20 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ: Το Ελληνικό Πυροβολικό Μάχης της επόμενης δεκαετίας (2/2)


Ελληνική Πυροβολαρχία Μ-109 κατά την εκτέλεση κατακόρυφης βολής.
Ελληνική Πυροβολαρχία Μ-109 κατά την εκτέλεση κατακόρυφης βολής.



Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν τα υπόλοιπα τμήματα που έμειναν αναπάντητα από το 1ο μέρος. Επιγραμματικά είναι τα εξής:

  • Συστήματα Τακτικού & Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ). 
  • Εκπαίδευση.
  • Μέσα Στοχοποίησης/ Πρόσκτησης Στόχων.
  • Φόρτωση και μεταφορά πυρομαχικών.

ΣΤΤΕΠ


Ως γνωστόν, το κύριο ΣΤΤΕΠ που χρησιμοποιεί το Ελληνικό Πυροβολικό, για να διασυνδέσει όλα τα τμήματα του, είναι το “ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα Η/Υ, τάμπλετ και software λογισμικού, που αναπτύχθηκε το 2006 και εισήλθε σε Ελληνική Υπηρεσία το 2008. Παρότι σχετικά νέο και με τρομερές δυνατότητες, εντούτοις χρειάζεται “φρεσκάρισμα” τόσο στο hardware, όσο και στο λογισμικό. Θα πρέπει να βγει μια νέα έκδοση που ενδεικτικά μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Διαλειτουργικότητα με όλα τα υπάρχοντα Λειτουργικά Συστήματα.
  • Light έκδοση, για χρήση από μη εξειδικευμένο προσωπικό, όπως οι έφεδροι που θα κληθούν να το χρησιμοποιήσουν.
  • Νέα σχεδίαση και  Interface, που θα διευκολύνει τον χρήστη.
  • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση σε άλλη συσκευή.
  • Πλήρη λειτουργία με “ένα κλικ”.


Επίσης, πέραν του ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ σε Η/Υ, Laptops και Tablets, ο ΕΣ χρησιμοποιεί κι άλλα ΣΤΤΕΠ ως εφεδρικά. Αυτό όμως έχει το μειονέκτημα της πολυτυπίας και της αυξημένης αναγκαιότητας για εκπαίδευση. Άποψη του γραφόντος είναι πως σαν εφεδρικό ΣΤΤΕΠ μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ, αλλά από κινητό τηλέφωνο smartphone. Πλέον τα κινητα, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του 2006. ΔΙαθέτουν μεγάλες οθόνες, μεγάλη αυτονομία, και είναι ταχύτατα. Επιπλέον, μέσω της θύρας micro-USB που διαθέτουν και με κατάλληλο μετατροπέα, μπορούν να συνδεθούν με όλα όσα συνδέεται ένα Laptop, όπως Σταθμοί Ασυρμάτου. Πέραν τούτου, η συνοδεία τους από Powerbanks και εφεδρικές μπαταρίες, τους εγγυάται την συνεχή χρήση τους, έως ότου τα Laptops και οι Σταθεροί Η/Υ επανέλθουν σε λειτουργία.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης κινητών τηλεφώνων με ενσωματωμένο το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ, δίνουν μεγάλη ανθεκτικότητα συνεχούς χρήσης στα τμήματα που το χρησιμοποιούν, εκμηδενιζουν την πολυτυπία, και διευκολύνουν την εκπαίδευση.


Το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ, παρότι είναι σχετικά νέο και με τρομερές δυνατότητες, εντούτοις χρειάζεται “φρεσκάρισμα” τόσο στο hardware, όσο και στο λογισμικό.
Το ΣΤΤΕΠ ΔΙΑΣ, παρότι είναι σχετικά νέο και με τρομερές δυνατότητες, εντούτοις χρειάζεται “φρεσκάρισμα” τόσο στο hardware, όσο και στο λογισμικό.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Στον τομέα της εκπαίδευσης, πρέπει να γίνουν πολλά. Διότι η εκπαίδευση είναι ένας ρευστός παράγοντας. Ο ΕΣ λόγω του ότι είναι ένας κατά βάση στρατός κληρωτών κι εφέδρων, αναγκάζεται να εκπαιδεύει ξανά και ξανά νέους ανθρώπους στα ίδια αντικείμενα.

ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, μια πρωτοβουλία που θα είχε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, θα ήταν η ανακατανομή ειδικοτήτων στους Επαγγελματίες Οπλίτες. Είναι αλήθεια πως ορισμένοι έχουν ειδικότητες οι οποίες δεν είναι “μάχιμες”, όπως οδηγοί οχημάτων Γενικής Χρήσης, Μάγειρες κοκ….
Αποτέλεσμα αυτού, ειναι να παρουσιάζεται το εξής παράδοξο: Οι πολύ απαιτητικές ειδικότητες του Τεχνικού-Βοηθού Παρατηρητή (ΤΕΒ-ΠΑΡ), του Διαβιβαστή (Δ/Β) και του Αρχηγού Στοιχείου (Α/Σ) να συμπληρώνονται από κληρωτούς. Άποψη του γραφόντος είναι να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειές, που θα δίνουν μια δεύτερη ειδικότητα από τις προαναφερόμενες στο Μόνιμο προσωπικό. Μόνιμο προσωπικό όμως, που θα είναι εθελοντές, και θα έχουν την όρεξη να μάθουν κάτι νέο. Έστω και 400 άτομα να πάρουν μια δεύτερη ειδικότητα, αυτό μεταφράζεται σε πάρα πολύ μεγάλη κάλυψη των όποιων αναγκών.

Επίσης, ένα άλλο λάθος του ΠΒ είναι ότι έχει χωρίσει τις ειδικότητες των στελεχών του εκάστοτε Ο-Σ, σε Οδηγό , και σε Αρχηγό Στοιχείου. Πρόκειται για μέγα σφάλμα, διότι κατ’αυτόν τον τρόπο δεν δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Διοικητή να “μοιράσει την τράπουλα”, κατά το δοκούν.
Εδώ προτείνεται η ένωση των δύο ειδικοτήτων σε “Πλήρωμα Οπλικού Συστήματος”, όπως ακριβώς κάνουν και τα ΤΘ. Διότι είναι αδιανόητο μια Μοίρα ΠΒ να έχει πλεόνασμα π.χ. Οδηγών αλλά έλλειμμα σε Αρχηγούς, και να μην μπορεί από μόνη της να κάνει κάτι.




ΚΛΗΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ


Για τους κληρωτούς κι εφέδρους, προτείνεται ένα πιο εντατικό Πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, αλλά και ανακατονομή ειδικοτήτων. Να δίνονται ειδικότητες εύκολες, που ο ΕΣ έχει μεγάλη ανάγκη, τόσο στην ειρήνη, όσο κυρίως και σε πόλεμο... Μερικές από αυτές που πρέπει να δοθούν βάση, είναι:

  • Υπηρέτες Οπλικών Συστημάτων (με τους καλύτερους να εκπαιδεύονται σε Αρχηγούς Στοιχείου).
  • Οδηγοί Τροχοφόρων Οχημάτων Γενικής Χρήσης.
  • Οδηγοί Ερπυστριοφόρων Οχημάτων.
  • Αποθηκάριοι-Γραφείς.

Πρόκειται για απλές (σχετικά) ειδικότητες, που δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Ειδικότητες όμως, που μπορούν να εμπεδωθούν και να αφομοιωθούν πλήρως από κληρωτούς που υπηρετούν μόλις 9 μήνες. Πιο δύσκολες ειδικότητες όπως ΤΕΒ-ΠΑΡ, Δ/Β προτείνεται να καταργηθούν, και οι ανάγκες να καλυφθούν εξ’ολοκλήρου από μόνιμο προσωπικό κι έφεδρους Αξκους.


Γενικά πάντως στην εκπαίδευση πρέπει να γίνουν πολλά, πρέπει με λίγα λόγια να αλλάξει όλη η φιλοσοφία Εκπαιδεύσεως. Κι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του ΠΒ, αλλά όλου του ΕΣ. Περισσότερη ανάλυση επ’ αυτού σε μελλοντικό άρθρο.


Βασική ειδικότητα για τους κληρωτούς είναι αυτή των Υπηρετών Οπλικών Συστημάτων . Προτέινεται οι καλύετροι, να εκπαιδεύονται σε Αρχηγοί Στοιχείου.
Βασική ειδικότητα για τους κληρωτούς είναι αυτή των Υπηρετών Οπλικών Συστημάτων . Προτέινεται οι καλύετροι, να εκπαιδεύονται σε Αρχηγοί Στοιχείου.



ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ-ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ ΣΤΟΧΩΝ


Οποιαδήποτε βολή ΠΒ, αν δεν είναι παρατηρούμενη, είναι τελείως αναποτελεσματική. Αυτό είναι νόμος. Συνεπώς ο ΕΣ, θα πρέπει να δώσει βάση στα μέσα που εκτελούν αυτές τις αποστολές. Χρειάζεται νέος εξοπλισμός, συμπληρωματικός του υπάρχοντος, καθώς και νέοι μέθοδοι. Μερικές προτάσεις είναι οι εξής:

  • Αναβάθμιση του Αποστασιομέτρου- Γωνιομέτρου “Πολύφημος” των Παρατηρητών ΠΒ (ΠΑΠ-ΑΠΑΡ), με δέκτη GPS και γυροσκοπική πυξίδα. Ο λόγος είναι η ταχύτερη πρόσκτηση στόχων.
  • Ενσωμάτωση του παραπάνω Α/Π-Γ/Μ στα ΤΟΜΠ των Μηχανοκίνητων Μονάδων όπου πρόκειται να ενεργήσουν οι Παρατηρητές.
  • Προμήθεια από τα πλεονάσματα των ΗΠΑ, τυχόν οχημάτων Παρατηρητών (Μ113-FISTV), για τον εξοπλιμσό των ΕΜΑ (50-60 τον αριθμό).
  • Λειτουργία Εξομοιωτή Παρατηρούμενων Βολών, έναν ανά Σχηματισμό, όπου θα εξασκούνται τακτικά τόσο οι Παρατηρητές ΠΒ, όσο και όλο το μόνιμο προσωπικό του ΠΖ-ΤΘ-ΜΧ.
  • Περαιτέρω εισαγωγή UAV στις τάξεις των Σχηματισμών, καθώς και πλήρης διασύνδεση τους με τις ΔΠΒ των τελευταίων.



Το Α/Π-Γ/Μ
Το Α/Π-Γ/Μ "Πολύφημος" με μια μικρή αναβάθμιση, ανταποκρίνεται πλήρως στις σύγχρονες απαιτήσεις.

ΦΟΡΤΩΣΗ & ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ


Αυτό το κομμάτι είναι κάτι που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τον ΕΣ, έναντι όλων των υπολοίπων. Κατά την άποψη του γραφόντος, πρέπει να γίνουν σε γενικές γραμμές τα κάτωθι: 

  • Αναστοίβαξη των πυρομαχικών σε παλέτες.
  • Διάθεση κοντέινερ που θα μπορούν να μετακινούνται λίγο πριν την έναρξη των Επιχειρήσεων.
  • Προμήθεια προσθαφαιρούμενων μικρών γερανών ικανότητας ανύψωσης 300-500 κιλών, οι οποίοι θα φορτώνονται στα ήδη υπάρχοντα φορτηγά.
  • Φόρτωση από τον καιρό της ειρήνης των περισσότερων οχημάτων και όλων των τρεύλερ, με πυρομαχικά. Κι επιπλέον, τοποθέτηση βάσεων στήριξης (“αντιριδες για πάκτωμα”), για την μη καταπόνηση τους.



Η προμήθεια μικρών μεταφερόμενων γερανών 1/2τ. πολύ μικρού βάρους, θα αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα φορτοεκφόρτωσης των πυρομαχικών του ΠΒ.
Η προμήθεια μικρών μεταφερόμενων γερανών 1/2τ. πολύ μικρού βάρους, θα αυξήσει κατακόρυφα την ταχύτητα φορτοεκφόρτωσης των πυρομαχικών του ΠΒ.



Είναι προφανές ότι δεν αναφέρθηκαν τυχόν αγορές νέων φορτηγών, ή και ΤΟΜΠ μεταφοράς πυρκών, λόγω κόστους. Περιγράφηκαν όμως μερικοί τρόποι που θα κάνουν το τιτάνιο έργο της φόρτωσης και μεταφοράς πυρκων στους χώρους τάξης,  πιο γρήγορο, και με λιγότερες απαιτήσεις σε ανθρώπινους πόρους.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ


Όλες οι προαναφερόμενες προτάσεις, είναι πιθανό να γίνονται ήδη είτε εν συνόλω, είτε εν μέρη. Αναφέρθηκαν μόνο και μόνο για να δείξουν πως υπάρχουν τρόποι χωρίς πολλά χρήματα και με ιδίους πόρους, να αυξηθεί κατακόρυφα τόσο η συνολική ισχύς, όσο και η αποτελεσματικότητα του ΠΒ Μάχης.

Συνοψίζοντας, οι συνολικές οικονομικές απαιτήσεις των 500-600 εκ.€ για εξοπλισμούς και αναδιοργάνωση οι οποίες προτείνεται να γίνουν σε βάθος δεκαετίας, είναι μικρές για τον “Βασιλιά της Μάχης”. Είναι το μίνιμουμ που πρέπει να γίνει, ώστε να μην χαθεί η όποια ισορροπία. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση κι επαγρυπνούν. Το Ελληνικό Πυροβολικό έχει την ισχύ να καταστρέψει τα όποια σχέδια οποιουδήποτε επιβουλέα. Χρειάζεται όμως μια εξοπλιστική και οργανωτική “ένεση” ενίσχυσης για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.


Το Ελληνικό Πυροβολικό έχει την ισχύ να καταστρέψει τα όποια σχέδια οποιουδήποτε επιβουλέα. Χρειάζεται όμως μια εξοπλιστική και οργανωτική “ένεση” ενίσχυσης για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.
Το Ελληνικό Πυροβολικό έχει την ισχύ να καταστρέψει τα όποια σχέδια οποιουδήποτε επιβουλέα. Χρειάζεται όμως μια εξοπλιστική και οργανωτική “ένεση” ενίσχυσης για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί.