9 Μαΐου 2019

Άμεση αύξηση της θωράκισης των ΤΟΜΠ, με μηδενικό κόστος.

M-113, ο στυλοβάτης του Ελληνικού Πεζικού.
M-113, ο στυλοβάτης του Ελληνικού Πεζικού.


Εκ πρώτης όψεως, το post ίσως  σας φανεί αστείο, αλλα η πραγματικότητα είναι πως ο στρατός που θα νικήσει σε έναν πολεμο, είναι αυτός με τη μεγαλύ-τερη θέληση. Η θέληση μεταφράζεται εκτός από τη μαχη καθεαυτή, και στην οργάνωση της. Ο ηγήτορας πρέπει να σκέφτεται όλες τις πιθανές λύσεις που θα του δώσουν την πολυπόθητη νίκη. 

Εδώ θα αναλυθεί πως ένα ΤΟΜΠ, μπορεί να αυξήσει την προστασία του, με μηδενικό κόστος, αλλά και τεχνογνωσία. 



Η ΛΎΣΗ.. 

Η λύση αυτή υπάρχει από τον 18ο αιωνα, και ονομάζεται γαιοσακκος. Ναι καλά ακούσατε, γαιόσακκος. Αυτό το ταπεινό μέσο προστασίας χρησιμοποιείται ανελλιπώς μέχρι στιγμής, με μεγάλη επιτυχία, για την προστασία σταθερών θέσεων όπως πολυβολεια, φωλιές Α-Τ, ορυγματα, σταθμοί Διοικήσεως κοκ... 
Σε οχήματα πρώτοχρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανικό Στράτο στον Β'ΠΠ σε άρματα Μ4 Shermans για την αντιμετώπιση των Γερμανικών Α-Τ. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε και στον πόλεμο της Κορεας κι από αλλά ΤΘ οχήματα για τον ίδιο λόγο. Γαιόσακκοι έμπαιναν παντού πάνω στο άρμα. 

M4 Sherman του Β'ΠΠ, με γαιόσακκους, "παντού".
M4 Sherman του Β'ΠΠ, με γαιόσακκους, "παντού".




Στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Αμερικανικός Στράτος αντιμετώπισε το πρόβλημα των ναρκών που οι Βιετκογκ είχαν "φυτέψει" παντου. Η λύση που βρήκαν ήταν να τοποθετηθούν γαιοσακκους στο πάτωμα, κάτι που αντιμετώπισε το πρόβλημα με μεγάλη επιτυχία. 

Μ-113 του Αμερικανικού Εκστγρατευτικού Σώματος Βιετναμ, με γαιόσακκους στο πάτωμα του, για προστασία έναντι ναρκών
Μ-113 του Αμερικανικού Εκστγρατευτικού Σώματος Βιετναμ, με γαιόσακκους στο πάτωμα του, για προστασία
έναντι ναρκών

Μετέπειτα, ένας άλλος στρατός ξαναχρειαστηκε τη βοήθεια αυτού του "ποταπού" μέσου. Ο Ισραηλινός Στράτος. Τοποθέτησε γαιοσακκους περιμετρικά κι άνωθεν των Μ-113, για την προστασια από πολυβόλα 14,5 χιλιοστών, RPG, καθώς και του πολυβολητή 0.50 cal. Ο Αμερικανικός στρατός πάλι, αντέγραψε αυτο τον τρόπο προστασίας, στις επιχειρήσεις του στον Παναμά το 1989.

M-113 Zelda του Ισραηλινού Στρατού, με γαιόσακκους περιμετρικά του.
M-113 Zelda του Ισραηλινού Στρατού, με γαιόσακκους περιμετρικά του.

Αυτός ο "αρχαίος πλην τίμιος και αποτελεσματικός" τρόπος προστασίας, χρησιμοποιείται ακόμα και στις μέρες μας από τους χρήστες του Μ-113. Από τον 1ο πόλεμο του κόλπου και τους Αμερικανους, μέχρι και στο κυνήγι Ταλιμπαν από τον Πακιστανικο Στρατό. 

Παρεχόμενη προστασια

Τα Μ113 με τη συγκεκριμένη add-on θωράκιση, εξασφαλίζουν προστασια έναντι πολυβόλων 14,5 χιλ, σε όλες τις αποστάσεις, καθώς και μερική προστασία από RPG (αν το RPG βληθεί με κλίση άνω των 15-20 μοιρων, κάθετα ή οριζόντια). 

Απαιτούμενα υλικά. 

Για την προστασία του ΤΟΜΠ χρειαζονται περίπου 100 γαιοσακκοι, και 12,5 μέτρα χοντρή σιτα γαλβανιζέ, πλάτους 2 μέτρων, χώμα και νερο. Η ετοιμασία μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Σε καιρό ειρήνης, η σιτα και οι γαιοσακκοι μπορούν να αποθηκευονται τυλιγμένή η μεν, και μαζεμένοι οι δε, γατζωμενα στο εξωτερικό του ΤΟΜΠ. 

M-113 του Πακιστανικού Στρατού το 2008, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Διακρίνονται οι γαιόσακκοι, που έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό της "γρύλιας", για προστασία απο τα RPGs των Ταλιμπάν.
M-113 του Πακιστανικού Στρατού το 2008, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Διακρίνονται οι γαιόσακκοι, που
έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό της "γρύλιας", για προστασία απο τα RPGs των Ταλιμπάν.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Η εργασία μπορεί να γίνει από το προσωπικό του ΤΟΜΠ κι απαιτείται:
  • Η γέμιση των γαιοσακκων με βρεγμένο χώμα και το δέσιμο τους. 
  • Το γατζωμα της σιτας, τόσο από πάνω, όσο και κάτω, από τους υπάρχοντες γάντζους. 
  • Τοποθέτηση 20 γαιοσακκων μπροστά, από 20 στα πλάγια, και 10 στο πάνω μέρος. Οι υπόλοιποι 30 είναι για αναπλήρωση απωλειών. 


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΟΜΠ
Το πρόσθετο βάρος είναι 1,5 τόνος. Είναι ένα βάρος που μπορεί να "σηκώσει" το Μ113.

ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ 

Σαφώς και η προστασία από πλάκες χάλυβα είναι πιο καλή, όχι σε επιδόσεις αλλά σε ογκο, εντουτοις, η παραπάνω λύση έχει τα εξής χαρακτηριστικά έναντι της πρωτης:

  1. Είναι εντελώς δωρεάν. 
  2. Δεν απαιτεί εργασίες τοποθέτησης. 
  3. Μπορεί να αναπληρωθεί επί του πεδιου. 
  4. Δεν καταλονειται το οχημα από το επιπλέον βάρος σε μονιμη βάση. 
  5. Προσφέρει έστω και μερική προστασία από όπλα RPG. 


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Δυστυχώς ο προγραμματισμός του ΓΕΣ για την αύξηση της περιμετρική προστασίας του Μ-113, θα αργήσει να ολοκληρωθεί, κι ακόμα και τότε, δεν θα αφορά όλα τα οχήματα. Η παραπάνω λύση, θεωρώ πως χρήζει αμεσης υιοθέτησης. Εξάλλου το μόνο που πρέπει να γίνει, είναι να αγοραστούν σιτα και σάκκοι. 

BMP-1 του Συριακού Στρατού, με γαιόσακκους μέσα σε ελαστικά. τοποθετημένα περιμετρικά.
BMP-1 του Συριακού Στρατού, με γαιόσακκους μέσα σε ελαστικά. τοποθετημένα περιμετρικά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου