4 Μαΐου 2019

Τα πάντα για την Μαχητική Ισχύ

Με τον όρο "Μαχητική Ισχυς", εννοούμε την συνολική ισχύ(δύναμη) που μπορεί ένα οπλικό σύστημα η μια στρατιωτική δύναμη να αποδώσει.


Προοίμιο -Εισαγωγή

Με τον όρο "Μαχητική Ισχυς", εννοούμε την συνολική ισχύ(δύναμη) που μπορεί ένα οπλικό σύστημα η μια στρατιωτική δύναμη να αποδώσει.
Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κάτι παραπάνω από απλή μέτρηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του.
Περιλαμβάνει πλήθος άλλων στοιχείων, που είναι αδύνατο να μετρηθούν απο μεμονωμένα άτομα, ή ομάδες απλών πολιτών. Ειναι στοιχεία που μόνο κρατικές δομές πληροφοριών μπορούν να εκτιμήσουν με μία ΣΧΕΤΙΚΗ ακρίβεια. Για την χώρα μας, κάποιες από αυτές είναι η Ε.Υ.Π., η Σ.Υ.Π., το Υπουργείο Εξωτερικών, ή/και οι κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία.
Για να μην μακρυγορώ, τα επιπλέον στοιχεία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών, είναι:

α) Ηθικό των δυνάμεων.
β) Η ηγεσία, απο την κορυφή (πολιτική), εως και το επίπεδο της ομάδας/στοιχείου.
γ) Πολεμική εμπειρία.
δ) Επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας.
ε) Οργάνωση.
στ) Εδαφικά χαρακτηριστικά που διεξάγονται οι επιχειρήσεις.
ζ) Σύστημα Διοίκησης & Ελέγχου (C2).

Η μεμέτρη της Μ.Ι., περιλαμβάνει στοιχεια που ειναι αδυνατο να μετρηθούν με ακρίβεια, διότι καταλυτικό ρολο παίζει ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.


Σε αυτό το blog λοιπόν και σε όλα τα άρθρα που θα εμπεριέχει τη Μ.Ι., θα εστιάσουμε μόνο στα τεχνικά χαρακτηριστικά για την μέτρηση της Μαχητικής Ισχύος.
Σαν παραδοχή, θα θεωρηθεί δεδομένη τόσο η άριστη εκπαίδευση όλου του προσωπικού, το ύψιστο ηθικό, και η τέλεια ηγεσία και C2.


Τρόπος Υπολογισμού

Ο μαθηματικός τύπος για να υπολογιστεί η Μαχητική Ισχύς, είναι το γινόμενο του Συντελεστή Μαχητικής Ισχύος του κάθε οπλικού συστήματος, με τον ειδικό πολλαπλασιαστή της κάθε κατηγορίας όπλου (ή συντελεστής βαρύτητας).
Μ.Ι.= Σ.Μ.Ι. * Σ.Β.


Σ.Μ.Ι.

Οι παράμετροι του Σ.Μ.Ι. καθορίζονται ξεχωριστά για κάθε κατηγορία οπλικού συστήματος. Άλλες παραμέτρους έχουν τα ΤΟΜΠ, κι άλλες οι όλμοι.
Οι παράμετροι καθορίζονται με βάση την αποστολή του κάθε όπλου. Για τους όλμους π.χ., παράμετροι αποτελούν το διαμέτρημα, ο Ρυθμός Βολής, αν είναι αυτοκινουμενοι ή οχι, καθώς και τα σκοπευτικά (σύγχρονα/παλαιά/καθόλου).
Όλες οι παράμετροι βαθμολογούνται με βάση το ένα (1,00).
Ένα (1,00) παίρνει αυθαίρετα από αυτόν που δημιουργεί τους πίνακες, είτε το όπλο που βρίσκεται σε χρήση κι από τους 2 αντιμαχόμενους, ειτε κάποιο με μέσες αποδόσεις.
Για παράδειγμα, στους όλμους, με ένα (1,00) βαθμολογούνται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Μ30/4,2in, επειδή αποτελεί οπλικό σύστημα που υπάρχει τόσο στην Ελλαδα, όσο και στην Τουρκία.
Έπειτα, τα υπόλοιπα συστήματα που εντάσσονται, βαθμολογούνται αναλογικά με βάση τις επιδόσεις του επιλεγμένου όπλου με επιδοση ενα(1,00).Π.χ., αν τα 106χιλ. βαθμολογούνται με 1,00, τοτε τα 81χιλ. θα βαθμολογούνται με 0,76 (81/106).


