28 Αυγούστου 2019

Νέο ραντάρ για τις LCS, το TRS-4D AESA.



Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) παρέλαβε το πρώτο πλοίο  LCS εξοπλισμένο με το πολλαπλών λειτουργιών περιστροφικό ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) Hensoldt TRS-4D δέσμης-G (C). Επίσης ανακοινώθηκε η νέα του ονομασία συμφωνα με τους όρους του USN, η οποία θα είναι AN/SPS-80.
Το USS Indianapolis (LCS 17) που παραλήφθηκε από την Lockheed Martin στις 26 Ιουλίου είναι το πρώτο LCS κλάσης Freedom που εξοπλίστηκε με το συγκεκριμένο ραντάρ επιτήρησης αέρος/επιφανείας. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αναβάθμιση έναντι του ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών ραντάρ TRS-3D/16 (καταχωρημένο απο το Ναυτικό των ΗΠΑ ως AN/SPS-75), το οποίο είναι εγκατεστημένο στα πρώτα οχτώ πλοία της κλάσης Freedom.
To TRS-4D, που βασίζεται στην τεχνολογία νιτρίδιο γαλλίου στερεάς κατάστασης, αξιοποιεί πλήρως την ψηφιακή μορφοποίηση δέσμης (DBF), με επεξεργασία παλμού-Doppler σε όλες τις δέσμες.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιτυγχάνει μέγιστη εμβέλεια 250 χλμ. έναντι μαχητικού αεροσκάφους, δυνατότητα αποκάλυψης στόχων με 0.001 sq. m. RCS, και παρακολούθηση 1000 στοχων ταυτόχρονα.

Από Jane's.