4 Μαΐου 2019

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ (ΔΙΣΕ). Ανάλυση δυνατοτήτων, και μελλοντικές κινήσεις.

Έμβλημα ΔΙ.Σ.Ε., ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΙΔΕΙΗ ΤΕΧΝΗΝ
Έμβλημα ΔΙ.Σ.Ε.
ΡΗΤΟ: "ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΙΔΕΙΗ ΤΕΧΝΗΝ", Ευριπίδης«Να κάµνει ο καθένας εκείνο στο οποίο είναι ειδήµων»




ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΕΠΙΧΕΙΗΣΙΑΚΑ ΟΦΕΛΗ


Τα Στρατιωτικά Εργοστάσια είναι βιοµηχανικές-οικονοµικές στρατιωτικές µονάδες επιπέδου Συγκροτήµατος, στελεχωµένα µε στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και λόγω της συνεχούς επισκευαστικής και κατασκευαστικής δραστηριότητάς τους αποτελούν παράγοντα ζωτικής σηµασίας, καθόσον επιδρούν άµεσα στη διαθεσιµότητα και το αξιόµαχο της συντηρούµενης δύναµης.

Αποστολή τους είναι η κατασκευή προιόντων, επισκευή οπλικών συστημάτων, η εκπόνηση μελετών καθώς και η σύνταξη Τεχνικών Οδηγιών, για βέλτιστη αξιοποίηση των ήδη υπηρετούντων συστημάτων.
Σε περίοδο ειρήνης, τα Στρατιωτικά Εργοστάσια συντελούν στην ανεξαρτητοποίηση των ΕΕΔ σε βασικά υλικά και εξαρτήματα (ιματισμός, υπόδηση, συσσωρευτές, κρίσιμα ανταλλακτικά).
Επίσης, ανεβάζουν το επίπεδο ετοιμότητας των ΕΕΔ, διότι με τις ανακατασκευές, αναβαθμίσεις, και επισκευές που αυτά εκτελούν στα οπλικά συστήματα, δεν είναι αναγκαίο να προωθούνται αυτά σε οίκους του εξωτερικού, με ο,τι αυτό σημαίνει, για τοθυς χρόνους που δεν θα ήταν διαθέσιμα.
Σε περίοδο κρίσης, τα Στρατιωτικά Εργοστάσια, είναι ο βασικός βιομηχανικός πυλώνας, της όλης κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΣΤΟΝ Π/Υ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

Πέραν των ανωτέρω, τα Στρατιωτικά Εργοστάσια, παρουσιάζουν σημαντικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία. Σύμφωνα με το περιοδικό "ΣΤΡΑΤΟΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", τεύχος 29, το οικονομικό όφελος για τον Ε.Σ., μόνο από τα 8 εργοστάσια που υπάγονται στη ΔΙ.Σ.Ε., οφέλησαν τον Ε.Σ. κατά 44 εκατομύρια €.

Προκύπτον όφελος για την Υπηρεσία, έτος 2012.
Πηγή: army.gr
Είναι λοιπόν φανερό, πως το 2018, μετά από τις κατάλληλες παρεμβάσεις που έγιναν για μεγαλύτερη παραγωγή, και υπολογίζοντας στην εξίσωση και τα υπόλοιπα εργοστάσια εκτός ΔΙ.Σ.Ε. (ναύσταθμοι Κρρήτης & Σαλαμίνας, 441 ΑΒΒΥ, 791 ΤΕΦ, ΥΝΤΕΛ, ΚΕΑ, ΕΤΗΜ κτλπ) το οικονομικό όφελος μεγάλωσε άρδην. Εκτιμώ ότι πέρασε κατά πολύ το όριο των 100 εκατομυρίων €.

ΔΙ.Σ.Ε.

Η Διοίκηση Στρατιωτικών Εργοστασίων (ΔΙ.Σ.Ε.), είναι ειδικό επιτλείο της ΑΣΔΥΣ, το οποίο συγκροτήθηκε την 1/1/2005,  για να ελέγχει και να συντονίζει τα Στρατιωτικά Εργοστάσια του Ε.Σ.
Αποτελείται από συνολικά 8 εργοστάσια, 6 του Τεχνικου(ΤΧ) και 2 του Υλικού Πολέμου(ΥΠ).
Αυτά είναι:
ΤΕΧΝΙΚΟΥ
1. 301 ΕΒ
2. 303 ΠΕΒ
3. 304 ΠΕΒ
4. 308 ΠΕΒ
5. 306 ΕΒΤ
6. 307 ΤΣΥΑΥ
ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
7. 700 ΣΕ
8. 691 ΒΕΒ 

Θέσεις Στρατιωτικών Εργοστασίων που υπάγονται στη ΔΙ.Σ.Ε., στην Ελληνική επικράτεια
Θέσεις Στρατιωτικών Εργοστασίων που υπάγονται στη ΔΙ.Σ.Ε., στην Ελληνική επικράτεια



ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΔ


301 ΕΒ
Ίδρυση: 1945
Έδρα: Αγ.Ανάργυροι, Αττική
Αποστολή(Πηγή: army.gr)Συντήρηση 5ου Κλιµακίου και ανακατασκευή οχηµάτων Μ/S, HUMMER, A/K και Ρ/Μ Πυροβόλων, Τ/Θ ερπυστριοφόρων οχηµάτων, όλµων βαρέως και φορητού οπλισµού. Επίσης, την κατασκευή ανταλλακτικών, βάσει προγράµµατος του ΓΕΣ, την εκπόνηση µελετών, σύνταξη προδιαγραφών και τεχνγιών, για τα κύρια υλικά που υποστηρίζει.

Πηγή: army.gr

303 ΠΕΒ
Ίδρυση: 1955
Έδρα: Λάρισα
Αποστολή(Πηγή: army.gr)Συντήρηση -αξιοποίηση 4ου και 5ου Κλιµακίου οχηµάτων STEYR, Τ/Θ οχηµάτων VBL, Γ/Φ οχηµάτων RIBBON M812A1, ανακατασκευή οχηµάτων Μ-Σειράς Μ62 – Μ543, Μ52, επισκευή Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) όλων των τύπων, Α/Α Πυροβόλων ΖU-23 και αξιοποίηση-φωσφάτωση φορητού οπλισµού.

Πηγή: army.gr



304 ΠΕΒ
Ίδρυση: 1972
Έδρα: Βελεστίνο, Μαγνησία
Αποστολή(Πηγή: army.gr)
  1. Η συντήρηση 4ου-5ου Κλιµακίου όλων των τύπων αρµάτων µάχης. 
  2. Οι ανακατασκευές και εκσυγχρονισµοί όλων των τύπων αρµάτων και των συγκροτηµάτων. 
  3. Η ανακατασκευή-αξιοποίηση των ερπυστριών και τροχών των αρµάτων µάχης, Τ/Θ οχηµάτων και Α/Κ πυροβόλων του ΕΣ. 
  4. Ο έλεγχος και η διακρίβωση των οργάνων µετρήσεως των Μονάδων και τον προγραµµατισµό των Προϊστάµενων Κλιµακίων.



306 ΕΒΤ
Ίδρυση: 1980
Έδρα: Αχαρναί, Αττική
Αποστολή(Πηγή: army.gr)
  1. Η συντήρηση 5ου Κλιµακίου Τηλεπικοινωνιακού, Ηλεκτρονικού, Ηλεκτροϋγειονοµικού υλικού, RADAR, Ραδιοεντοπιστών, Η/Ο αισθητήρων. 
  2. Η συντήρηση 3ου-4ου κλιµακίου ηλεκτρονικού υλικού υψηλής τεχνολογίας. 
  3. Οι κατασκευές ηλεκτρονικών συσκευών, ΜΕΑ. 
  4. Η άµεση τεχνική υποστήριξη 3ου-4ου Κλιµακίου και πλήρεις τεχνικές επιθεωρήσεις µε ΚΟΕ των οπλικών συστηµάτων: A/T TOW-MILAN-STRIM-FAGOT-M901 ITV, ΚΟΡΝΕΤ, A/A ΟSA/AK-ASRAD- RH 20 χιλ.. 
  5. Ο έλεγχος και η διακρίβωση των ηλεκτρονικών οργάνων και τον προγραµµατισµό των Προϊστάµενων κλιµακίων.
Πηγή: army.gr




307 ΤΣΥΑΥ
Ίδρυση: 1956
Έδρα: Στεφανοβίκειο, Μαγνησία
Αποστολή(Πηγή: army.gr)
  1. Εκτελεί ενδιάµεση συντήρη- ση “AVIM” (κατά φάση εκτεταµένη) και εργοστασιακή συντήρηση βάσης “PDM” (γενικές επισκευές-ανακα- τασκευές) στα Α/Φ-Ε/Π και Μ-ΜΣ αυτών, στους Ραδιοφάρους (NDB – VOR) καθώς και στα MEA UAVs SPERWER.
  2. Παρέχει Τεχνική Εκπαίδευση σε στρατιωτικό και πολιτικό προσω- πικό σε αεροπορικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις.
  3. Συνδράµει µε ιπτάµενο προσω- πικό στο πτητικό έργο των Μονάδων ΑΣ και στις δοκιµαστικές πτήσεις συ- ντήρησης των Α/Φ-Ε/Π.
  4. Τηρεί την τεχνική βιβλιοθήκη αεροπορικού υλικού, η οποία είναι µία από τις βασικές βιβλιοθήκες του Τεχνικού Σώµατος. 
  5. Μελετά και εισηγείται στο ΓΕΣ/ ∆ΤΧ και στην ΑΣ∆ΥΣ/∆ΙΣΕ Τεχνικές Οδηγίες Α/Φ-Ε/Π για έγκριση και εφαρµογή.
  6. Παρέχει µε τις Κινητές Οµάδες Επισκευών (ΚΟΕ) της ∆ιµοιρίας Προκεχωρηµένης Τεχνικής Υποστήριξης τεχνική υποστήριξη προς το κλιµάκιο AVUM και διενεργεί επιτόπου επι- σκευές και αποκατάσταση βλαβών κλιµακίου AVUM-AVIM.




308 ΠΕΒ
Ίδρυση: 1959
Έδρα: Θεσσαλονίκη
Αποστολή(Πηγή: army.gr)
  1. Η συντήρηση 4ου-5ου Κλιµακίου, η αξιοποίηση-εκσυγχρονισµός όλων των τύπων Τ/Θ ερπυστριοφόρων οχηµάτων και Α/Κ Πυροβόλων.
  2. Η συντήρηση και επισκευές 3ου-4ου Κλιµακίου Βαρέων Τροχοφόρων Οχηµάτων (Αρµατοφορείς, Ρ/Μ).
  3. Η άµεση τεχνική υποστήριξη 3ου-4ου Κλιµακίου και οι πλήρεις τεχνικές επιθεωρήσεις µε ΚΟΕ των οπλικών συστηµάτων: A/T TOWMILAN-STRIM-FAGOT-M901 ITV, ΚΟΡΝΕΤ, Α/A ΟSA/AK-ASRAD- RH 20χιλ. και Ηλεκτροϋγειονοµικών Οργάνων
  4. Ο εκσυγχρονισµός και η ανακατασκευή µεγάλων και µικρών συγκροτηµάτων των παραπάνω κυρίων υλικών.


700 ΣΕ
Ίδρυση: 1909
Έδρα: Πειραιάς
Αποστολή(Πηγή: army.gr)


Πηγή: army.gr



691 ΒΕΒ

Ίδρυση: 1949
Έδρα: Αυλώνας, Βοιωτία
Αποστολή(Πηγή: army.gr)

  1. Η κύρια αποστολή των 691 ΒΕΒ είναι η παραγωγή προϊόντων για κάλυψη αναγκών συντήρησης του Στρατού Ξηράς και των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων, όπως ιατρικό και βιοµηχανικό οξυγόνο και άζωτο, χρώµατα διαφόρων τύπων (ελαιοχρώµατα, ακρυλικά και πλαστικά χρώµατα), πλαστικά είδη (υδροδοχεία, σαπουνοθήκες, κουµπιά), µεταλλικά κουτιά συσκευασίας χρωµάτων και βερνίκια υποδηµάτων.
  2. Ο εφοδιασµός σε τακτική βάση των στρατιωτικών νοσοκοµείων µε ιατρικό οξυγόνο.
  3. Η ανάπτυξη βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας επί της ποιοτικής και ποσοτικής βελτίωσης των προϊόντων που παράγονται ή θα παραχθούν και η τεκµηρίωση σχετικής βιβλιογραφίας.




ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Τα Στρατιωτικά Εργοστάσια, είναι ο πυλώνας του Ε.Σ., κι ένας βασικός λόγος που ο τελευταίος άντεξε τις κάθετες μειώσεις του Προυπολογισμού του. Είναι σημαντικό να μην απαξιωθούν, αλλά να αναβαθμιστούν τόσο σε μηχανήματα, όσο και σε προσωπικό, για να καλύπτουν ακόμα περισσότερες ανάγκες του Στρατού. Μερικές πιθανές κινήσεις που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση τους είναι.


  • Η πρόσληψη τεχνιτών μέσω ΟΑΕΔ, για την λήψη από τους τελευταίους της απαραίτητης προυπηρεσίας.
  • Η άμεση εφαρμογή προσλήψεων 1:1.
  • Η καθολική εφαρμογή παλαιότερης μελέτης του ΓΕΣ, όπου με μερικά εκατομύρια €, θα εξασφαλιζόταν η ριζική αναβάθμιση των εργοστασίων.
  • Καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων στην παραγωγή δυσεύρετων ανταλλακτικών. 3d εκτύπωση, πιο σύγχρονοι τόρνοι από τους ήδη σύγχρονους υπάρχοντες να αποτελούν μερικές από αυτές.
  • Μεγαλύτερη γκάμα παραγωγής από τα 691 ΒΕΒ & 700 ΣΕ, με σκοπό να καλύψουν περισσότερες ανάγκες.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τα εργοστάσια της ΔΙ.Σ.Ε., δεν είναι τα μοναδικά στις Ε.Ε.Δ. Υπάρχουν αρκετά ακόμη με σημαντικότατο έργο, τα οποία θα αναλυθούν μελλοντικά. Επίσης σε μελλοντικά άρθρα θα αναλυθούν εις βάθος, και τα 8 εργοστάσια της ΔΙ.Σ.Ε.
Ατενίζοντας το μέλλον, θα μπορούσα να πω πως έχουν γνώση οι φύλακες. Η ηγεσία αντιλαμβάνεται πλήρως την αξία τους στη σύγχρονη εποχή, και με ψύχραιμες ενέργειες, συμβάλλει στη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους.