30 Μαΐου 2019

Η χρησιμότητα των κατευθυνόμενων πυρομαχικών όλμων 81 χιλιοστών για τον ΕΣ.

Βλήμα όλμου Roll Controlled Guided Mortar (RCGM)
Βλήμα όλμου Roll Controlled Guided Mortar (RCGM)



Η General Dynamics παρουσίασε την επόμενη γενιά πυρομαχικών όλμων  ακριβείας, κατά τη διάρκεια της 21ης ​​συνόδου του CANSEC 2019 στην Οτάβα του Καναδά. Το πυρομαχικό που επιδείχθηκε, ήταν το Roll Controlled Guided Mortar (RCGM), ενός αυτοκατευθυνόμενου πυρομαχικού όλμων 81 χιλιοστών. Παρακάτω θα δούμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, καθώς και την βέλτιση τακτική του χρησιμοποίηση του με βάση τις ανάγκες του ΕΣ.




Χαρακτηριτικά Roll Controlled Guided Mortar (RCGM)


Πρόκειται για ένα βλήμα που βάλλεται από σχεδόν όλους τους όλμους 81 χιλιοστών, όπως και τα κλασικά βλήματα. Η διαφορά του έναντι των άλλων έγκειται στο γεγονός πως έχει αυτόνομη κατεύθυνση προς τον στόχο, του οποίου τις συντεταγμένες έχει περάσει το προσωπικό από πριν. Η κατεύθυνση γίνεται μέσω GPS δέκτη που είναι ενσωματωμένος στον πυροσωλήνα του βλήματος. Η ανακατεύθυνση σε περίπτωση που χρειαστεί γίνεται μέσω των 4 πτερυγίων που βρίσκονται στην βάση (ουρά) του.
Ο πυροσωλήνας του βλήματος είναι χρονικός, κάτι που σημαίνει πως το βλήμα εκρήγνυται και προσεγγιστικά (λίγα μέτρα πάνω από τους στόχους), και κρουστικά (στην επιφάνεια του εδάφους), και επιβραδυντικά (αφού διατρήσει κάποια εκατοστά εδάφους ή οχύρωσης).

Το βεληνεκές του είναι από 900-4.000 μέτρα.





Άπάρτια του Roll Controlled Guided Mortar (RCGM)
Άπάρτια του Roll Controlled Guided Mortar (RCGM)


Σύμφωνα με την εταιρεία, και μετά από δοκιμαστικές βολές, τα εξαγώμενα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των βλημάτων όλμων 81χιλ. RCGM ήταν τα κάτωθι:
  • Απαίτηση για λιγότερα βλήματα σε σχέση με σύγχρονα συμβατικά από 50% έως και 80%.
  • Κυκλικό σφάλμα βολών, 10 μέτρων (RMS).

Δοκιμαστικές βολές όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του RCGM.
Δοκιμαστικές βολές όπου εξετάστηκε η αποτελεσματικότητα του RCGM.



ΟΙ ΟΛΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ




Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει μια τεράστια γκάμα πυρομαχικών για τους όλμους 81 χιλιοστών που διαθέτει, τόσο τους σύγχρονους όλμους E-44 (689 συνολικά), όσο και τους παλαιότερους που μέρος αυτών έχει σε αποθήκευση (άνω των 1600).

Οι κατηγορίες των πυρομαχικών όλμων 81 χιλ. που διαθέτει είναι οι εξής:

  • Εκρηκτικά. (<5.000μ. για τους Ε-44).
  • Σύγχρονα Εκρηκτικά μέγιστης ισχύος.(<5.900μ. για τους Ε-44).
  • Καπνογόνα Λευκού Φωσφόρου.(<5.000 μ. για τους Ε-44).
  • Φωτιστικά. (<5.000μ. για τους Ε-44).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - MEIONEKTHMATA ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ GPS ΒΛΗΜΑΤΩΝ


ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Μικρότερη ανάγκη σε ποσότητες. Δηλαδή επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με πολύ λιγότερα βλήματα.
  • Μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους που βρίσκονται πολύ κοντά σε φίλια τμήματα (>50 μ.).
  • Οι όλμοι εκτιθενται λιγότερο χρόνο σε τυχόν εκδικητικές βολές, επειδή βάλλουν και λιγότερα βλήματα. 
  • Λιγότερη Διοικητική Μέριμνα.


ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντίστοιχα φωτιστικά και καπνογόνα βλήματα, τα οποία είναι απολύτως αναγκαία για την υποστήριξη των μαχόμενων τμημάτων.
  • Είναι κοστοβόρα, με κόστος πενταπλάσιο σε σχέση με τα σύγχρονα συμβατικά.
  • Είναι κοινώς αποδεκτό πως το GPS είναι αναξιόπιστο όταν πρόκειται να αναμετρηθούν 2 δυνάμεις με σύγχρονα μέσα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ΗΠ).
  • Ακόμη και χωρίς παρεμβολές στο σύστημα GPS, η ένδειξη RMS σημαίνει πως οι αναγραφόμενες επιδόσεις ισχύουν στο 50% των περιπτώσεων.
  • Απαιτεί χειρισμό από καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, μόνο που ο ΕΣ θα απαρτίζεται κυρίως από κληρωτούς κι εφέδρους, κάτι που σημαίνει αυτομάτως και μειωμένες επιδόσεις (με μερίδιο ευθύνης και του ίδιου του ΕΣ).
  • Δεν φτάνει το μέγιστο βεληνεκές που επιτυγχάνουν οι Ε-44 με τα συμβατικά πυρομαχικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Όπως διαπιστώνουμε, τέτοιου είδους πυρομαχικά έχουν αναπτυχθεί για την αντιμετώπιση κυρίως ασύμμετρων απειλών χωρίς σοβαρές δυνατότητες ΗΠ, όπως ανταρτών, οι οποίοι δρουν μέσα σε κατοικημένες περιοχές και πλησίον φίλιων τμημάτων σε περιπτώσεις ενέδρας. Για έναν στρατό όμως που πρόκειται να αντιμετωπίσει έναν συμμετρικό αντίπαλο με ίσες τεχνολογικές δυνατότητες, έχουν μικρότερη επιχειρησιακή αξία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουν και θέση στο Ελληνικό οπλοστάσιο. Πρόκειται για πυρομαχικά, που αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν. Μερικά παραδείγματα σωστής τακτικής χρησιμοποίησης είναι έναντι στόχων που βρίσκονται πολύ κοντά σε φίλια τμήματα, έναντι στόχων εντός κτιρίων,  καθώς και σε περιπτώσεις όπου αναμένεται εκδικητικό αντιολμικό πυρ.

Πιστεύουμε τέλος, πως ο συνδυασμός βολών συμβατικών και καθοδηγούμενων πυρομαχικών με μια αναλογία 20:1, αφαιρεί τα όποια μειονεκτήματα και των 2, και δίνει στα τμήματα ελιγμού την απαραίτητη υποστήριξη, που τόσο πολύ θα χρειαστούν την κρίσιμη στιγμή.

O συνδυασμός βολών συμβατικών και καθοδηγούμενων πυρομαχικών αποτελεί  την βέλτιστη λύση για αποτελεσματική υποστήριξη.
O συνδυασμός βολών συμβατικών και καθοδηγούμενων πυρομαχικών αποτελεί
την βέλτιστη λύση για αποτελεσματική υποστήριξη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου