16 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ: Το Ελληνικό Πυροβολικό Μάχης της επόμενης δεκαετίας (1/2)

ΤΑΜΣ Βέρσης 2018.
ΤΑΜΣ Βέρσης 2018.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Το Πυροβολικό Μάχης είναι το Α και το Ω ενός στρατού. Είναι ο βασιλιάς της μάχης. Είναι το κύριο όπλο υποστηρίξεως των τμημάτων ελιγμού. Με την τρομακτική ισχύ κι εμβέλεια του, δίδονται οι κατάλληλες προυποθέσεις στα τμήματα ελιιγμού, να κάνουν τον αποφασιστικό ελιγμό, προκειμένου να καταστρέψουν τον εχθρό.

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιαστεί η σημερινή κατάσταση του Ελληνικού Πυροβολικού στους τομείς των πυροβόλων, των πυρομαχικών και των επικοινωνιών. Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε την άποψη μας για το τι πρέπει να γίνει ώστε την επόμενη δεκαετία να έχει αυξήσει κατακόρυφα την συνολική του επίδοση. Σημειώνεται εκ των προτέρων, πως έχει ληφθεί υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία.


ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ


Ο Ε.Σ. διαθέτει μεγάλο αριθμό πυροβόλων και ΠΕΠ, που καλύπτουν επαρκώς τους τομείς οπου επιθυμεί. Τα συστήματα ΠΒ έχουν ως εξής:

A/K ΠΥΡΟΒΟΛΑ

  • 24 Pzh 2000GR.
  • 273 M-109 Α3GEA2/1.
  • 12 M-109 A5.
  • 135 M-109 A2/1B.
  • 105-145 M-110 A2.
  • ΣΥΝΟΛΟ: 550-595 Α/Κ Πυροβόλα.

Ρ/Κ ΠΥΡΟΒΟΛΑ

  • 200 Μ-114 (Σε αποθήκευση).
  • 18 Μ-56 PACK.
  • 330 Μ-101 (150-200 σε αποθήκευση).
  • ΣΥΝΟΛΟ: 548 Ρ/Κ Πυροβόλα.

ΠΕΠ

  • 116 RM-70.
  • 36 M270 MLRS.
  • ΣΥΝΟΛΟ: 152 ΠΕΠ.
Μαχητική Ισχύς Α/Κ Πυροβολικού Μάχης Ελληνικών και Τουρκικών Πυροβόλων.
Μαχητική Ισχύς των Ελληνικών και Τουρκικών Α/Κ Πυροβόλων.
 (κλικ για μεγέθυνση)
Μαχητική Ισχύς των Ελληνικών και Τουρκικών ΠΕΠ.
 (κλικ για μεγέθυνση)

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ Ο-Σ

Οι προμήθειες Ο-Σ που θα μπορούσε να προβεί ο ΕΣ, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, είναι μεταχειρισμένα MLRS, Μ-109 & Pzh-2000, διότι κρίνεται αναγκαίο να αποσυρθούν τα Μ-110Α2. Παρά την τρομερή αξιοπιστία κι ευστοχία τους, εντούτοις η απουσία προστασίας για το επιβαίνον προσωπικό, καθιστά το τελευαταίο έρμαιο των Τουρκικών βολών Α/Π.
Άποψη του γραφόντος είναι να προμηθευτεί η χώρα μας 36-40 MLRS, να αποσυρθούν τα Μ-110Α2, και να αποθηκευτούν τα μισά RM-70. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο, κατακόρυφη άυξηση της συνολικής ισχύος πυρός, αλλά και την εξοικονόμηση βοηθητικών οχημάτων και προσωπικού. Σημειώνεται πως η πρόθεση για την αγορά 36-40 MLRS, υπάρχει ακόμα, κι εκτιμάται πως κάποια στιγμή σίγουρα θα γίνει.

ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Στον τομέα των βοηθητικών οχημάτων, για κάθε Πυροβολαρχία των 6 Μ-110Α2, απαιτούνται τουλάχιστον 4 οχήματα γενικής χρήσης, 1 όχημα ΚΔΠ, και 15 φορτηγά 2,5-5 τόνων. Ακόμα κι αν τα περισσότερα ειναι επιτασσόμενα, και μόνο το 30% αυτών ενεργά, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως διαλύοντας 23 Πυρχιες Μ-110, ο Ε.Σ. εξοικονομεί τουλάχιστον 50 οχήματα Γ.Χ., 10 ΚΔΠ Μ577 και 100 φορτηγά. Τα επιπλέον μέσα μπορούν να καλύψουν τυχόν "κενά" στις Πυρχιες των Μ-109.
Στον τομέα της εξοικονόμησης προσωπικού, 23 Πυρχιες Μ-110Α2 απαιτούν 1.900-2.000 άτομα προσωπικό. Από την άλλη. 6-7 Πυρχιες MLRS, απαιτούν 480-560 άτομα. 
Ακόμα και στην περίπτωση που το προκύπτον όφελος προσωπικού αφορά εφέδρους, τότε τα νέα ποσοστά επάνδρωσης αυξάνονται κατακόρυφα. 40 MLRS με 100% επάνδρωση έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ από 145 Μ110Α2 με 30%.

ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΙΣΧΥ

Σε όρους μαχητικής ισχύος, το όφελος των 40 MLRS με βαθμολογία 413 (σε άμυνα) είναι της τάξης 7-9.000 πόντων έναντι των Μ-110Α2 με βαθμό 60 (σε άμυνα). 
Οπότε, προκύπτει μια αύξηση της ισχύος του ΠΒ συνολικά (ΠΠ και Μάχης), κατά 13%.




ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ


Το Ελληνικό ΠΒ διαθέτει πλειάδα πυρομαχικών τόσο απλών, όσο και ειδικών. Το Α/Κ Πυροβολικό, διαθέτει μεταξύ άλλων τα εξής ειδικά πυρομαχικά:
  • Ναρκοφόρα
  • Βομβιδοφόρα Κ/Π
  • Βομβιδοφόρα Δ/Ε
  • Αντιαρματικά
  • Καθοδηγούμενα
  • ΗΕRA
Στην προηγούμενη παράγραφο, δεν προτάθηκε κάποια προμήθεια Α/Κ πυροβόλων, διότι τα υπάρχοντα Pzh-2000 & M-109, μπορούν να αυξήσουν την ισχύ πυρός τους μόνο και μόνο αγοράζοντας καινούρια πυρομαχικά.

Καινούρια πυρομαχικά είτε υπαρχόντων τύπων για αύξηση ποσοτήτων (Smart 155, GRM-49BB), είτε νέων τύπων για αύξηση φονικότητας. Ενδεικτικό παράδειγμα νέου τύπου αποτελεί το Vulcano 155, το οποίο είναι κατευθυνόμενο βλήμα INS/GPS εκτεταμένου βεληνεκούς και Ιταλικής προέλευσης.
Με αυτά, το μέγιστο βεληνεκές των Pzh-2000 και Μ-109 διπλασιάζεται, μετατρέποντάς τα από τακτικά όπλα σε υποστρατηγικά. Η διαφορά μεταξύ των δύο έγκειται στο γεγονός πως με τέτοια βλήματα, τα πυροβόλα θα μπορούν να προσβάλλουν στόχους επιπέδου Στρατιας (Σ.Δ., εφεδρειες). Ενώ με το υπάρχον απόθεμα βλημάτων, τα πυροβόλα μπορούν να προσβάλλουν στόχους Μεραρχιας & ΣΣ (τα Pzh-2000).


Τα Α/Κ πυροβόλα, με τη χρήση βλημάτων τύπου Vulcano 155, μετατρέπονται από τακτικά όπλα, σε υποστρατηγικά.
Τα Α/Κ πυροβόλα, με τη χρήση βλημάτων τύπου Vulcano 155, μετατρέπονται από τακτικά όπλα, σε υποστρατηγικά.
Σε όρους μαχητικής ισχύος, τα M-109A3GEA2/1 από 81,4 πόντους, φτάνουν τους 92,6 (άμυνα). Τα Pzh-2000 από την άλλη, από 126 πόντους, κυριολεκτικά εκτινάσσονται στους 141.
Χωρις να γίνει καμία προμήθεια νέων πυροβόλων δηλαδη, η μέγιστη ισχύς των Α/Κ πυροβόλων αυξάνεται κατα 15% τουλάχιστον. 

Μία επιπλέον λύση στον τομέα των πυρομαχικών, συμπληρωματική των βληματων εκτεταμένου βεληνεκούς, είναι οι συλλογές τροποποίησης απλών βληματων Μ-107 σε κατευθυνόμενα. Πρόκειται για οικονομική λύση που αυξάνει την ευστοχία των πυροβόλων που τα διαθέτουν. 

Το κόστος μπορεί να συμπιεστεί κάνοντας μικρές παραγγελίες, για την κάλυψη ενός φόρτου μάχης. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να αγοραστούν 2.00 Vulcano 155 αρχικά, και την κατανομή τους στα Pzh-2000 και σε μερικά Μ-109Α3GEA2. Το κόστος τους είναια ασήμαντο σε σχέση με την αποτροπή που πρόκειται να φέρουν.


Στα ΠΕΠ, είναι επιτακτική ανάγκη να αγορασθούν έστω μικρές ποσότητες νέων ρουκετών για τα RM-70. Μία άριστη ευκαιρία είναι η προμήθεια ρουκετών από τη Σερβία, εντασσόμενη στα πλαίσια της συμφωνίας της με την Κύπρο για τα Nora B-52.
Όσον αφορά τα MLRS, είναι αυτονόητο πως με τα 36-40 που προτείνουμε, θα αγορασθούν και νέου τύπου ATACMS. Πρέπει να τονιστεί ωστόσο, η σημασία της επαναπιστοποίησης των ήδη υπαρχόντων ρουκετών, διότι το γεγονός πως είναι δισποράς, τους δίνει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των πιο σύγχρονων. Σας παραπέμπουμε στην εικόνα της Μαχ.Ισχύος των ΠΕΠ, για να δείτε τη διαφορά του MLRS με ATACMS B1, σε σχέση με B4.

ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Ένας παράγοντας τεράστιας σημασίας για το ΠΒ, είναι οι επικοινωνίες. Κι αυτό διότι για να εκτελέσει την αποστολή του το ΠΒ, χρειάζεται να συνεργαστούν τα τμήματα του. Αυτά έχουν ως εξής:
  • Παρατηρητής (Μάτια). Είναι το τμήμα/μέσο που εξάγει τις συντεταγμένες του στόχου, κάνει διόρθωση της βολής ανα απαιτείται, καθώς καθώς και εκτίμηση τυχόν απωλειών.
  • Κεντρο Διευθύνσεως Πυρός (Εγκέφαλος): Είναι το τμήμα που ασκεί τον Τακτικό και Τεχνικό έλεγχο του πυρός. Δηλαδή μετατρέπει τις συντεταγμένες του στόχου σε στοιχεία βολής για το πυροβόλο, καθως και σε τύπο και ποσότητα απαιτούμενων πυρομαχικών. Επίσης διοικεί τα πυροβόλα στον τύπο βολής που θα διεξάγουν, και διαβιβάζουν στον Παρατηρητή τις αποφάσεις του.
  • Πυροβόλα (Γροθιά): Είναι τα μέσα με τα οποία εκτελείται η εξαπόλυση πυρος.

Όλα αυτά μεταξύ τους, ειδικά στο σημερινό σύγχρονο πεδίο της μάχης, έχουν ορισμένη απόσταση, που μπορεί να κυμαίνεται δεκάδες χιλιόμετρα. Οπότε η ανάγκη επικοινωνίας είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του.
Ο ΕΣ διαθέτει στο ΠΒ του σύγχρονους ασυρμάτους της οικογένειας PR4G, και ειδικότερα τους TRC-9200. Επίσης, μετά από πρωτοβουλία της ΓΕΣ/ΔΠΒ, έχουν εγκατασταθεί παλαιότεροι ασύρματοι στα πυροβόλα, για ενδοεπικοινωνία μεταξύ τους, καθώς και με το ΚΔΠ. Σαν αναβάθμιση στον τομέα αυτόν, θα μπορούσε ο ΕΣ να προμηθευτεί περισσότερους TRC-9200, για τοποθέτηση τους στα πυροβόλα. Με αυτόν τον τρόπο, το ΚΔΠ θα μπορεί να βρίσκεται ακόμα πιο μακρυά, δυσχεραίνοντας τον εντοπισμό και καταστροφή του. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν add-on συλλογές GPS σε ορισμένους καίριους ασυρμάτους (Παρατηρητές-ΚΔΠ), οι οποίοι θα εκπέμπουν ανά μικρά χρονικά διαστήματα και κωδικογραφημένα τη θέση τους, με αποτέλεσμα την live ενημέρωση του ενδιαφερόμενου (Προιστάμενες Διοικήσεις)

Όλα αυτά μεταξύ τους, ειδικά στο σημερινό σύγχρονο πεδίο της μάχης, έχουν ορισμένη απόσταση, που μπορεί να κυμαίνεται δεκάδες χιλιόμετρα. Οπότε η ανάγκη επικοινωνίας είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του.
Όλα τα τμήματα πυροβολικού μεταξύ τους, ειδικά στο σημερινό σύγχρονο πεδίο της μάχης, έχουν ορισμένη απόσταση, που μπορεί να κυμαίνεται δεκάδες χιλιόμετρα. Οπότε η ανάγκη επικοινωνίας είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του.

Με την τοποθέτηση ασυρμάτων στα πυροβόλα, το ΚΔΠ μπορεί να ασκεί έλεγχο εξ αποστάσεως, με αποτέλεσμα την προστασία του.
Με την τοποθέτηση ασυρμάτων στα πυροβόλα, το ΚΔΠ μπορεί να ασκεί έλεγχο εξ αποστάσεως,
με αποτέλεσμα την προστασία του.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ Α' ΜΕΡΟΥΣ

Στο δεύτερο μέρος, θα αναλυθεί η αναβάθμιση του ΠΒ στους εξής τομείς:

  • Συστήματα Τακτικού & Τεχνικού Ελέγχου Πυρός (ΣΤΤΕΠ). 
  • Εκπαίδευση.
  • Μέσα Στοχοποίησης/ Πρόσκτησης Στόχων.
  • Μέσα κατεύθυνσης και Τοπογραφικής Οργάνωσης Πυροβολαρχίας.
  • Φόρτωση και μεταφορά πυρομαχικών.