Πολλαπλασιαστής (Σ.Β.)

Ο Σ.Β., είναι ένας αριθμός, που υπάρχει για να δώσει την κατάλληλη αξία σε καθε κατηγορία όπλου. Άλλη αξία έχει ένα άρμα, κι άλλη ενα πολυβόλο. Το πρώτο έχει Σ.Β. 100, και το δεύτερο 7,5.
Από εδώ συμπεραίνουμε οτι ο Μ.Ι. επιτυγχάνει καθολική σύγκριση δυνάμεων.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση όμως να συγκρίνουμε ανόμοια οπλικά συστήματα, λέγοντας λόγου χάριν, ότι 1 άρμα είναι αντάξιο 13 πολυβόλων. Κι αυτό διότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα, κανένα πολυβόλο δεν μπορεί να διατρήσει ένα άρμα.
Η καθολική σύγκριση εξυπηρετεί την μέτρηση της Μ.Ι. ανταξίων τμημάτων οπως ένα Ελληνικό Ταγμα εναντίον ενός Τουρκικού.
Τέλος, ξεχωριστό Σ.Β. παίρνει ένα όπλο αν βρίσκεται σε άμυνα, απ'οτι σε επιθεση. Για τα πολυβόλα ο Σ.Β. ειναι  "5" αν είναι επιτηθεμενο, και "10" αν είναι αμυνόμενο.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να
 συγκρίνουμε ανόμοια οπλικά συστήματα.

Πεδίο Εφαρμογής

Η Μαχητική Ισχύς εφαρμόζεται απο επιτελείς αλλά και απο αμυντικα site / περιοδικα, για τους εξής σκοπούς:
α) Νέα προμήθεια.
β) Εκτιμηση Κατάστασης για την λήψη απόφασης εκτέλεσης μιας επιχείρησης.
γ) Σύγκριση δυνατοτήτων δύο δυνάμεων, με απώτερο σκοπό τον προγραμματισμό μελλοντικών κινήσεων/προμηθειών/αναβαθμίσεων.
δ) Ενημέρωση των αναγνωστών (site και περιοδικά).


Αντί Επιλόγου

Όλοι οι αριθμοί, καθώς και η μέθοδος μέτρησης της Μ.Ι., οι Σ.Β. κτλπ, πάρθηκαν απο το αντίστοιχο εγχειρίδιο του Βρετανικού Στρατού, που ήταν πρωτοπόρος σε αυτό, αλλά και από εξειδικευμένα forums με μέλη προερχόμενα από τις ΕΔ του ΝΑΤΟ (κυρίως).


Επίλογος


Η Μαχητική Ισχύς που θα υπολογίζεται σε αρκετά posts σε αυτό το blog, σαφώς και δεν θα αποτελεί πανάκεια και την απόλυτη αλήθεια, αλλά θα την πλησιάζει αρκετά, πολύ περισσότερο απο οποιοδήποτε άλλο site του Ελληνικού Διαδικτύου. Κύριος γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι να αναδειχθεί η πραγματική αποτροπή του Ε.Σ., σε ανταπάντηση της όλης κινδυνολογίας και τουρκοφοβίας που τελευταια διακατέχει αρκετά Ελληνικά ΜΜΕ, ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις.