Άρμα μάχης LEO 2HELL του Ελληνικού Στρατού. |
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σε αυτό το post, θα αναφερθούμε σε μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά όχι και τόσο θεαματικά, αλλά όταν υπάρχουν σε ένα οπλικό σύστημα, του αυξάνουν έμμεσα την ισχύ του.
Η μέγιστη ισχύς ενός οπλικού συστήματος αντικατοπτρίζεται βλέποντας τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά του. Για ένα πυροβόλο π.χ., είναι το διαμετρημα, ο ρυθμός βολής κοκ.
Μετά από αυτή την σύγκριση όμως, προσμετρούνται κι άλλα έμμεσα δεδομενα, ένα εκ των οποίων είναι και το ποσοστό εκμετάλλευσης του βάσει δευτερευόντων τεχνικών χαρακτηριστικών.
Συνεχίζοντας την ανάγνωση του άρθρου, θα κατανοήσετε πλήρως τι εννοoούμε.
ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΙΚΡΑΔΑΣΜΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ
Τα αντικραδασμικά καθίσματα σε ένα όχημα, καταπονούν λιγότερο το προσωπικό, με αποτέλεσμα όλη η ενέργεια τους να διατίθεται στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΟΥ (C2)
Τα συστήματα C2, παρέχουν σε αυτόν που τα έχει και τα χρησιμοποιεί, άριστη επίγνωση της τακτικής κατάστασης, αλλά και καλύτερη κατανόηση της διαταχθείσας αποστολής. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατανόησεις κάτι που το βλέπεις σαν εικόνα με επεξηγηματικές λεζάντες, παρά σε ένα μακροσκελές κείμενο σε χάρτινη μορφή.
ΒΑΡΟΣ
ΚΙΒΩΤΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Δεν θέλει και πολλά λόγια. Οι αποστάσεις που καλείται να καλύψει ένας οδηγός οχήματος σε όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, απαιτούν ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Το αυτόματο/χειροκίνητο δεν έχει αξία, διοτι έχει σοβαρούς περιορισμούς στις διαφορετικές συνθήκες που το όχημα συναντά.
Το κιβώτιο ταχυτήτων του ΤΟΜΠ Λεωνίδας καταπονεί αφάνταστα τον όποιο οδηγό του. |
ΑΝΕΣΗ ΧΩΡΟΥ
Τα οχήματα με μεγαλύτερους χώρους, βοηθούν θεαματικά το προσωπικό στο να είναι πιο άνετοι και αποτελεσματικοί.
Τουρκικό πυροβόλο Μ52Τ. Δεν τους φτάνει η έλλειψη κλιματισμού, έχουν και τον πολύ περιορισμένο χώρο. Αν και κατασκευαστικά έχει ρυθμό βολής 3-4 βλ./λεπτό, είναι ζήτημα να καταφέρνει 2 βλ./λεπτό. |
ΑΠΛΌΤΗΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Όταν ένα σύστημα είναι απλό στη λειτουργία του, τότε το προσωπικό, ειδικά αν είναι έφεδρο, μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στην αποστολή του, κι όχι να αφιερώνει ψυχοσωματικούς πόρους για την εκμάθηση του. Πέραν τούτου, εκμηδενίζονται και τα όποια ποσοστά λαθών.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Αν και αναφέρθηκαν μόνο μερικοί "έμμεσοι πολλαπλασιαστές ισχυος", εντούτοις είναι εμφανές πως κάποια απλά πράγματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο ΕΣ είναι υποχρεωμένος να μεριμνήσει σε τέτοιου είδους τομείς, για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των υπαρχόντων συστημάτων του.
Μπορεί για παράδειγμα το Leo-1A5 με την εισαγωγή κλιματιστικού να μην γίνει Leo-2Hell, αλλά η εκμετάλλευση του από το ίδιο πλήρωμα, από 70% θα εκτοξευτεί στο 80%. Και κερδίζεις εμμέσως 50 άρματα, με λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ..
ΥΓ: Το παράδειγμα αφιερώνεται στους μαυροσκούφηδες του Καναδικού Στρατού, που ενώ υπηρετούν σε μία απτις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, στο Αφγανιστάν "έλιωσαν" (κι όχι υπηρέτησαν) μέσα στα Leo-C2.
Καναδικό Leopard C2, στο Αφγανιστάν. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου