21 Αυγούστου 2019

Έγγραφο από το ΥΠΕΘΑ ζητάει προτάσεις για μείωση αποσπάσεων, αύξηση επανδρώσεων και αύξηση των εισακτέων.



Σύμφωνα με πληροφορίες του blog, το ΥΠΕΘΑ ζήτησε με έγγραφο, την υποβολή προτάσεων από τα Γενικά Επιτελεία και των 3 κλάδων των ΕΔ, για την επίλυση ορισμένων ζητημάτων των τελευταίων. Οι προτάσεις που ζητήθηκαν, έχουν καταληκτικές ημερομηνίες που κυμαίνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου, κι αφορούν "καυτά" ζητήματα των ΕΔ, όπως παρακάτω:

  1. Υποβολή προτάσεων για αύξηση των εισακτέων στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ των ΕΕΔ.
  2. Υποβολή προτάσεων για  αύξηση των ποσοστών επάνδρωσης των Μονάδων Εκστρατείας.
  3. Άρση-παύση όλων των αποσπάσεων-διαθέσεων στελεχών σε Στρατηγεία, Αρχηγεία,Διοικήσεις Σχηματισμών, με σκοπό την αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Μονάδων Εκστρατείας. 
  4. Ελάττωση κατά 50% του προσωπικού των Επιτελείων και απόδοση του προσωπικού σε Μονάδες.
  5. Προτάσεις για τις μεταθέσεις του 2020.
  6. Σύσταση επιτροπής για την πάταξη γραφειοκρατίας. 
  7. Μελέτη δημιουργίας Εθνικού Φορέα Διαχείρισης του Κυβερνοχώρου. 
  8. Δημιουργία Κέντρου Μελετών Ενόπλων Δυνάμεων 

Η ταπεινή μας άποψη όσον αφορά τα παραπάνω, είναι πως για να γίνουν τα (3) και (4), πρέπει πρώτα να γίνει το (6), δηλαδή να μειωθεί η γραφειοκρατία. Διότι μόνο αν μειωθεί θα μπορεί να αποδεσμευτεί προσωπικό από Επιτελεία και Στρατηγεία. Διαφορετικά, θα ξεκινούν να "δουλεύουν καλύτερα" οι Μονάδες, αλλά τα Επιτελεία θα "μένουν πίσω". Για να μειωθεί η γραφειοκρατία όμως, που είναι και το πρώτο βήμα, χρειάζονται νέες καινοτόμες εφαρμογές διοίκησης, ελέγχου και γραφείου, που θα επιτρέπουν σε ένα Γραφείο να λειτουργεί με λιγότερα άτομα. Επίσης, για να αποδώσουν τα παραπάνω, οι όποιες αλλαγές και ανακατανομές θα πρέπει να τροποποιήσουν και τους αντίστοιχους κανονισμούς και Πίνακες Οργανώσεως, αλλιώς θα έχουν πολύ μικρή "διάρκεια ζωής".

Όσον αφορά τις προτάσεις (1) και (2), άποψή μας είναι πως μόνο οι σταδιακές αυξήσεις εισαγωγών και προσλήψεων αντίστοιχα, έχουν αποτέλεσμα. Έχουμε επισημάνει πολλάκις, πως η ανάγκη προσλήψεων καθώς και η αύξηση των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, είναι επιτακτική για να διατηρηθεί το αξιόμαχο.

Κλείνοντας, θα πούμε πως όλες οι παραπάνω προτάσεις και "σκέψεις" έχουν θετικό πρόσημο, και θα λύσουν αρκετά προβλήματα των ΕΕΔ. Μένει να δούμε όμως αν θα γίνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή, ή αν δημιουργήθηκαν για τον σχηματισμό εντυπώσεων και μόνο. Διότι καλές και ευπρόσδεκτες οι όποιες προτάσεις, αλλά χρειάζονται έργα. Και μάλιστα, χρειάζονται έργα από χθες.