27 Μαΐου 2019

H Picatinny Arsenal παρουσίασε το νέο Μ-109 εκτεταμμένου βεληνεκούς. Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα.

 Το νέο πυροβόλο M-109, μετά από την αναβάθμιση ERCA, κατά τη διάρκεια δοκιμών.
Το νέο πυροβόλο M-109, μετά από την αναβάθμιση ERCA, κατά τη διάρκεια δοκιμών.



Η αμερικανική στρατιωτική Μονάδα Έρευνας και Ανάπτυξης Picatinny Arsenal έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πυροβόλο εκτεταμμένου βεληνεκούς του Στρατού των Η.Π.Α.

Στην παρουσίασή της, η Picatinny Arsenal επισημαίνει ότι ο Αμερικανικός Στρατός φιλοδοξεί να βάλει πυρομαχικά με ακρίβεια, σε στόχους 100 χιλιομέτρων, κι αυτό μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το παραπάνω αποτελεί μια δραματική αύξηση δυνατοτήτων σε σχέση με τα 30 χιλιόμετρα ενός κλασικού βλήματος RAP 155 χιλιοστών.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το συγκεκριμένο εγχείρημα ονομάζεται  "Πυροβόλο Εκτεταμένης Εμβέλειας" (ERCA). Το κιτ αναβάθμισης των Μ-109 επι της ουσίας, το "ERCA" θα παρέχει δυνατότητα τρομακτικής αναβάθμισης των δυνατοτήτων του Μ-109, μέσω ενός συνδυασμού αυξημένης εμβέλειας, αυξημένου ρυθμού βολής (6-10 βλ/λ), αυξημένης φονικότητας των πυρομαχικών του, αυξημένης αξιοπιστίας και αυξημένης επιβίωσης.


Το νέο σύστημα πυροβολικού θα προσφέρει 300% βελτίωση στην κάλυψη περιοχής σε σχέση με πριν, κυρίως μέσω της άυξησης του ρυθμού βολής από 4 βολές το λεπτό σε 6-10 βολές ανα λεπτό, και λόγω της άυξησης κατα 30% της εμβέλειας για πυρομαχικά πυροβολικού παλαιού τύπου.

Θα αποτελείται από 5 βασικά στοιχεία:


  • Νέα κάννη XM907Χ, με αυτόματη και χειροκίνητη γέμιση (δυνατότητα επιλόγης).
  • Νέο κλείστρο XM208 .
  • Νέο σύστημα χειρισμού πυρομαχικών.
  • Βλήμα πυραύλου υποβοήθησης (RAP) νέας γενιάς, το XM1113,  με 40 χλμ αύξηση στο βεληνεκές αυτού του τύπου βλημάτων (70 χλμ)
  • Νέα σπονδυλωτή σειρά γεμισμάτων XM654, μεγαλύτερης πίεσης, άρα και μεγαλύτερου βεληνεκούς.



Στοιχεία του ERCA, της αναβάθμισης των M-109 του Αμερικανικού Στρατού. 



Η σημαντικότερη διαφορά είναι ο πολύ μεγαλύτερος πυραύλος υποβοήθησης (RAP) του βλήματος XM1113, ο οποίος θα το ωθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον, το XM1113 έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί το κιτ καθοδήγησης PGK, που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, κάτι το οποίο θα το μετατρέπει σε ημι-καθοδηγούμενο.
Το  ΧΜ1113 αναμένεται να αντικαταστήσει τα ήδη υπηρετούντα βλήματα RAP, τα Μ549Α2 (βεληνεκές 30 χλμ).

Τέλος, σημειώνεται ότι το σύστημα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει μελλοντικά πυρομαχικά XM1115 σε περιβάλλον αντι-GPS (άρνηση GPS με παρεμβολές).

Πηγή: defence-blog.com





ΣΧΟΛΙΟ ΑΜΥΝΑGR


Πρόκειται για εξαιρετικά νέα για το Ελληνικό Πυροβολικό, καθώς το Μ-109 είναι ο στυλοβάτης του στο ΠΒ Μάχης. Η παραπάνω αναβάθμιση όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα από τα υπηρετούντα πυροβόλα του, κυρίως λόγω έλλειψης πολλών ενδιάμεσων αναγκαίων τροποποιήσεων-αναβαθμίσεων.

Αυτά όμως που θα μπορούσε να εκμεταλλευθέι ο ΕΣ, με σειρά προτεραιότητας, είναι τα εξής:

  1. Προσπάθεια απόκτησης των αποσυρθέντων βλημάτων RAP Μ549Α2 (όταν αποσυρθούν).
  2. Προσπάθεια απόκτησης τυχόν αποσυρθέντων σπονδυλωτών γεμισμάτων παλαιότερης γενιάς. Θυμίζουμε πως ο ΕΣ ακόμα χρησιμοποιεί τα παλαιά γεμίσματα, της μορφής των "σάκων" (Γεμίσματα Μ1-Μ2-Μ4 κοκ).
  3. Κάθε είδος πλεοναζόντων ανταλλακτικών, που ταιριάζουν με τα δικά μας πυροβόλα.
  4. Προμήθεια αριθμού νέων βλημάτων ΧΜ1113, μετά από τεχνική μελέτη και δοκιμές στις δικές μας κάννες.
  5. Προμήθεια τυχόν αποσυρθέντων μη αναβαθμισμένων Μ109Α6 Paladin.

Η παραπάνω αναβάθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα από τα υπηρετούντα πυροβόλα M-109, κυρίως λόγω παλαιότητας και έλλειψης πολλών ενδιάμεσων αναγκαίων τροποποιήσεων-αναβαθμίσεων.
Η παραπάνω αναβάθμιση δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κανένα από τα υπηρετούντα πυροβόλα M-109, κυρίως λόγω παλαιότητας και έλλειψης πολλών ενδιάμεσων αναγκαίων τροποποιήσεων-αναβαθμίσεων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου