5 Μαΐου 2019

Το Αντιαρματικό βλήμα αρμάτων 120mm KONUS. Δυνατότητες - κίνδυνοι - τρόποι αντιμετώπισης.

Το κατευθυνόμενο Α-Τ βλήμα KONUS 120mm
Το κατευθυνόμενο Α-Τ βλήμα KONUS 120mm


TΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πριν λίγες μέρες (Μάιος 2019), έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα συμπαραγάγει Α-Τ βλήματα KONUS 120mm, για να καλύψει δικές της ανάγκες.



ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ


Το KONUS 120mm πρόκειται για Α-Τ κατευθυνόμενο βλήμα, που μπορεί να βληθεί από οποιοδήποτε Νατοϊκό άρμα μάχης με κάννη 120mm.



  • Έχει μήκος περίπου 1 μέτρο (1074mm), βάρος 28 κιλά και καθοδηγείται στο στόχο ημιαυτόνομα με δέσμη laser.
  • Το μέγιστο βεληνεκές του είναι 5.000 μέτρα, και μπορεί να διατρήσει 70 εκατοστά RHA (700mm), αφού διατρήσει την ενεργητική θωράκιση.
  • Είναι Ουκρανικής προέλευσης, της εταιρίας  SE “SKDB “LUCH”.
  • Η εταιρία ειδικεύεται στην κατασκεύη παντώς είδους Α-Τ βλημάτων, Α-Α βλημάτων, καταδείκτες στόχων παρατηρητή, καθώς και εξομοιωτών.


Τεχνικά Χαρακτηριστικά KONUS antitank missile 120mm
Τεχνικά Χαρακτηριστικά KONUS antitank missile 120mm


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ

1. Το KONUS 120mm, λόγω του διαμετρήματος του, μπορεί να βληθεί προς ώρας, μόνο από τα ~310 Leopard 2A4 & ~150 M60T Sabra του Τουρκικού Στρατού, τα οποία και αποτελούν το 20% περίπου του αρματικού δυναμικού του.

2. Το ότι καθοδηγείται στο στόχο ημιαυτόνομα με δέσμη laser , σημαίνει πως το βάλων άρμα, ή κάποιο πεζοπόρο τμήμα με αντίστοιχο καταδέκτη, θα πρέπει να "φωτίζει" το στόχο καθ'όλη τη διάρκεια της διαδρομής του προς το στόχο. H διάρκεια αυτή εικάζω ότι βρίσκεται περίπου 17-25 δευτερολέπτων (200-300 m/s ταχύτητα με βάση τα 300m/s από το αντίστοιχο LAHAT Α-Τ), με ένα Μ.Ο. τα 20 δευτερόλεπτα. Μιλάω πάντα για το μέγιστο βεληνεκές των 5.000 μέτρων.

3. Λόγω του μεγάλου χρόνου που χρειάζεται το βλήμα να φτάσει στο στόχο, το βάλων άρμα πρέπει να ακινητοποιηθεί για να αυξήσει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας του. Κάτι που σημαίνει πως το άρμα χάνει το βασικότερο πλεονέκτημα του, που είναι η κίνηση. 



ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΛΗΜΑ APFSDS-T  DM53 ΠΟΥ ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΩΝ 120 ΧΙΛΙΟΣΤΩΝ


Θα αναφερθώ εν συντομία στα χαρακτηριστικά του βλήματος DM53 που υπηρετεί και στις 2 χώρες.
Είναι βλήμα ΗΕΑ-Τ των 120 χιλιοστών, είναι κλασικό βλήμα ΤΘ όσον αφορά την καθοδήγηση του, κι έχει μέγιστο βεληνεκές 4.000 μέτρα.
Έχει διατρητικότητα 750mm RHA (κάννη L44), και 800mm RHA για την κάννη του Leo-2HEL (L55) .
Σε αυτή συμπεριλαμβάνεται και η ενεργητική θωράκιση ΕRA.
Η ταχύτητα εκτόξευσής του από την κάννη είναι 1.650m/s για την L44, και 1.750m/s για την L-55 του Leo-2HEL. Ως εκ τούτου χρειάζεται <3 δευτερόλεπτα για να φτάσει σε στόχο στο μέγιστο βεληνεκές.


Βλήμα DM53
Βλήμα DM53.

Εύκολα συμπεραίνουμε, πως τα μόνα πλεονεκτήματα του KONUS 120mm έναντι του DM53 είναι:
α) 1.000 μέτρα στο βεληνεκές.
β) Ημιαυτόνομη καθοδήγηση, που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης του στόχου.
γ) Μεγαλύτερη διατρητικότητα, αν το βαλόμενο άρμα έχει ενεργητική θωράκιση, μόνο που τέτοια θωράκιση δεν διαθέτει κανένας εκ των δύο.

Από την άλλη, το DM53 υπερέχει στα εξής:
α) Μεγαλύτερη διατρητικότητα.
β) Πολύ λιγότερος χρόνος(μόλις 15%) της διάρκειας της βολής στο μέγιστο βεληνεκές.
γ) Δυνατότητα F&F (Fire&Forget). Λογω της φύσης του βλήματος, άπαξ και βληθεί, το άρμα μπορεί να συνεχίσει τον ελιγμό του, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθεί το στόχο.

Κατά την άποψη μου, το DM53 σαφώς υπερτερεί, επειδή ταιριάζει ακριβώς στη φιλοσοφία του αγώνα των ΤΘ. Είναι τάχιστο, με μεγάλη διάτρηση και βεληνεκές, υπερνικώντας όλα τα άρματα (πλην του Leo2Hel), και δεν αναγκάζει το άρμα να μείνει ακίνητο να ασχοληθεί με έναν αντίπαλο στόχο.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 
ΚΑΙ 
ΠΙΘΑΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ


Το συμπέρασμά που εξάγεται, είναι πως το KONUS 120mm είναι ένα πολύ ικανό και φονικό όπλο, που μετατρέπει επί της ουσίας όμως τα άρματα σε φορείς Α-Τ. Κι αυτό δεν είναι κάτι ουσιώδες, διότι οι φορείς Α-Τ είναι και πιο οικονομικοί και πιο ικανοί (π.χ. ο Μ901ITV με διπλό φορέα TOW-2A).



Οι μόνοι  τρόποι αξιοποίησης που δίνουν πράγματι άσσους στο μανίκι των Τουρκικών ΤΘ, είναι οι εξης:

1. Μέχρι πρότινος τα Τουρκικά ΤΘ, μετά την κατάληψη ενός ΑΝΣΚ στα ελληνικά μετόπισθεν, ήταν έρμαια σε αντεπιθέσεις του Ε.Σ. από τα ανώτερα Leo2HEL. Τούτο συνέβαινε διότι μετά την κατάληψη του ΑΝΣΚ, τα Τουρκικά ΤΘ έπρεπε να περιμένουν τα υπόλοιπα τμήματα υποστήριξης των ΕΜΑ, καθώς και το συνοδευόμενο ΠΖ, προκειμένου αυτά να προβούν σε σταθεροποίηση της τοποθεσίας. Σε αυτό το στάδιο αναμονής ήταν ευάλωτα. Πλέον, αφού καταλάβουν τον ΑΝΣΚ, μπορούν να λάβουν θέσεις κάλυψης σκάφους, και με τα βλήματα KONUS, να μετατρέψουν σε δυσεπίλυτο γρίφο την οποία αντεπίθεση.

2. Η Ιλη επιτηθέμενη με το κλασικό σχήμα ανάποδου τριγώνου (2 ουλαμοι μπροστά, ένας εφεδρεία), μπορεί να ασκήσει άμεση πίεση στον εχθρό ΚΑΙ με τον εφεδρικό ουλαμο, μετατρεποντας τον κατά τη διάρκεια της επίθεσης, σε ουλαμό Α-Τ, χωρίς να θυσιάζεται ο εφεδρικός του ρόλος. Μπορεί άμεσα να αναλάβει δράση.


 ΤΡΌΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΝΤΩΠΙΣΗΣ


Λόγω της ανάγκης του KONUS για συνεχή καταδειξη laser, ο Ε.Σ. θα μπορούσε να εξοπλίσει τα άρματα του με κάποιο σύστημα εντοπισμού καταδειξης laser, το οποίο θα είναι ρυθμισμένο, με το που εντοπίζεται ανάλογη απειλη, να εκτοξεύει αυτόματα καπνογονα για να σπάσει το φωτισμό και να απομακρυνθεί.

Παράδειγμα ενός  συστήματος εντοπισμού κατάδειξης laser
Παράδειγμα ενός
συστήματος εντοπισμού κατάδειξης laser. 



Πρόκειται για πάμφθηνα συστήματα, που θα μπορούσε να τα αναζητήσει κι από την Ελληνική Βιομηχανία. Το βέλτιστο θα ήταν βέβαια, η προμήθεια ολοκληρωμένου συστήματος ενεργητικής Άμυνας, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει ο Τουρκικός Στράτος.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Τέτοιου είδους όπλα έχουν μεγαλύτερη αξία σε στρατούς με αμυντικό προσανατολισμό, όπως ο ΕΣ. Ο Ε.Σ. πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μικρού αριθμού βλημάτων LAHAT, τα οποία είναι ίδιας φιλοσοφίας, αλλά μακράν καλύτερων επιδόσεων από τα ουκρανικά KONUS. Και πρέπει μάλιστα, να εξοπλίσει πρωτίστως τα Leo 1A5 που υπηρετούν στις Μ/Κ Ταξιάρχες, τα οποία θα μπορούν να δρουν στην αρχή της συρραξης, σαν φορείς Α-Τ, και όποτε απαιτείται να ενεργούν σαν εφεδρεία της Ταξιαρχίας, που είναι και ο πρωταρχικός τους ρόλος.


Βλήμα LAHAT A-T
Βλήμα LAHAT A-T.