η Σερβία θα αποκτήσει εννέα Κινεζικά UCAVs το επόμενο εξάμηνο



Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας θα παραλάβουν εννέα (9) Κινεζικά UCAV, σηματοδοτώντας κατ'αυτόν τον τρόπο την πρώτη εξαγωγική επιτυχία της Κίνας σε Ευρωπαϊκή χώρα στον τομέα των UAVs.

Πιο συγκεκριμένα, η Σερβία θα παραλάβει εννέα UCAV τύπου Pterodactyl 1 μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Επίσης, σύμφωνα με τα Σερβικά ΜΜΕ, υπάρχει δικαίωμα προαίρεσης και για επιπλέον 15 αεροχήματα.

Πέραν της επιχειρησιακής σημασίας της προμήθειας, που είναι σημαντική για τα Κεντρικά Βαλκάνια, πολλοί εστιάζουν και στην γεωστρατηγική επιτυχία της Κίνας. Η παραπάνω πώληση πρόκειται σαφώς για μια από τις μεγαλύτερες (σε αξία) στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που ανησυχεί έντονα το ΝΑΤΟ, καθώς η Κίνα μπαίνει όλο και πιο βαθειά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, και στον αμυντικό τομέα.




 Ποιό είναι το MALE UCAV Wing Loong (Pterodactyl I).


Το Κινεζικό MALE UCAV Wing Loong.
Το Κινεζικό MALE UCAV Wing Loong.


To ΜΑLE UAV Wing Loong είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καυτηγορίας MALE, το οποίο αναπτύχθηκε από τον όμιλο βιομηχανιών αεροσκαφών Chengdu της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Αν και προορσμένο για χρήση ως πλατφόρμα παρακολούθησης και εναέριας αναγνώρισης, το Wing Loong μπορεί να εφοδιαστεί και με όπλα αέρος-εδάφους, κάτι το οποίο το μετατρέπει σε UCAV. Το Wing Loong (ή και Pterodactyl), μπορεί να μεταφέρει το βλήμα αέρος-εδάφους BA-7 (όπως οι Hellfire), τη βόμβα με καθοδήγηση λέιζερ YZ-212, τη βόμβα κατά προσωπικού (διασποράς) YZ-102A και τη μικροσκοπική βόμβα των 50 κιλών, LS-6. 

Tο συγκεκριμένο UCAV ήταν αυτό που κατέπεσε πριν λίγο καιρό στη Λιβύη, από τις κυβερνητικές φιλοτουρκικές δυνάμεις.