Aπό Καθημερινή.
Ο Λίβανος και η Συρία ήταν εδώ και χρόνια πεδία αναμέτρησης ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, καθώς υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στις εμφύλιες διενέξεις. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρασύρεται στη δίνη αυτής της αντιπαράθεσης και το Ιράκ, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τον βομβαρδισμό τουλάχιστον μιας αποθήκης όπλων επί ιρακινού εδάφους. Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 19 Ιουλίου, στη στρατιωτική βάση του Αμιρλί, όπου σκοτώθηκαν δύο Ιρανοί στρατιωτικοί. Μια άλλη επίθεση, στις 12 Αυγούστου, έπληξε τη στρατιωτική βάση Αλ Σαντρ, κοντά στη Βαγδάτη. Στόχος των ισραηλινών επιθέσεων ήταν οι λεγόμενες Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (PMU), σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. Ο υπαρχηγός των PMU είχε κατηγορήσει πρόσφατα το Ισραήλ ότι εξαπολύει επιθέσεις μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παραβιάζοντας την ιρακινή εθνική κυριαρχία, με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε κάθε αμερικανική συμμετοχή στις εν λόγω επιθέσεις.
Μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 9, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε υπονοήσει ανάμειξη της χώρας του στις επιθέσεις εναντίον φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών. «Επιχειρούμε σε πολλές περιοχές εναντίον ενός κράτους (του Ιράν) που θέλει να μας αφανίσει. Φυσικά και έδωσα το ελεύθερο στις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς του Ιράν», δήλωσε. Στο μεταξύ, μία 17χρονη Ισραηλινή σκοτώθηκε από έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθέτησαν Παλαιστίνιοι κοντά στον ισραηλινό εποικισμό του Ντολέβ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη. Ο 46χρονος πατέρας της και ο 21χρονος αδελφός της, που τη συνόδευαν, τραυματίστηκαν από την έκρηξη και η κατάστασή τους χαρακτηριζόταν σοβαρή. Τα τρία θύματα της έκρηξης επισκέπτονταν μια πηγή προσφιλή στους ορειβάτες, όπου το 2015 είχε σκοτωθεί, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας Ισραηλινός φοιτητής.
Ο Νετανιάχου έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών. Στη Γάζα, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, εγκωμίασε την επίθεση, αν και καμία παλαιστινιακή οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη. Η περιοχή γύρω από τον ισραηλινό εποικισμό, γεμάτη ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα, είχε γίνει θέατρο συγκρούσεων τον περασμένο χρόνο, καθώς οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονταν ότι οι Ισραηλινοί έποικοι έκλεβαν τη γη και τα υδάτινα αποθέματά τους.