12 Μαΐου 2019

Πύραυλος IRIS-T: Game changer πολυεργαλείο, και με Ελληνική συμμετοχή.

Καλλιτεχνική απεικόνιση με ένα EF-2000 Τyphoon, να έχει εξαπολύσει πύραυλο IRIS-T  εναντίον μαχητικού που βρίσκεται πίσω του.
Καλλιτεχνική απεικόνιση με ένα EF-2000 Τyphoon, να έχει εξαπολύσει πύραυλο IRIS-T
εναντίον μαχητικού που βρίσκεται πίσω του.
Σε αυτό το ποστ θα αναλυθεί ο πύραυλος αέρος-αέρος WVR AIM-2000 IRIS-T, καθώς και η ανωτερότητα του έναντι των AIM 9X/X Blk2 που διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία.



Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Ο πύραυλος ΑΙΜ-2000 IRIS-T αναπτύχθηκε από μια πολυεθνική κοινοπραξία με υπεύθυνη την Γερμανία  (46%), και συμμετέχουσες χώρες τις: 
  • Ελλάδα (13%), 
  • Σουηδία (18%), 
  • Ισπανία (2%), 
  • Ιταλία (19%) και 
  • Νορβηγία (2%). 
Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 350 πυραύλους που εξοπλίζουν τα F-16Bl52+ και Blk52+Adv. Ο λόγος της ανάπτυξης του, ήταν πως η Γερμανία διαπίστωσε σοβαρά μειονετκήματα στις επιδόσεις του ΑΙΜ-9Μ, έναντι των σιοβετικών πυραύλων που είχε σε υπηρεσία από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Και γι'αυτό, προχώρησε μόνη της στην ανάπτυξη αντικατάστατη των ΑΙΜ-9.

ΤΕΧΝΙΚΆ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο  πύραυλο αέρος-αέρος, κατάλληλο για εμπλοκές WVR. Έχει μέγιστη εμβέλεια 25 χλμ, και καθοδηγείται με IR αισθητήρα. Είναι πύραυλος  ευρέως πεδίου, που σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπίζει και απειλές ακριβώς πίσω από το αεροσκάφος που το φέρει .
Υποστηρίζει και τις 2 διαθέσιμες επιλογές εκτόξευσης, LOBL & LOAL. 
Η φιλοσοφία της LOBL εκτόξευσης (Lock On Before Launch), είναι πως για να εξαπολυθεί ο πυραυλος έναντι κάποιας εχθρικής απειλής, αυτή πρέπει να έχει πρώτα εγκλωβιστεί από το ραντάρ ή οπτικά μέσω της κάσκας JHMCS/HUD του μαχητικού.
Η εκτόξευση LOAL(Lock On After Launch), επιτρέπει στον πιλότο να εξαπολύσει τον πύραυλο, και στην συνέχεια να εγκλωβίσει τον στόχο, δίνοντας του σημαντικά τακτικά πλεονεκτήματα.
Οι κινηματικές του επιδόσεις είναι οι καλύτερες στην κατηγορία του. Έχει μέγιστη ταχύτητα 3 MACH, ακραίους ελιγμούς μέχρι 60g, και μέγιστο βεληνεκές 25 χλμ έναντι μαχητικών, που είναι δυνατότητες "state of art" .
Ο εγκλωβισμός του στόχου από τον πύραυλο επιτυγχάνεται μέσω IR αισθητήρα. Πρόκειται επίσης για τον καλύτερο της κατηγορίας του, με εξαιρετική αντοχή σε αντιμετρα (chaffs).

Τμήματα του πυραύλου IRIS-T.
Τμήματα του πυραύλου IRIS-T.

Η καταστροφή του στόχου επιτυγχάνεται είτε μέσω απευθείας πλήγματος, είτε μέσω θραυσματοποίησης με πυροσωλήνα προσεγγίσεως ραντάρ.
Όλα τα ανωτέρω, το καθιστούν κατά πολύ ανωτέρο του αντίπαλου δέους. Έχει πιο ευαίσθητο IR αισθητήρα, πιο μεγάλη ταχύτητα (3 έναντι 2,5 Μach), και καλύτερες κινηματικές επιδόσεις. Επίσης, έναντι του απλού AIM-9X, διαθέτει σαν επιπλέον πλεονέκτημα, και την επιλογή εκτόξευσης LOAL.

ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

Τα πλεονεκτήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Ο πύραυλος IRIS-T, είναι ο μοναδικός που έχει ικανότητα anti-missile. Μπορεί δηλαδή να εγκλωβισει και να αναχαιτίσει άλλους πυραύλους που απειλούν το αεροσκάφος. Λειτουργεί δηλαδή και σαν ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας. Αυτή η πραγματικά εκπληκτική δυνατότητα, οφείλεται στον εξαιρετικό IR αισθητήρα, στις κινηματικές του επιδόσεις, καθώς και στον προηγμένο πυροσωλήνα προσεγγίσεως που διαθέτει.

Σε αντίθεση με την εν Ελλάδι αντίληψη, ο IRIS-T έχει αντιβληματική ικανότητα εξαρχής.
Σε αντίθεση με την εν Ελλάδι αντίληψη, ο IRIS-T έχει αντιβληματική ικανότητα εξαρχής.


ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ Α-Ε

Πέραν των ανωτέρω, διαθέτει και ικανότητα προσβολής στόχων εδάφους. Από το 2018, και με μια απλή αναβάθμιση του λογισμικού του, μπορεί να εμπλέξει στόχους τόσο ναυτικούς, όσο και χερσαίους. Αυτό επιτρέπει στον χειριστή τρομερή ευελιξία, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιος στόχος ευκαιρίας. Το βεληνεκές του σε βολές Α-Ε, εκτιμάται στα 40 χλμ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ


Ένα σύγχρονο αεροσκάφος είναι το τρίπτυχο Χειριστής-Αισθητήρες/Σκάφος-Όπλα. Πολλοί συγκρίνουν τα αεροσκάφη στο τι ραντάρ φέρουν ή τι ταχύτητα και RCS παρουσιάζουν. Σίγουρα είναι σημαντικά, κανείς δεν αντιλέγει. Αλλά αυτό που μετράει πιο πολύ, μετά τον χειριστή, είναι τα όπλα. Γιατί το αεροσκάφος, δεν είναι τίποτα άλλο από φορέας όπλων. Όλοι οι αισθητήρες του, το σκάφος, ακόμα κι ο χειριστής, τα όπλα υποστηρίζουν. Και στον τομέα των  WVR Α-Α έχουμε το πάνω χέρι, χωρίς καμία δυνατότητα ανατροπής μέχρι στιγμής. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το παρόν ποστ, πέραν της παρουσίασης και της σύγκρισης, έχει και σαν σκοπό να αναδείξει την σπουδαιότητα της αναβάθμισης των δυνατοτήτων του πυραύλου. Πρόσφατα, υπήρξε ενημέρωση της ΓΔΑΕΕ σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος MLU στους υπαρχοντες IRIS-T. Άποψη του γραφόντος είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθει. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου